Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:52:43

Чернігівщина напередодні виборів: Результати спостереження за виборчим процесом Громадянської мережі ОПОРА

15.07.2016   21:07Агенцiя

Представники ОПОРИ презентували проміжний звіт за результатами спостереження за проміжними виборами народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі №206. Це відбулося під час прес-конференції у п’ятницю, 15 червня 2016 року, у прес-центрі «Чернігівський вибір».

Як повідомив Святослав Бабіля, координатор громадського спостереження у Чернігівській області: «Особливістю даної кампанії є велика кількість порушень здійснених суб’єктами виборчого процесу. Із наближенням до дня виборів кандидати проводили все більшу кількість публічних заходів, що супроводжувалися непрямим підкупом виборців, залученням посадових осіб органів місцевого самоврядування до агітації та порушенням порядку фінансування передвиборної агітації».

Доволі серйозним і одним із найбільш масових порушень, на нашу думку в 206 окрузі є непрямий підкуп виборців. – наголосила Младена Качурець, довготерміновий спостерігач громадського спостереження в Чернігівській області. «Непрямий підкуп виборців має негативний вплив на формування волі виборців, оскільки в ході ведення передвиборної агітації виборцям надаються певні матеріальні блага, створюється хибне розуміння ролі та функцій представника Парламенту», - пояснила вона вплив таких порушень на волевиявлення виборців.

Найпоширенішими формами непрямого підкупу зафіксованого спостерігачами були: проведення концертів, свят, фестивалів з наданням виборцям подарунків, продуктів харчування  (Максим Микитась, Юрій Власенко, Дмитро Блауш, Ярослав Гіріч, Григорій Ткаченко). Окремо слід зазначити надання товарів та послуг дітям як маніпулятивну технологію для впливу на їх батьків (Дмитро Блауш, Сергій Власенко, Ярослав Гіріч, Максим Микитась); відкриття дитячих майданчиків, ремонти під’їздів, встановлення зупинок громадського транспорту (Юрій Власенко, Максим Микитась); надання установам товарів та послуг (Максим Микитась, Дмитро Блауш).

Характерною особливістю виборчого процесу в окрузі є велика кількість зареєстрованих кандидатів (74 кандидати). Про “технічність” переважної більшості кандидатів може свідчити не проведення ними активної виборчої кампанії (59 з 75 кандидатів), відсутність відкритих рахунків виборчих фондів (49 з 75 кандидатів), не подання проміжних фінансових звітів (59 з 75 кандидатів), ознаки плагіату у виборчих програмах (у 49 з 74 зареєстрованих кандидатів).

Детальніша інформація про характер порушень та суб’єктів виборчого процесу, які їх здійснили, міститься  у «Звіті», прикріпленому в додатках до прес-релізу.

Святослав Бабіля також прокоментував вплив на хід виборчої кампанії правоохоронних органів: «Зі свого досвіду спостереження можу сказати, що дана виборча компанія є досить напруженою. Але з позитивів я бачу першочергову реакцію правоохоронних органів,» - зазначив Святослав Бабіля. «Це вперше за мій досвід спостереження за виборчими компаніями… Я займаюся моніторингом виборів з 2007 року. В мене такої практики не було, щоб можна було звернутися до правоохоронних органів і отримати першу реакцію по встановленню факту. Як правило нам розповідали, чому саме вони не можуть відреагувати».

Проте на сьогодні всі провадження щодо кримінальних правопорушень перебувають на стадії досудового розслідування. Не всі факти адміністративних правопорушень дістали відображення в протоколах про адміністративні виборчим процесом Громадянської мережі ОПОРА правопорушення з направленням матеріалів до суду, таким чином  ситуація з оцінкою дій і покаранням винних залишається невирішеною.

Також стурбованість спостерігачів ОПОРИ викликала значна кількість порушень в роботі Окружної виборчої комісії, недостатня прозорість і публічність її діяльності. «Ми бачимо серйозні проблеми в роботі Окружної та дільничних виборчих комісій. Ми бачимо, що окружна виборча комісія працює непрозоро» - повідомив Святослав Бабіля.

Для забезпечення належного  реагування правоохоронних органів на факти перешкоджання спостереженню на 206 виборчому окрузі, 13 липня 2016 року спостерігачами ОПОРИ було подано до Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області повідомлення про вчинення кримінального правопорушення передбаченого частиною 1 статті 157 КК України. 

Щодо дня голосування, то представники ОПОРИ вбачають проблеми в роботі окремих дільничних виборчих комісій, враховуючи складнощі в процесі їх формування та результати моніторингу роботи ДВК в 206 окрузі.  А також можливість організації прямого підкупу виборців: «Ми знаємо, що правоохоронні органи відкрили відповідні кримінальні провадження з цього приводу і, очевидно, здійснюють заходи щодо протидії даному процесу», - коментує Святослав Бабіля.

Представники Громадянської мережі ОПОРА звертаються до усіх суб’єктів виборчого процесу забезпечити стандарти демократичних виборів в 206 окрузі та утриматися в подальшому від дій що можуть бути розцінені як порушення виборчого законодавства. Також звертаємось до правоохоронних органів із закликом протидіяти порушенням виборчого законодавства та своєчасно реагувати на заяви щодо порушень,  до виборців - прийти на вибори,  здійснити своє волевиявлення і отримати справедливий результат у своєму окрузі.

За коментарями звертайтеся:
Святослав Бабіля, координатор громадського спостереження у Чернігівській області
тел. +38 050 100 24 69, e-mail: babilja@gmail.com

ФОТО Маріанна Харді

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини