Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 21:05:48

Чернігів отримає інвестиції Європейського інвестиційного банку на розвиток муніципальної інфраструктури

02.07.2016   12:17Агенцiя

30 червня на пленарному засіданні 9-ї сесії Чернігівської міської ради 7 скликання під час розгляду питань порядку денного депутати затвердили проект рішення «Про участь Чернігівської міської ради у проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України».

Містом подано до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України проектні пропозиції щодо впровадження енергоефективних заходів у будівлях бюджетної сфери міста на участь у спільному з Європейським інвестиційним банком проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України».

Наразі відомо, що свої пропозиції для залучення до цієї програми подали також майже всі українські обласні центри.

Сьогодні вартість енергоносіїв стрімко зростає. Зокрема, за 2015 рік місто Чернігів зі свого бюджету за енергоресурси, спожиті закладами бюджетної сфери, сплатило 91 мільйон гривень. Тому впровадження енергоефективних заходів для скорочення цих видатків є дуже актуальним.

Наше місто вкладає кошти в такі заходи постійно, проте, через обмеженість можливостей міського бюджету це процес довготривалий. Пришвидшити його можливо шляхом залучення додаткових інвестицій. Європейський інвестиційний банк за угодою з Україною пропонує на такі цілі кредитні кошти терміном до 22 років, з пільговим періодом до 5 років та відсотковою ставкою до 2% річних.

За попередніми розрахунками, якщо в Чернігові провести заходи з комплексної або часткової термомодернізації у 73 бюджетних закладах міста, споживання ними теплової має скоротитися на понад 9,8 тисяч МВт год/рік, що зменшить бюджетні видатки орієнтовно на 13 млн грн.

Позаяк 73 бюджетних заклади, про які на сьогодні йдеться - це 32 школи, 38 садочків, Палац художньої творчості дітей, юнацтва та молоді, будівлі КП «Міський палац культури» міської ради та денного стаціонару Чернігівської дитячої поліклініки №2, то важливо, що після впровадження енергоефективних заходів економити енергоресурси в зимовий період можна буде, зберігаючи комфортні умови для навчального та лікувального процесів.

Долучаючись до проекту «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України», Чернігів планує залучити кредитні кошти Європейського інвестиційного банку на суму до 200 млн грн (7047 тис. Євро). Проте, ця цифра попередня, бо економічний бік впровадження окремих енергоефективних заходів на об’єктах ще продовжує вивчатися.  Зараз проводяться енергоаудити бюджетних закладів, де ці заходи заплановано, та розробляється техніко-економічне обґрунтування.

При обранні міста Чернігова учасником проекту «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України» проект рішення щодо схвалення субкредитних договорів буде винесений на розгляд Чернігівської міської ради додатково.

 
Довідково:

У лютому 2016 року ратифіковано фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком (проект «Програма розвитку муніципальної  інфраструктури України»).
Цією угодою передбачено залучення 400 млн євро для модернізації інфраструктури житлово-комунального господарства України, у тому числі на впровадження енергоефективних заходів у будівлях бюджетної сфери українських міст.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.