Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:19:25

У легалізації зарплати мають бути зацікавлені як роботодавці, так і самі працівники

26.01.2017   17:50Агенцiя

Одне з питань, розглянутих на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації, яке відбулося 26 січня, – легалізація зайнятості та заробітної плати.

Голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч зауважив, що підвищення з 1 січня цього року рівня мінімальної зарплати має вплинути на легалізацію доходів. А це не тільки збільшить надходження до бюджету, а й забезпечуватиме захист прав та законних інтересів платників податків.

Голова ОДА окреслив завдання, які мають бути в центрі зору як органів влади і місцевого самоврядування, так і контролюючих служб та роботодавців:

– По-перше, необхідно забезпечити виконання рішення Уряду про встановлення мінімальної заробітної плати на рівні 3200 гривень. По-друге – не допустима зрівнялівка у заробітній платі для працівників різної кваліфікації, скорочення працівників або переведення їх на неповний робочий день. Третє – мають бути запроваджені легальні відносини всіма суб’єктами господарювання в області.

Директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін зазначив, що необхідно створювати умови задля повернення працюючих у неформальному секторі економіки до офіційного сектору. Адже до цього часу приховування офіційних трудових відносин було вигідним як для частини роботодавців, так і для значної кількості працюючих, аби отримувати субсидії на житлово-комунальні послуги або інші види пільг.

Очільник Департаменту наголосив на потребі в активізації робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, які діють в області. Він акцентував на важливості їх впливу на процеси виведення грошових потоків з «тіні», ліквідацію боргів, особливо штучно створених. На сьогодні невиплаченими залишаються майже 13,7 мільйона гривень зарплатних боргів у 32-х статистично обстежуваних суб’єктів господарювання області, серед яких 17 – економічно активних.

Найбільш дієвими на сьогодні Олег Русін назвав робочі групи в Бахмацькому, Ніжинському, Ріпкинському, Прилуцькому  районах.

Всього ж на Чернігівщині минулоріч робочими групами виявлено понад  2 тисячі випадків використання праці осіб з порушеннями трудового законодавства – застосуванням неповної зайнятості, створенням штучної заборгованості, неналежного оформлення трудових відносин тощо.

Це дало певні реальні позитивні зміни. Зокрема, на перевірених підприємствах з 11,8% до 3,2% зменшилася кількість працівників, яким нараховували заробітну плату в межах мінімальної. Понад 3,5 тисячі виявлених «нелегалів» законодавчо оформили трудові відносини. Всього ж за 2016 рік кількість працюючих, які отримували заробітну плату на рівні або нижче мінімальної, зменшилася на 45,2% (з 33,4 тисячі осіб до 18,3 тисячі).

Олег Русін зазначив, що всі – і роботодавці, і наймані працівники можуть отримати  роз’яснення щодо застосування норм трудового законодавства, звернувшись на «гарячу лінію» Департаменту соцзахисту за телефоном 724 092 (щоденно, впродовж робочого дня).

Начальник головного управління Державної фіскальної служби в області Олексій Барановський зазначив, що органами ДФС на постійній основі проводяться заходи, направлені на запобігання та упередження використання неоформленої найманої праці. Як результат – у 2016 році за сприяння  фахівців ДФС офіційно оформлено трудові відносини з понад трьома з половиною тисячами найманих працівників, до державної реєстрації залучено більш ніж тисячу громадян. Рівень виплати зарплати підвищився на 415  підприємствах та у 462 суб’єктів господарювання – фізичних осіб. Це сприяло додатковому надходженню до бюджету понад 3 мільйонів гривень.

До обговорення питання долучилися також начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Юрій Юрченко та начальник управління Держпраці в області Сергій Дорошенко, адже очолювані ними служби також мають реально впливати на процеси легалізації зайнятості та заробітної плати.

Окрім того, свою позицію висловив голова Чернігівського обласного об'єднання організацій роботодавців «Сіверщина» Віктор Лазар. Він закликав владу активніше комунікувати з бізнесом, особливо з реально працюючими сектором економіки.

Валерій Куліч, зі свого боку, зауважив, що органи влади зацікавлені в постійному конструктивному діалозі з підприємцями. Адже впровадження урядових реформ, у тому числі децентралізаційних, неможливе без тісної взаємовигідної взаємодії державного сектору та органів місцевого самоврядування з бізнесом.

Голова ОДА також акцентував увагу на необхідності скоординованості дій між органами державної фіскальної служби, Пенсійного фонду, управління праці, а також профспілок щодо проведення переговорного процесу з роботодавцями стосовно недопущення у недержавному секторі економіки виплати найманим працівникам мінімальної заробітної плати меншої за визначений рівень.

Окрім того, очільник ОДА переконаний, що з державними установами варто тісно співпрацювати і громадськості, оперативно повідомляючи про факти порушень трудового законодавства. Аби допомогти вчасно захистити права громадян.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини