Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 22:02:53

Підписано Протокол про наміри щодо реалізації пілотного Проекту "Організація землеустрою в умовах децентралізації та впровадження стратегій економічного розвитку"

23.05.2017   09:34

22 травня у Кіптівській об'єднаній територіальній громаді відбувся прес-тур, організаторами якого став Проект USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» спільно із Національним прес-клубом з аграрних та земельних питань.

Захід пройшов за участі першого заступника голови обласної ради Валентина Мельничука, народного депутата України Валерія Давиденка, голови постійної комісії обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції Ірини Грозенко, директора Проекту USAID Патріка Рейдера, директора Департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі Міністерства аграрної політики та продовольства України Андрія Стефановича.

Основною метою прес-туру стало підписання пілотного проекту з організації землеустрою та впровадження стратегії місцевого економічного розвитку в умовах децентралізації на території Кіптівської територіальної громади Чернігівської області.

Стратегічним напрямком цього пілотного проекту є створення електронного управління землями на території об'єднаних територіальних громад для їх сталого економічного розвитку. Такий Проект проходить в Україні вперше і є інноваційним і з точки зору процедур і технологій.

Протокол підписали очільник Кіптівської об'єднаної територіальної грмади Володимир Кучма та керівник Проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Патрік Рейдер.

Серед пріоритетів Проекту – організаційна, правова та інша допомога ОТГ у сільській місцевості, які були сформовані внаслідок адміністративно-територіальної реформи.

За словами Патріка Рейдера, в рамках пілотного Проекту щодо електронного управління землями Кіптівської ОТГ буде проведена масштабна робота. У результаті пілоту громада отримає, зокрема, інформацію щодо якості і кількості земельних ресурсів на її території, план раціонального використання земель з урахуванням природоохоронних вимог та потреб громади, підвищення ефективності використання земель та формування фонду земель комунальної власності.

Патрік Рейдер вважає, що пілотний проект буде результативним і вирішить нагальні питання, які нині стоять перед жителями Кіптівської ОТГ. Важлива особливість пілоту – забезпечення доступу громадськості до інформації про земельні ресурси на території громади, обов'язковість оприлюднення планів управління земельними ресурсами та врахування громадських і приватних інтересів у цих планах.

Патрік Рейдер також заначив у своєму виступі, що земельний ресурс – основне джерело розвитку сільської економіки та поповнення бюджету територіальної громади. Тому дуже важливо ефективно його використовувати. Але для цього необхідно знати, якими саме землями володіє територіальна громада, і як з максимальною користю вона може їх використати.

Очільник Кіптівської об'єднаної територіальної громади Володимир Кучма відмітив, що реалізація в Україні адміністративно-територіальної реформи створює підвалини для стабільного соціально-економічного розвитку. Вони отримують додаткові ресурси, якими можуть самостійно розпоряджатися. Водночас розширюються можливості місцевих органів влади, зростає відповідальність усіх членів громади за ті рішення, які ухвалюються.

Під час реалізації проекту в Кіптівській ОТГ буде придбана надсучасна оргтехніка для землевпорядників громади. Крім того, буде виготовлено перший в Україні генеральний план ОТГ, проведена ревізія землі, що дасть можливість отримати додаткові надходження до місцевого бюджету.

В рамках проекту передбачено вирішити питання на державному рівні про передачу Кіптівській ОТГ, як пілотній громаді, земель, лісів, водойм поза межами населених пунктів ОТГ.

У подальшому це дасть можливість на законодавчому рівні прийняти відповідний законопроект та інші закони, які забезпечать спроможність та успішну життєдіяльність громади.

Додатковим необхідним кроком та практичним втіленням рішень з управління земельними ресурсами стане розробка стратегії місцевого економічного розвитку. У даній громаді таким пріоритетним напрямком є створення ринку продажу сільськогосподарської продукції.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.