Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 07:02:51

Комунікація та висвітлення децентралізації важлива складова реформи

22.08.2016   07:59Агенцiя

Сільські ради, які не заробляють коштів, держадміністрації з роздутим штатом та надмірними повноваженнями, районні ради, які майже нічого не вирішують: питання реформи місцевого самоврядування назріло віддавна. Свої способи втілення в життя реформи пропонують експерти, спираючись на досвід країн ЄС. З одним з таких експертів ми і вирішили поспілкуватися.

Вероніка Рибак, консультант з питань комунікації Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України.

- Розкажіть про процес децентралізації на Чернігівщині сьогодні?

Сьогодні на Чернігівщині вже успішно функціонують 5 об’єднаних територіальних громад: Кіптівська, Деснянська, Вертіївська, Макіївська та Парафіївська. Ці громади почали функціонувати з 1 січня поточного року. В цьому році позитивні висновки від Чернігівської обласної державної адміністрації отримали: Остерська, Батуринська, Куликівська, Лосинівська, Гончарівська, Мринська громади. Ці громади вже чекають призначення перших виборів голів та виконкому об’єднаної територіальної громади. А також, є ряд  громад, які подали документи до Чернігівської ОДА та чекають позитивних висновків: Холминська, Михайло-Коцюбинська та Олишівська.

Треба не забувати і про громади,  які на останніх етапах підготовки документів про об’єднання.

Тож, таким чином, можна з впевненістю сказати, що в цьому році реформа місцевого самоврядування на Чернігівщині йде дуже стрімко і впевнено.

- Зараз у Чернігівській області проходить «Децентралізаційний марафон», що це таке і де саме він проходить?

«Децентралізаційний марафон» - це широкомасштабна акція, яка охопить всі регіони України. Протягом півроку (з червня по грудень) у громадах відбуваються близько 1000 виїзних заходів, які організують регіональні відділення Асоціації. Регіональні консультанти інформують про переваги децентралізації, роз’ясняють процеси та етапи об’єднання громад, консультують і допомагають підготувати необхідні документи та проекти рішень.

Акція проводиться в рамках Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), яку реалізує АМУ за підтримки USAID.

Так само і у Чернігівській області ми відвідуємо усі громади, які є у перспективному плані. На ці зустрічі запрошуються представники районних державних адміністрацій, районних, міських, селищних та сільських рад, депутати різних рівнів та громадські активісти. Ми їздимо зазвичай повним складом Офісу реформ при Чернігівському регіональному відділенні Асоціації міст України. Тобто, це консультант з бюджетних питань, консультант з юридичних питань, консультант з організаційних питань та консультант з питань комунікації. Під час зустрічей ми обговорюємо перспективи об’єднання, намагаємося обговорити усі проблемні питання та надаємо консультації на місцях.

- Чи допомагає «Децентралізаційний марафон» в об’єднанні громад?

Очевидно, що так. Судячи з кількості вже отриманих позитивних висновків та поданих документів. Важливо сказати, що крім «Децентралізаційного марафону» ми надаємо консультації у телефонному режимі, часто до нас приїжджають у офіс чи ми виїжджаємо задля консультування громад.

- Сьогодні надзвичайно багато проектів щодо децентралізації, чи співпрацюєте Ви у цій сфері.

Ви знаєте, співпраця і з громадськими діячами, і представниками засобів масової інформації, і державними установами залишається для нас також дуже важливою. Так, наприклад, сьогодні проходить проект де представників ЗМІ Чернігівської області вчать писати про децентралізацію і возять до об’єднаних територіальних громад області задля особистого знайомства з їх позитивними змінами. Наші консультанти, на прохання громадських діячів, під час навчання преси, розповідали про децентралізацію та перспективи реформи в розрізі Чернігівської області. Також, під час спілкування з журналістами ми запропонували їм взяти участь у конкурсі для журналістів, що проводить Асоціація міст України «СПРОМОЖНІ ГРОМАДИ – СИЛЬНА ДЕРЖАВА».

Це не єдина організація з якою ми співпрацюємо, так, наприклад, ще одна громадська організація зараз реалізує проект в рамках якого вони відбуваються робочі візити до ОТГ представників громад, які є у перспективному плані.

Тобто, наша робота відбувається не тільки в рамках «Децентралізаційного марафону».

Сьогодні проводити інформаційну кампанію та висвітлювати процес реформування місцевого самоврядування є дуже важливо. Нажаль, приїжджаючи у село ми бачимо, що багато людей не розуміють цього процесу і саме тому виступають проти. Тож, комунікація та висвітлення децентралізації важлива складова реформи.

 

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини