Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:32:22

На Чернігівщині готуються до відзначення Дня пам’яті та примирення

14.04.2017   08:10Агенцiя

Обласною державною адміністрацією 11 квітня затверджено відповідний обласний план заходів.

Планом заходів передбачена підготовка та проведення 8 та 9 травня у населених пунктах області меморіальних, урочистих та культурно-мистецьких заходів із відзначення Дня пам’яті та примирення і 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Основною концепцією заходів у цьому році, як і у попередні роки, є переосмислення Другої світової війни та розвінчання радянських історичних міфів. Також завданням є нагадати суспільству про внесок України у перемогу над нацизмом та про ті втрати і жертви, яких зазнав український народ у роки Другої світової. Трагедія його полягала в тому, що на час вибуху тієї війни народ був розділений поміж кількома державами, українці часом мусили стріляти в українців у тій війні.

У навчальних закладах області заплановано проведення просвітницьких заходів, присвячених Дню пам’яті та примирення і 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

В області проводитиметься акція «Маки пам’яті», під час якої учні загальноосвітніх закладів виготовлятимуть стилізовані маки та поширюватимуть їх носіння на вшанування пам’яті про загиблих у війнах.

У закладах культури області будуть проведені тематичні заходи, зустрічі з ветеранами, виховні години, виставки, експозиції художньої, мемуарної, інформаційно-довідкової літератури, присвячені перемозі над нацизмом у Другій світовій війні, ролі та внеску Українського народу у Другій світовій війні.

Так, у Чернігівському обласному кіно-культурному центрі з національно-патріотичного виховання дітей та молоді демонструватиметься документальний фільм «Батяня Рапопорт» та відео-ролики серії «Жіночі історії Другої світової».

Крім того, у 2017 році у населених пунктах області згідно графіка експонується документальна виставка «Українська Друга світова», яка підготовлена Українським інститутом національної пам’яті.

Також органи виконавчої влади готують цілу низку заходів за участю ветеранів, які відбудуться у першу декаду травня:
- зустріч керівництва області та міста з ветеранським активом області, в т.ч. ветеранами війни, жертвами нацистських переслідувань, учасниками АТО, представниками спілки воїнів-інтернаціоналістів;
- традиційна щорічна акція «Зі святом Перемоги!», у ході якої керівники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування відвідуватимуть ветеранів війни, які безпосередньо брали участь у бойових діях у Другій світовій війні, жертв нацистських переслідувань за місцем проживання;
- покладання квітів до Меморіалу жертвам фашизму (у колишньому урочищі Подусівка) у м. Чернігові та спільний молебень представників релігійних організацій всіх конфесій за загиблими за участю керівництва області та міста;
- мітинг-реквієм, покладання квітів до могил загиблих воїнів у сквері ім. М.М. Попудренка, покладання квітів до могили Невідомого солдата на Меморіалі Слави за участю керівництва області та міста.

Слід зауважити, що під час проведення меморіальних та урочистих заходів забороняється використання символіки комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, крім випадків, передбачених частиною третьою статті 4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Також не допускається використання зображень державних нагород або інших відзнак СРСР, у тому числі стилізованих, п’ятипроменевих зірок червоного кольору, «георгіївських» та «гвардійських» стрічок, прапорів гербових кольорів Російської імперії, державних гербів Російської імперії, символіки незаконних збройних формувань, які діють на території окремих районів, міст, селищ та сіл Донецької і Луганської областей, на тимчасово окупованій території України, а також символіки держави-агресора.

Метою проведення заходів є вшанування пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв війни, що стала найбільш кривавою в історії людства.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини