Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:44:11

Чи стане концепція генплану приводом до забудови історичного центру Чернігова?

03.06.2016   08:17Агенцiя

Чернігівські депутати під час останнього пленарного засідання прийняли рішення про виділення мільйона гривень на розробку "Концепції Генерального плану Чернігова". На самому пленарному засіданні у депутатів було багато запитань, щодо цього питання, не всі розуміли, за що вони голосують. На що саме підуть ці гроші і чи не проголосували депутати за "кота у мішку", намагались розібратись під час експертного обговорення, що пройшло 1 червня у громадському прес-центрі "Ініціатива".

За словами голови Освітнього центру "Ініціатива" Павла Пущенка, існує така думка, що якщо в нас вже є генеральний план міста та план детальної забудови центральної частини міста(документи, які обґрунтовані законодавством), то виникає питання, для чого приймати ще якийсь документ, а не вносити змін у вже існуючий?
Слід зазначити, що на запрошення на захід проігнорували відповідальні за це рішення чиновники міської ради.

"Поспілкувавшись з приймальнею головного архітектора міста Сергія Калюжного, нам сказали просто, що він не прийде, не пояснивши причини. Хоча саме він значиться розробником цього рішення, і представляв його на сесії. Валерій Бондарчук дзвонив мені, сказав, що не може потрапити на круглий стіл, оскільки він зайнятий з мером на нарадах. Я запропонував йому направити когось з працівників міськради, хто б міг пояснити їх позицію. Як бачите, ніхто не прийшов."

З представників профільної комісії на захід завітав лише Ярослав Ковтун.

Як повідомив депутат міськради Вадим Соколюк, його фракція(Самопоміч) голосувала проти, оскільки мала певні перестороги.
"Мене здивувало те, що було мало запитань на рахунок чому один мільйон, а не скажімо сто тисяч. Один мільйон і на тому сходились. Ми повинні розуміти, що перед цим питанням, розглядалось питання відносно виділення 800 тисяч на компенсацію пільгового проїзду для інвалідів другої групи і дітей шкільного віку. Так, от тоді представники міської ради сказали, що не має коштів на таке рішення. Розглядалось, також питання виділення коштів для підтримки громадських організацій, що стосується конкурсного підходу, то туди необхідно було 100 тисяч гривень виділити. Нам також сказали, що грошей немає. До мікрофону підійшов начальник фінансового управління і сказав, що казна пуста, нерозподілених коштів 0. І після цього міська рада 34 голосами приймає це рішення." – розповів Вадим Соколюк.

За словами громадського активіста Олександра Гашпара, концепція має прийматись, якщо у міста немає генерального плану, крім того у пояснювальній записці управління архітектури взяло повністю скопійований текст старих будівельних норм, які на даний момент є не чинними.
"В діючих Державних будівельних нормах, які визначають склад і порядок розробки Генплану міста є пункт 5.3.3, який свідчить, що концепція - це першорядний документ, який необхідно розробити в рамках обґрунтування та пропозицій по Генплану. Сюди входять такі поняття як: стратегія розвитку населеного пункту, напрямки та орієнтовні параметри територіального розвитку, функціональне планування населеного пункту і приміської зони. У пояснювальній записці до того рішення, яке затвердили депутати міськради, міститься зовсім інше формулювання концепції. Управління архітектури взяло за основу цитати зі старих будівельних норм і назвали при цьому концепцію розвитку міста "концепцією розвитку генплану". Тому маємо невідповідність діючим нормами закону та ще такі гроші під це виділяються." – сказав Олександр Гашпар.

Як розповіла депутат міськради Ірини Березинець, котра також не підтримала виділення мільйона, до них на комісію прийшов пан Калюжний, і коли йому задали питання про концепцію, він не зміг відповісти конкретно, що це буде, як воно і де буде прописано, і яким нормативним документом передбачено.
За словами Ярослава Ковтуна, цей документ потрібен, щоб розуміти, як буде забудовуватись місто.

"Земельна комісія проголосувала "За" у повному складі, на всі питання Калюжний відповів." – говорить Ярослав Ковтун.
У свою чергу, голова Новозаводської районної у місті Чернігові ради Володимир Грецький вважає, що до питання потрібно підійти ширше, адже у місті не продумана процедура прийняття таких рішень, відсутні профільні експертні групи, які б обговорювали ці питання перед сесією і давали свої напрацювання депутатам, які не є часто фахівцями в тих чи інших питаннях.

На думку голови громадського комітету по охороні культурної спадщини при Чернігівській ОДА Тамари Петрової, сьогоднішні забудовники і інвестори  у своїх діях набагато агресивніші у своїх діях, ніж це було раніше.

"Перше, що зобов'язані зробити небайдужі громадські працівники і депутати: вимагати законні обґрунтування впровадження концепції Генплану, а слідом за нею і забудови історичного центру. Існують ДБН-и, постанови Кабінету Міністрів, як в рамках цієї території, а це, перш за все, територія чернігівського історичного заповідника (площа 500 га - від Валу до Нафтобази) має проводитися забудова." – наголосила Тамара Петрова.

Експерти прийшли до висновку, що наразі мало хто може чітко сказати, що  саме ховається за вивіскою "Концепції Генерального плану Чернігова", та куди витратиться бюджетний мільйон. Гра в мовчанки від міської ради, тільки додає цим сумнівам ваги.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини