Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:18:37

Доступність людей з інвалідністю - у центрі уваги влади та громадськості

27.06.2017   12:26Агенцiя

У Чернігівській області обліковується близько 83 тисяч осіб з інвалідністю, з яких понад 4 тисячі — діти. На жаль, кількість як дітей, так і дорослих даної категорії постійно збільшується. Їх адаптація у суспільстві вкрай важлива. Цим питанням переймається і влада, і громадськість.

У березні минулого року затверджена Програма заходів ОДА на виконання Національного плану дій з реалізації Конвенції про права інвалідів на період до 2020 року. Про роботу в цьому напрямку поінформували 26 червня представники профільних підрозділів ОДА на черговому засіданні Координаційної ради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства під головуванням заступника голови — керівника апарату ОДА Наталії Романової.

Так, в області проводиться робота щодо облаштування будівель пандусами. Іноді виникають непорозуміння із забудовниками або ж є об’єкти старої забудови, облаштувати пандуси до яких просто неможливо. До речі, на законодавчому рівні не визначено суб’єкта з контролю за виконанням вимог забезпечення безперешкодного доступу для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення. На сьогодні органи містобудування та архітектури не беруть участі у прийнятті об’єктів в експлуатацію, внаслідок чого відсутні важелі впливу на забудовників.

Ще одне проблемне питання — пристосованість транспортних засобів для безперешкодного користування особами з інвалідністю.

Як зазначив заступник директора Департаменту економічного розвитку ОДА Сергій Меженний, у Чернігові з грудня минулого року працюють на маршрутах 10 нових односекційних низькопідлогових тролейбусів, пристосованих для перевезення людей з інвалідністю. В них же працює система для зовнішнього та внутрішнього звукового інформування пасажирів з порушенням зору та слуху (про номер маршруту та зупинки). Всього для перевезення маломобільних груп населення у місті використовується 17 тролейбусів.

У Ніжині для поліпшення обслуговування людей з інвалідністю переобладнано 4 автобуси, а також зобов’язано водіїв та кондукторів оголошувати назви зупинок.

Начальник Управління освіти та науки ОДА Микола Конопацький, інформуючи про інклюзивну освіту в області, повідомив, що у 2017-2018 навчальному році заплановано функціонування 127 класів з інклюзивною формою навчання для 141 дитини з особливими освітніми потребами (2016 рік – 90 класів для 112 учнів). Для 155 дітей навчання організують за індивідуальною формою.

Навчання в інклюзивних класах здійснюється за типовими навчальними планами, програмами, підручниками та посібниками, у тому числі й спеціальними.

Існує практика консультативного психолого-медико-педагогічного патронажу з відвідування сімей, які мають дітей з тяжкими порушеннями в розвитку. Особливий акцент — раннє виявлення таких дітей.

У 2017 році Урядом на впровадження інклюзивної освіти виділено субвенцію — 209 мільйонів гривень, на Чернігівську область — близько семи мільйонів. Це понад 24,7 тисячі гривень на одного учня, аби провести додаткові корекційно-розвиваючі заняття.

Крім того, цьогоріч Чернігівщина долучилася до національного проекту по створенню і розвитку інклюзивного освітнього середовища для «особливих» дітей у загальноосвітніх школах. Ініціатор та організатор проекту — благодійний фонд Петра Порошенка, який у квітні цього року підписав з Чернігівським регіоном Меморандум про співпрацю з розвитку інклюзивного освітнього середовища.

Також під час засідання директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Андрій Подорван поінформував про роботу Координаційної ради. Зокрема про захист проектів інститутів громадянського суспільства (ІГС), які будуть фінансуватися з обласного бюджету наступного року.
 

Довідково.

Програмою на проведення конкурсу проектів у 2018 році передбачено 350 тисяч гривень. Загальний фонд конкурсу визначатиметься після затвердження обласного бюджету на 2018 рік. Граничний обсяг фінансування за рахунок бюджетних коштів однієї програми (проекту, заходу), що подається для участі в конкурсі, складає 25 тисяч гривень.

За словами Андрія Подорвана, райдержадміністраціям та виконавчим комітетам міських рад Чернігова, Ніжина, Новгорода-Сіверського та Прилук рекомендовано розробити місцеві програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2017-2020 роки. Проте, така програма наразі діє тільки в Чернігові.

— Спільні дії, виважені кроки. Тільки так ми досягнемо позитивного результату. Маємо налагодити тісну співпрацю і з об’єднаними територіальними громадами, і з новими громадськими організаціями. Важливо вивчати досвід інших регіонів та сприяти його поширенню на Чернігівщині, — акцентувала Наталія Романова.

За результатами засідання буде розроблено доручення. Свої пропозиції до порядку денного наступного засідання Координаційної ради представники громадських організацій можуть надати до 7 липня.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини