Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:31:42

Голова ОВК № 206 організовує роботу комісії з порушеннями законодавства та виборчих стандартів

13.07.2016   12:54Агенцiя

На засіданні 12 липня ОВК № 206 формально не завершила формування графіку передачі ДВК виборчих бюлетенів. Внаслідок дій голови ОВК Анатолія Сульдіна було порушено публічність і відкритість виборчого процесу та здійснено перешкоджання діяльності офіційного спостерігача.

12 липня о 19.00 голова ОВК виборчого округу № 206 Анатолій Сульдін, проводячи засідання окружної виборчої комісії, раптово закрив його під час розгляду питання про передачу виборчих бюлетенів дільничним виборчим комісіям, вказавши на необхідність покинути приміщення пердставникам ЗМІ, спостерігачам, іншим суб’єктам виборчого процесу, з тим що комсія залишається на місці і засідання переходить у формат наради.

Такими діями голова порушив ключову засаду виборчого процесу, а саме його публічність і відкритість. Відповідно до частини 4 статті 13 Закону України “Про вибори народних депутатів України” (далі - Закон) представникам засобів масової інформації гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов'язані з виборами, а на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день голосування. Виборчі комісії, органи виконавчої влади, посадові і службові особи цих органів зобов'язані в межах своїх повноважень надавати їм інформацію щодо підготовки і проведення виборів депутатів.

Переривання публічного засідання та переведення його у закритий формат, повністю унеможливлює спостереження за засіданням, як ключове право офіційного спостерігача передбачене  частиною 9 статті 78 Закону, таким чином є перешкоджанням діяльності офіційного спостерігача. Такі дії  підпадають під ознаки кримінального правопорушення передбаченого частиною 1 статті 157 КК України (перешкоджання діяльності офіційного спостерігача  при виконанні ними своїх повноважень).

Кодекс належної практики у виборчих справах передбачає: національним, і міжнародним спостерігачам слід надати якомога ширші можливості для участі в спостереженні за проведенням виборів.  Таке спостреження має дати змогу встановити, чи не мали місце які-небудь порушення як до, під час виборів, так і після них. Предметом спостереження має також бути дотримання органами влади принципу безсторонності. Місця, в яких спостерігачі з’являтися права не мають, слід чітко визначити в законі.

Пункт 86 Кодекс належної  практики у виборчих справах визначає, що спостереження за виборами відіграє важливу роль, оскільки дозволяє отримати певну уяву про те, наскільки правильно відбувався процес виборів. Вирішення питань роботи комісії у закритомі режимі сприяє зрозстанню рівня недовіри до виборчого процесу.

Громадянська мережа ОПОРА ноголошує, що позбавлення можливості присутності на засіданні ОВК №206 12 липня унеможливлює для спостерігача висновок про проведення засідання в чесний і неупереджений спосіб, а також може створити першкоди для визнання демократичності та транспарентності процесу проведення проміжних виборів в 206 одномандатному виборчому окрузі вцілому.

Окрім того, що рішення про переривання засідання і переведення його у “закритий формат” порушує основоположні засади виборчого процесу, його слід вважати також грубим порушенням порядку організації роботи окружної виборчої комісії та ведення діловодства. Відповідно до частини 1 статті 33 Закону виборча комісія є колегіальним органом. Основною формою роботи виборчої комісії є засідання.  Віповідно до пп.2.2., 2.3 Постанови Центральної виборчої комісії від 15.09.2010  “Про Порядок ведення діловодства у виборчих комісіях та комісіях з референдумів” рішення   комісії   приймається,  як  правило,  у  формі постанови, з  питань  поточної  внутрішньої діяльності комісія може ухвалювати протокольні рішення. Таким чином, законодавство взагалі не передбачає можливості вирішення питань роботи виборчої комісії поза форматом засідання. До порядку денного засідань комісії виносяться всі питання роботи комісії, відповідно лише питання, які були обговорені у форматі відкритого засідання,  можуть нести юридичне значення. 

12 липня розгляд четвертого питання порядку денного, а саме формування графіку передачі дільничним виборчим комісіям виборчих бюлетенів, не було завершено в форматі засідання, також його не було перенесено на наступне засідання. Таким чином, ОВК формально не завершила формування графіку передачі дільничним виборчим комісіям виборчих бюлетенів та не голосувала за скерування цього графіку правоохоронним органам.

Слід наголосити, що у випадку долучення до оформленого протоколу засідання графіку передачі дільничним виборчим комісіям виборчих бюлетенів,  такі дії можна буде вважати підробкою виборчої документації.


https://www.oporaua.org/novyny/42921-holova-ovk-206-orhanizovuie-robotu-komisii-z-porushenniamy-zakonodavstva-ta-vyborchykh-standartiv

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини