Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:52:06

Про спостереження за перебігом виборчої кампанії у 14 нових ОТГ Чернігівської області, порушення та агітацію . ВІДЕО

21.10.2017   11:57Агенцiя

20 жовтня у прес-центрі «Чернігівський вибір» відбулася прес-конференція на тему: «Вибори в ОТГ Чернігівщини: проміжні результати спостереження».

У заході взяли участь Наталія Висіканець, координаторка громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області, Олег Флюгерт, заступник начальника управління – начальник відділу дільничних офіцерів поліції УПД ГУНП в Чернігівській області, Богдан Кашка, головний спеціаліст відділу адміністрування Державного реєстру виборців Чернігівської ОДА.

 

За словами Наталії Висіканець виборчий процес у 14 об’єднаних територіальних громадах на Чернігівщині триває відповідно до графіку. «Всі дільничні виборчі комісії провели свої перші засідання вчасно і без порушень. Кандидати проводять агітацію, зустрічаються з виборцями, поширюють листівки, тощо. Практично всі представники партій надали інформацію до територіальних виборчих комісій.», - сказала координаторка громадського спостереження. За її словами агітація відбувається практично без порушень, фіксуються дрібні та незначні факти порушень, але виникають вони частіше через незнання вимог законодавства.

«Щодо підкупу час від часу надходять повідомлення, але факти не підтверджуються, і виборці відмовляються  реєструвати ці порушення та писати заяви до правоохоронних органів», - зазначила Наталія Висіканець.

Правоохоронці врахували досвід попередніх виборів та внесли корективи в тактику викриття правопорушень у ході виборчої кампанії. «Особовий склад поліції Чернігівської області готується до проведення виборів у територіальних громадах. Попередньо планується залучити 460 працівників. Це підтримання безпеки громадян та порядку поблизу дільниць. Також групи швидкого реагування, які приїжджають на виклик за 10–15 хвилин, слідчо-оперативні групи, які здійснюють перевірку та інший особовий склад. Головне завдання поліції — не допустити зриву виборів», — зауважив Олег Флюгерт. І додав, що напередодні та у день виборів в кожному селі та селищі 14 ОТГ поліцейські будуть слідкувати за дотримання громадського порядку. Також вони зустрінуться з представниками місцевого самоврядування та активістами сільських громад для обміну інформацією, налагодження чіткої взаємодії та оперативного реагування на повідомлення про правопорушення.

Окрему увагу під час прес-конференції спікери приділили ситуації, яка склалася у Ічнянській територіальній комісії. Була озвучена офіційна позиція Громадянської мережі ОПОРА щодо інциденту: «Комісією дійсно було допущено порушення при формуванні виборчих округів та невиконане рішення суду. Відповідальні за це члени комісії повинні понести юридичну відповідальність. У випадку належного та вчасного реагування комісії на рішення суду на сьогодні не мала б місця. Проте юридичним наслідком цього порушення не може бути зрив виборів. Кандидати давали згоду балотуватися у виборчих округах, які були сформовані на момент їхнього висування та здійснювали в цих округах виборчу агітацію. Таким чином, без порушення пасивного виборчого права кандидатів на сьогоднішній день приведення виборчих округів до вимог ч.4,5 статті 17 Закону України «Про місцеві вибори» вже неможливо. Виборча комісія та суб’єкти виборчого процесу повинні досягнути згоди виходячи з верховенства права (в даному випадку права кандидата бути обраним) і не ставити під питання подальший хід виборчого процесу через допущені виборчою комісією процедурні порушення порядку формування округів».

А за словами начальника відділу дільничних офіцерів поліції УПД ГУНП в Чернігівській області Олега Флюгерта в Ічнянському районі правоохоронці вже зареєстрували кримінальне провадження за статтею 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання здійсненню виборчого права). Тривають слідчі дії.

Представник відділу адміністрування ДРВ Чернігівської ОДА повідом, що згідно із Законом України «Про місцеві вибори» органи ведення Державного реєстру виборців забезпечують передачу дільничним виборчим комісіям попередніх і уточнених списків виборців, а також іменних запрошень, які потім члени ДВК передають виборцям. Враховуючи, що 29 жовтня вибори відбудуться у 14 нових об’єднаних територіальних громадах Чернігівської області, то відділами ведення реєстру виборців до 15 жовтня були передані 182 дільничним виборчим комісіям попередні списки та імені запрошення.

«До попередніх списків виборців було включено 109 тисяч 436 виборців. Зараз проводиться уточнення списків виборців, які не пізніше 26 жовтня будуть передані виборчим комісіям. Всі, хто звертається до відділів ведення реєстру виборців до 23 жовтня включно, за наявності правових підстав, будуть включені до списків виборців. А після 23 жовтня потрапити до списків можна буде лише за рішенням суду», - наголосив Богдан Кашка. 

Наталія Висіканець зазначила, що в день виборів Громадянська мережа ОПОРА буде спостерігати за проведенням голосування. Весь день буде збиратися інформація про перебіг волевиявлення громадян у 14 ОТГ Чернігівської області та повідомлятиметься про зафіксовані порушення та перебіг дня голосування.

Також під час прес-конференції учасники висловили сподівання, що в 29 жовтня вибори у 14 новостворених громадах Чернігівської області пройдуть спокійно без порушень та відповідно до законодавства. І всі громадяни зможуть взяти участь у голосуванні та зробити свій вибір.

Прес-центр "Чернігівський вибір"

ФОТО Мар'яна Харді

 

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини