Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:20:05

Якщо децентралізація буде успішною, молодь захоче жити у селі

01.12.2016   16:55Агенцiя

Процес децентралізації на Чернігівщині набирає обертів. До 5-ти об’єднаних територіальних громад (ОТГ), що утворилися минулого року, незабаром доєднаються ще 11. Вони пройдуть через свої перші вибори, призначені на грудень цього року, і отримають відповідний статус.

З’ясувати перспективи для ОТГ у соціальному та економічному аспектах, а також можливі проблеми, характерні для цього етапу реформи взялися учасники круглого столу, що відбувся у прес-центрі «Чиста політика» 29 листопада.

Головний спеціаліст відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Чернігівської облдержадміністрації Богдан Кашка поінформував присутніх про поточну ситуацію з утворенням ОТГ та організацією виборів у них. Він повідомив, що цього року через процес об’єднання пройшли ще 119 місцевих рад області, утворивши в результаті 15 нових ОТГ. Центральною виборчою комісією призначені перші місцеві вибори в 11-ти з них. А саме: 11 грудня цього року вибори відбудуться в Остерській та Батуринській міських територіальних громадах, Гончарівській та Лосинівській селищних територіальних громадах та у Мринській міській територіальній громаді. На 18 грудня вибори призначені у Михайло-Коцюбинській та Коропській селищних територіальних громадах, Іванівській сільській, а також Корюківській, Носівській і Сновській міських територіальних громадах. Виборчий процес розпочався відповідно 22 та 29 жовтня 2016 року. Проведення виборів забезпечуватимуть 19 територіальних виборчих комісій. Вибори відбуватимуться на 140 виборчих дільницях, з яких 135 звичайних та 5 спеціальних – у лікувальних закладах області.

Богдан Кашка також повідомив, що відділи ведення Державного реєстру вже передали дільничним виборчим комісіям попередні списки виборців та іменні запрошення для проведення виборів 11 грудня. А не пізніше 4 грудня, згідно зі встановленими термінами, списки та запрошення будуть передані дільничним виборчим комісіям і для проведення виборів 18 грудня. Наразі відбувається уточнення списків, і відповідно 8 та 15 грудня дільничні виборчі комісії отримають остаточні списки виборців.

Які проблеми можуть спіткати під час нинішнього виборчого процесу? На цьому зупинився політичний експерт Олексій Француз. Він зауважив, що боротьба на місцевих виборах буває ще більш запеклою і цікавою, ніж на виборах всеукраїнського рівня. Він також звернув увагу на правову колізію. Так норма закону про неможливість балотуватися до органів місцевого самоврядування ОТГ кандидатів з минулих виборів, що перебувають у виборчих списках 2015 року, а також діючих депутатів суттєво звужує вибір справді фахових управлінців, яких на місцях і так бракує. Адже повноваження колишніх членів рад і ті їхніх голів припиняються з прийняттям присяги новообраних. Отже чинні представники місцевої влади на момент виборів мають здійснювати повноваження і не можуть балотуватися?

Окрім того, Олексій Француз наголосив і на можливостях фальсифікацій на місцевих виборах. На місцевому рівні насправді дуже тісні стосунки між людьми, які дають можливості як для кращого знання про кандидатів, так і для тиску на виборців, який доволі складно виявити. Водночас важливість обрання фахових і відповідальних керівників, які зуміють раціонально розпорядитися ресурсами, не можна недооцінювати.

На нових ресурсних можливостях ОТГ зупинився голова Чернігівського об’єднання конфедерації вільних профспілок України В’ячеслав Лебідь. Він позитивно оцінив державну політику фінансового стимулювання створення ОТГ в Україні. Адже після виборів нові ОТГ переходять на прямі міжбюджетні відносини з державою. І це означає, що 60% місцевих податків і зборів залишаються у розпорядженні громад. Інша річ, чи зуміють вони цим ефективно скористатися. Він пригадав недавню історію, коли з сіл витягувалася молодь до міст спочатку через наявність там роботи, потім села знесилили ще й фінансово. Тоді як села і маленькі містечка є тими джерелами, що живлять націю, переконаний В’ячеслав Лебідь. Він також вважає, що держава має стимулювати розвиток фермерських господарств, надавати преференції тим, хто хоче створювати виробництво сільгосппродукції, з особливою увагою на продукцію глибокої переробки – з великою часткою доданої вартості. Не зерном торгувати – а борошном, макаронними виробами тощо.

Думку про необхідність відродження сіл і містечок підтвердила й Ірина Богатенко, керівник креативного творчого об’єднання «Школа лідерів». Працюючи з підлітками, вона спостерігає бажання більшості молодих людей виїхати зі свого села будь що, оскільки вони не бачать у рідних селах для себе ніякої перспективи. Тоді як у благополучній Німеччині, наприклад, молодь не тільки не прагне оселитися у місті, а навпаки, виїхати за місто. Життя у невеличких населених пунктах набагато комфортніше у розвинених країнах. І реформа децентралізації , на початковому етапі якої перебуває наша країна, має призвести до відродження і розквіту саме невеликих містечок і сіл. Водночас Ірина Богатенко звернула увагу і на тривожні тенденції, які впливають на нинішніх молодих людей і підлітків. Вони, за її спостереженнями, зростають в атмосфері тотальної недовіри до держави і її керівників, постійної критики своєї країни і суцільного негативу. Чи це сприятиме формуванню здорового громадянського суспільства – питання риторичне.

Депутат Чернігівської обласної ради Дмитро Блауш вважає, що влада має уважніше ставитися до людей, більше цікавитися їхньою думкою і відповідно реагувати. І давати оцінку результатам реформування з огляду на зміни у житті людей на місцях. А депутат Чернігівської міської ради, член Громадської ради при Чернігівській ОДА Віктор Тарасов висловив думку, що процес децентралізації в нашій країні відбувається насамперед завдяки тиску міжнародної європейської спільноти, а не через розуміння вітчизняних чиновників та політиків.

Однак альтернативи реформам, і зокрема, реформі децентралізації, що активно запроваджується на Чернігівщині, наразі не існує - це визнали всі учасники круглого столу.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини