Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 20:32:21

Колегія Держпраці: про підсумки роботи та запровадження в ОТГ державних інспекторів праці

19.08.2017   13:31Агенцiя

У Чернігові 17 серпня з робочим візитом перебував голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега.

Спершу очільник служби взяв участь у засіданні Колегії Управління Держпраці в області, на якому підбили підсумки роботи управління за І півріччя, а також предметно говорили про здійснення виконавчими органами місцевих рад та ОТГ державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

До роботи Колегії долучився перший заступник голови Чернігівської ОДА Леонід Сахневич. Він зазначив, що служба Держпраці одна з перших почала реформуватися, і вже зараз є певні результати:

— Держпраці взяли на себе дуже багато повноважень. І хоч рік тому було достатньо критики з мого боку, сьогодні вже є позитив і з питань легалізації праці в області, і виплаті мінімальної заробітної плати, і стосовно зменшення рівня заборгованості по зарплаті.

Начальник Управління Держпраці у Чернігівській області Сергій Дорошенко доповів про роботу очолюваної ним служби за півроку.

Наразі актуальне питання — запровадження в об’єднаних територіальних громадах державних інспекторів праці. Тож цій темі присвятили окрему робочу нараду за участі керівників ОТГ області, яка пройшла у форматі діалогу.

Голова Держапраці акцентував на трьох основних болючих питаннях у сфері трудових відносин: існуючих боргах по зарплаті, недотриманні виплат мінімальної заробітної плати, а також важливості легалізації трудових відносин. Саме державні інспектори на місцях, на переконання Романа Чернеги, у тому числі, мають сприяти вирішенню цих питань. Він зауважив, що на сьогодні дійсно є брак фахівців у сфері праці. Тож Держпраці готова безоплатно навчати фахівців та консультувати їх.

Леонід Сахневич зазначив, що під час становлення ОТГ виникає багато проблемних питань, разом з повноваженнями з’являється велика зона відповідальності. Він запевнив, що всі структурні підрозділи ОДА готові сприяти ОТГ у вирішенні нагальних проблем.

Зі свого боку, окреслили ряд питань представники ОТГ, зокрема, стосовно можливого спрямування коштів від штрафів до місцевих бюджетів. Наразі ці кошти надходять до держбюджету, при тому, що приблизна оплата діяльності одного держінспектора обходитиметься на рік в 100 тисяч гривень, що досить накладно для бюджетів громад. Звучали й пропозиції від ОТГ розглянути  питання про фінансування інспекторів за рахунок субвенції з держбюджету, хоча б на час перехідного періоду. Роман Чернега пообіцяв разом з колегами з Джержпраці опрацювати ці питання та ініціювати їх вирішення перед Кабміном.
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.