Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:52:54

Як працює сільська гміна

24.06.2017   09:15Агенцiя

Польська гміна, байдуже міська чи сільська, сама собі господар. Власне в тому сенс самоврядування – самим урядувати.

Учасники навчального візиту, керівники апаратів райдераждміністарцій та керуючі справа районних рад Чернігівщини, мали змогу в тому переконатися під час відвідин сільської гміни Герантовіце (Heraltowice).

Войт (тобто – сільський голова) Йохан Баргієл пишається її успіхами – за десть років населення в селах гміни зросло на одну тисячу чоловік та становить тепер дванадцять тисяч.

В основі такого досягнення, на його переконання, вдале визначення пріоритетів розвитку. Їх чотири: освіта, культура, історія; екологія, охорона здоров`я, безпека; енергоефективність; європейська співпраця та розвиток бізнесу.
Причому на першому місці опинилися гуманітарні питання, бо підхід такий: все, що робиться на території – робиться для людей. Треба створити комфортні умови, аби хотілося тут жити. А будуть мешканці – незабариться розвиток.

До речі, в Польщі тепер спостерігається тенденція збільшення сільського населення гмін – за рахунок тих, хто переїзджає з міст. Подакти у нашої  західної сусідки сплолучаються не за місцем роботи, а за місцем проживання.

Тож гміни й борються за свого мешканця. Звідси чудові школи, точніше – навчально-виховні комплекси, басейн в селі, прекрасні спортивні майданчики, добре забезпечення первинного рівня медичного обслуговування.

Успішні громади в Польщі – це активні та креативні громади. Скажімо, Герантовіце вдало викорстало свою гегорафію – поруч загальноевропейська автомагістраль, до якої напряму виходить одна з гмінних доріг. Тепер вздовже неї розташувалося шістнадцять інвесторів.

Самоврядна влада всіма силами підтримує й громадянську активність – тут діє кілька десят громадських організацій, в тому числі чотири спортивні клуби, чотири добровільні пожежні дружини, культурологічні, освітянські та інші. У вихідні тут завжди щось відбувається. Гміна доклала неабияких зусиль для відродження розташованого поруч замку XVI cт. – тепер це визначна туристична принада вихідного дня й додатковий фактор розвитку.

Під час зустрічі польські колеги наголошували: гміна діє майже на тих самих засадах, що підприємство, тобто – на ринкових. Хіба що є обмеження стосовно можливостей банкрутства. Власник – населення гміни. Він й опікується над розвитком території, розробляє плани, рахує кошти, укладає договори, тобто відповідає за своє майбутнє. Цей принцип дозволив Польщі здіснити вражаючий стрибок у своєму економічному розвитку. Тепер настає час України.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини