Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 21:21:35

З 1 січня 2017 року в Україні запрацює проект "Доступні ліки"

22.12.2016   13:56Агенцiя

Про це зазначив заступник Міністра охорони здоров’я України Роман Ілик, спілкуючись з чернігівськими журналістами на прес-брифінгу в обласній лікарні учора, 21 грудня.

Профільне Міністерство поступово впроваджує реформи в медичній галузі. Одна з них – забезпечення населення життєво необхідними лікарськими засобами. Адже наразі 90% громадян купують ліки за власні кошти.

Як пояснив заступник Міністра, суть проекту «Доступні ліки» – державне регулювання цін по трьох нозологіях: серцево-судинних захворюваннях, бронхіальній астмі та цукровому діабеті. Держава встановлюватиме ціни на ліки шляхом їх зовнішнього реферування в 5-ти європейських країнах, у тому числі Польщі, Чехії та Угорщині. Найнижча вартість лікарського препарату в цих країнах буде найвищою граничною межею ціни в Україні.

Щоб дійсно допомогти хворим, з 1 квітня наступного року по зазначених нозологіях має запрацювати процес реімбурсації цін, зауважив Роман Ілик:

– Пацієнт отримає гарантовані державою лікарські засоби по ціні найдешевшого препарату безкоштовно. Всі інші ліки, які є в програмі реімбурсації, громадяни зможуть отримати з доплатою.

До речі, на 2017 рік на реімбурсацію заплановано понад 1 мільярд гривень. У програмі використовуватимуться 50 препаратів, серед яких не буде комбінованих форм.

Також заступник Міністра зазначив, що у 2012 році вже був досвід запровадження подібної програми, це стосувалося ліків від гіпертонічних хвороб. Проте виникло достатньо проблемних питань, програма була закрита. Тепер, переконує Роман Ілик, всі недоліки враховано і в Міністерстві обіцяють, що механізми реімбурcації вдосконалено і вони мають спрацювати.

Крім того, представник профільного Міністерства акцентував увагу на трьох основних складових реформування медицини: зміні форми фінансування галузі, забезпеченні населення якісними та доступними лікарськими засобами, а також проведенні масштабної превентивної роботи.

За статистикою, 65% українців помирає від серцево-судинних захворювань. Тож задача № 1 – переорієнтувати хворих на отримання медичної допомоги на первинній ланці, як це застосовується в кращих європейських практиках.

Зараз двоє з десяти пацієнтів отримують первинну медичну допомогу. Проте лікарі переконані: має бути навпаки – вісім із десяти осіб має лікуватися на первинній ланці, аби запобігти подальшому розвитку хвороб.

У ході робочого візиту до Чернігова Роман Ілик також поспілкувався з майбутніми фахівцями, які наразі навчаються у Чернігівському медичному коледжі, а також мав предметну розмову з керівництвом та персоналом чернігівських лікарень.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.