Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:24:49

Як зробити профспілки реальним інструментом захисту працівників? ВІДЕО

14.05.2016   08:34Агенцiя

Профспілковий рух, як один з найефективніших інструментів захисту робітників, наразі використовується не в повній мірі. Як активізувати роботу та знайти нові точки дотику у трикутнику працівник-роботодавець-влада, обговорили на прес конференції, що відбулась 12 травня у громадському прес-центрі "Ініціатива".

Учасниками заходу стали: голова Конфедерації вільних профспілок України (КВПУ) Михайло Волинець, новообраний голова Чернігівського обласного об’єднання В'ячеслав Лебідь, радник голови КВПУ Арсеній Пушкаренко, а також представники первинних організацій області.

"У вашій області катастрофічно зростає рівень безробіття, а також заборгованість по заробітній платі," – зазначив Михайло Волинець. Ці теми, а також закриття медичних та навчальних закладів стали головними під час його зустрічей з керівництвом області.

Високий рівень безробіття у свою чергу впливає і на багато інших факторів. Так, якщо зростає безробіття на 1%, то рівень криміналу зростає на 3%.

"Також, соціальні наслідки безробіття, це п’янство, це наркоманія. Якщо 30% молодих людей до 25 років не мали першого робочого місця, то це трагедія для всієї родини. Ці люди не можуть завести і забезпечити сім'ю." – наголосив Михайло Волинець.

У свою чергу, за словами голови КВПУ, вина в цьому є і на профспілках, що не змогли забезпечити достойного захисту робітників.
"Старі профспілки вже тратили 25 тисяч членів за минулий рік, зникло три обласні профспілки галузевого напрямку, це реакція людей на їх діяльність. Тому в мене постає питання, чому не розвиваються незалежні профспілки?" – говорить голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

Саме з метою активізації діяльності незалежних профспілок на Чернігівщині і відбулась звітно-виборна конференція обласного об’єднання КВПУ, на якій було обрано новим головою організації В'ячеслава Лебідя.

Громадські організації і активісти не можуть зробити стільки, скільки профспілки, адже вони не мають такої кількості законодавчих можливостей.

"Беріть Конституцію, ви бачите там права і можливості профспілок, візьміть Кодекс законів про працю, він повністю пронизаний правами профспілок" – розповідає Михайло Волинець.

Більше 70% людей в Україні знаходиться за межею бідності. За словами голови КВПУ, на світових профспілкових форумах учасники часто не можуть навіть зрозуміти, як працюючі знаходяться за межею бідності, як таке може відбуватись.

Тож завдання новообраного керівництва чернігівського КВПУ Михайло Волинець бачить у організації роботи вільних профспілок у трикутнику влада – роботодавці – профспілки.

За словами нового керівника Чернігівського обласного об’єднання Конфедерації вільних профспілок України В'ячеслава Лебідя, профспілки це один з важливих елементів соціально-економічних відносин, якого не вистачає наразі для ефективної роботи економіки.

«Молоді талановиті вчені, висококваліфіковані інженери та робітники їдуть працювати за кордон. Замість того щоб створювати національне багатство в Україні, вони найкращі роки свого життя віддають «закордонному дяді». Наше завдання щоб люди були мотивовані відновлювати економіку України.» – говорить В'ячеслав Лебідь.

«Зараз українську економіку можна охарактеризувати не як капіталізм, фактично феодалізм. – сказав В’ячеслав Лебідь. - Маємо ситуацію, коли людина, яка отримала робоче місце, тримається за нього з останніх сил, незважаючи на те, що порушуються його права, заробітна плата жалюгідна. Тож чи буде за таких умов людина працювати ефективно? Ми розуміємо, що це все не покращить економічного становища. Тому в нинішній ситуації діяльність незалежних профспілок важлива не тільки у контексті захисту прав трудівників, а й відновленні нашої економіки загалом».

Втім, профспілки не збираються замикатись лише на роботі з трудовими колективами. За словами новообраного керівника, сферою їх діяльності буде широке коло соціальних питань.

Одним з таких напрямків є і робота з учасниками антитерористичної операції на сході України.

«Я спілкувався з воїнами АТО які повернулись нещодавно. – говорить В'ячеслав Лебідь, - В АТО вони не жаліли своє життя заради нас. Повернулись до дому, а роботи нема, в родині напруга. Вони відчувають себе кинутими…».

Велика кількість проблем стоїть наразі перед чернігівським профспілковим рухом. Конфедерація вільних профспілок, у свою чергу має великі зв’язки на міжнародному рівні, та великий досвід роботи. Саме ці напрацювання і мають допомогти у вирішенні гострих соціальних питань на Чернігівщині.

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини