Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 12:04:36

Ситуацію на ринку праці області обговорили в облдержадміністрації

21.01.2017   08:58Агенцiя

Як реагувати на виклики сучасного ринку праці в області, радилися 19 січня, учасники засідання «круглого столу», яке провела заступник голови – керівник апарату Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова.

У заході взяли участь директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін, керівник обласного центру зайнятості Лідія Падалка, заступник начальника Управління Держпраці в області Ірина Хоменко, директори базових центрів зайнятості та роботодавці.

– Ринок праці чуттєво реагує на процеси, що відбуваються в економіці та суспільно-політичному житті. Наш сьогоднішній діалог спрямований на пошук спільних шляхів покращання ситуації на ринку праці Чернігівщини, – зазначила Наталія Романова та запропонувала роботодавцям відверто поговорити про актуальні проблеми, які впливають на зайнятість населення області та розвиток трудового потенціалу.

Як свідчить статистика, чисельність зайнятого населення Чернігівщини минулоріч скоротилася на 2%, кількість штатних працівників на підприємствах, в організаціях та установах зменшилася на 4 тисячі осіб і становить 190 тисяч.

Зокрема, негативний вплив на ринок праці області має кризова демографічна ситуація та міграційні процеси.

Наразі для нашого регіону актуальним є питання збереження трудового потенціалу. Виїжджати за кордон та до столиці висококваліфікованих працівників змушує низька якість робочих місць.

Зі свого боку роботодавці стверджують, що їм досить складно знайти потрібних працівників через низьку якість робочої сили та дефіцит робітничих кадрів.

Одна з причин такої ситуації – невідповідність обсягів та якості підготовки молодих кадрів потребам сучасного ринку праці. Аби вирішити цю проблему, обласним центром зайнятості вже розроблена програма професійної орієнтації молоді на здобуття актуальних професій. Наразі вивчається питання створення спільно з Управлінням освіти і науки ОДА та роботодавцями резерву кваліфікованих та робітничих кадрів, яких роботодавці могли б супроводжувати під час навчання.

Серед чинників, які вже у поточному році можуть значно вплинути на сферу зайнятості, – підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень. За даними статистики, на Чернігівщині більше 40% штатних працівників підприємств минулого року отримувало заробітну плату меншу за 3200 гривень, та близько 50 % – до 3500 гривень. В умовах обмеженого ресурсу для підвищення заробітної плати найманим працівникам для роботодавців, особливо малих та середніх підприємств, існує реальна проблема збереження діючих робочих місць. Є загрози переведення працівників у режим неповного робочого дня, або, взагалі, ліквідації підприємницької діяльності.

Читати також: Володимир Гройсман: українці достойні вищої зарплатні ніж вони отримували у 2016-му році

Таким чином, з одного боку зростання мінімальної заробітної плати покликано підвищити добробут населення та сприяти виведенню заробітних плат з «тіні», з іншого – виявляє проблеми роботодавців, пов’язані з можливою оптимізацією чисельності найманих працівників.

Проте, у 2016 році на ринку праці відбулись і позитивні зрушення. Зокрема, кількість вакансій від роботодавців, поданих до центрів зайнятості області, у порівнянні з попереднім роком, збільшилась на 2% і перевищила 26 тисяч одиниць.

На обліку в службах зайнятості перебували та отримували соціальні послуги понад 41 тисячі безробітних, що майже на 14 % менше проти 2015 року. З них працевлаштовано понад 13 тисяч осіб, або кожен третій. Зокрема, 153 людини започаткували власну справу, скориставшись виплатою допомоги по безробіттю одноразово. На нові робочі місця з компенсацією роботодавцю єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працевлаштовано 447 осіб.

Як повідомила Лідія Падалка, сьогодні служба зайнятості реформується: впроваджуються організаційні зміни, змінюються підходи до надання послуг, застосовуються нові технології підбору кадрів та пошуку роботи. На часі впровадження інших новацій, зокрема електронного сервісу, який дозволить користувачам отримувати частину послуг служби дистанційно, створення Всеукраїнського кадрового резерву служби зайнятості для роботодавців.

Зміни очікуються й на законодавчому рівні. До Верховної Ради України вже подано законопроект про зміни до законів України «Про зайнятість населення» та «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття». Пропонується запровадити більш жорсткі міри щодо матеріального забезпечення безробітних, які спонукатимуть громадян до активного пошуку роботи.

За підсумками обговорення будуть підготовлені рекомендації для центрів зайнятості та роботодавців, спрямовані на покращання ситуації на ринку праці області.

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини