Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:30:31

Вибори в об’єднаних територіальних громадах: критичні порушення на Ічнянщині. ВІДЕО

06.10.2017   10:59Агенцiя

5 жовтня у прес-центрі «Чернігівський вибір» відбувся перший захід у рамках підготовки та проведення виборів в 14 об'єднаних територіальних громадах 29 жовтня 2017 року.

Його тема: «Вибори в об’єднаних територіальних громадах: критичні порушення на Ічнянщині».
З історії питання. 20 вересня Ічнянська міська виборча комісія прийняла рішення «Про утворення територіальних виборчих округів з виборів депутатів Ічнянської міської громади Чернігівської області» та відповідно сформувала 26 одномандатних округів, де знаходяться 32 звичайні дільниці. З моменту прийняття документу минуло більше двох тижнів, але округи все ще не сформовані, а саме рішення набуло такої кількості додаткових документів, нових версій, пояснень та трактувань, пройшло через судові засідання, що складається враження, що комісія сама вже не знає з чого починати. 29 вересня 2017 року Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення Ічнянської МВК про утворення округів та зобов’язав комісію утворити округи, відповідно до чинного законодавства України.
Яке ж з рішень чинне та що робити далі комісії намагалися розібратися експерти у прес-центрі «Чернігівський вибір». Захід фактично перетворився на дискусію між правозахисником Миколою  Торбєєвим та  залученим фахівцем з виборчого права Сергієм Соломахою.
За словами Миколи Торбєєва відповідно до закону про «Про місцеві вибори» існує чіткий критерій утворення виборчих округів. Має бути враховано середню кількість виборців у межах округу таким чином, щоб їх кількість у кожному окрузі була приблизно рівна. Але у деяких округах утворених Ічнянською комісією кількість виборців коливається від 2000 осіб у міських округах до 125 у сільських.
У суді комісія отримала рішення про необхідність скасувати своє рішення і утворити нові округи відповідно до закону. Але після цього почали відбуватися дивні речі. То комісія скасовували свої рішення, то зникали відомості із офіційного ресурсу Ічнянської міської ради, на якому публікується інформація для суб’єктів виборчого процесу.
Як зазначив правозахисник Микола Торбєєв: «Особисто я вбачаю три порушення. По-перше, Ічнянська міська виборча комісія керується різними документами. По-друге, посадова особа місцевого самоврядування Гpигорій Гeрасименко особисто допомагав утворювати округу комісії, при цьому не будучи в складі комісії. Як представник влади може втручатися в виборчий процес? І третє, комісія вже кілька разів змінювала офіційний документ - рішення «Про утворення територіальних виборчих округів з виборів депутатів Ічнянської міської громади Чернігівської області». І при цьому після вчорашнього суду комісія сьогодні вважає, що округи створені і реєструє кандидатів».
Адвокат також повідомив, що в суді було виявлено і підробку документів за підписом окремих членів Ічнянської ТВК.
Нагадаємо, що 4 жовтня судом було повторно встановлено, що виборчі округи на виборах Ічнянської ОТГ не утворені. А це вже, на його думку злочин.
Микола Торбєєв вважає, що людей просто використовують, а вони сліпо виконують чиюсь волю. «Не розумію, їм же пропонувалося зібратися всією комісією, за необхідності запросити представників всіх партій та у нормальному і спокійному режимі утворити ці горе-округи, щоб врахувати інтереси всіх виборців, мешканців Ічнянщині», - підкреслив адвокат. Він вважає, що «Те, що так уперто пропонує зараз Комісія викреслює можливість мати своїх депутатів самому місту Ічня та смт Дружбі, як центру громади та найбільшому населеному пункту Ічнянської ОТГ». На його думку, ситуація, в яку окремі члени Ічнянської ТВК завели виборчий процес говорить фактично про його зрив. Також Микола Торбєєв наголосив, що на даний час виборчі округи в Ічнянській ОТГ не утворені і голосування за реєстрацію кандидатів по неіснуючих округах це також пряме і грубе порушення Закону.
У свою чергу Сергій Соломаха заперечує, що відбувається порушення виборчого законодавства. Він також не згоден з рішенням суду. Насамперед тому, що суб’єкт виборчого процесу – виборець – може насамперед відстоювати порушення власних виборчих прав, а не рішення виборчої комісії.
Фахівець з виборчого права вважає, що Ічнянська виборча комісія – це єдина виборча комісія Чернігівської області, яка виконала норми закону, стосовно утворення виборчих дільниць.
Також Серій Соломаха повідомив, що на сьогоднішній день комісія продовжує свою роботу, він переконаний вибори в Ічнянській ОТГ відбудуться. «Вибори взагалі не можна зірвати за нашим законодавством», - сказав експерт.
«З приводу долі процесу на Ічнянщині мені важко щось сказати. Тому що порушення строків закону щодо реєстрації кандидатів, висунення, порушення процедури і не створення округів, несе за собою наслідки фактично зриву того, що волевиявлення громадян може не відбутися. Тобто можливий варіант визнання виборів такими, що не відбулися», - резюмував Микола Торбєєв. На його думку результати голосування можуть бути визнані недійсними, адже робота комісії почалася з порушення. «І ми не знаємо, що ще може вигадати комісія», - додав він.
Нагадаємо, що перші вибори у 14 об’єднаних територіальних громадах відбудуться 29 жовтня 2017 року. 


Прес-центр «Чернігівський вибір»

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини