Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:34:14

Про депутатську роботу та комунікації з громадою

28.04.2016   08:08Агенцiя

27 квітня у прес-центрі "Чернігівський монітор" відбулася публічна дискусія на тему "Громада і мажоритарники Чернігівщини - співпраця для спільного блага".

У заході взяли участь помічники народних депутатів, експерти та представники засобів масової інформації. Організатор обговорення – Громадянська мережа «ОПОРА» за підтримки Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» (виконується Фондом Східна Європа).

Громадянська мережа «ОПОРА» другий місяць поспіль реалізовує проект з моніторингу діяльності народних депутатів-мажоритарників. Мета дослідження - зробити діяльність народних обранців більш прозорою та відкритою, сприяти у налагодженні комунікацій громади.

«Всього проектом охоплено діяльність 105 народних депутатів, обраних за одномандатними округами. Відповідно до визначених критеріїв складається щомісячний рейтинг та оцінюється робота депутата. Крім того, проводяться просвітницькі заходи серед виборців щодо функцій та повноважень депутатів», - розповіла громадський консультант Громадянської мережі «ОПОРА» Наталія Висіканець.

За її словами в Чернігівській області моніториться діяльність чотирьох народних депутатів-мажоритарників: Анатолія Євлахова (207 округ), Валерія Давиденка (208 округ), Олександра Кодоли (209 округ) та Олега Дмитренка (210 округ). Оцінюється законотворча робота парламентаріїв та їх робота в округах.

Так за результатами моніторингу ГМ «ОПОРА» у лютому-березні народний депутат Олександр Кодола потрапив у десятку найбільш рейтингових мажоритарників. І знаходиться він на 8 місці за загальним рейтингом, на 10 місці за критерієм «законотворча робота» та на 13 за критерієм «робота в окрузі».

Народний депутат Валерій Давиденко потрапив у десятку мажоритарників, які найкраще працюють в окрузі. Він знаходиться на 10 місці серед інших мажоритарників за критерієм «робота в окрузі», але  за критерієм «законотворча робота» посідає 82 місце. Його загальний рейтинг – 60.

Народний депутат Олег Дмитренко також досить активно працює в окрузі і за рейтингом ГМ «ОПОРА» посідає 16 місце за критерієм «робота в окрузі», тоді як за критерієм «законотворча робота» він має 28 місце. Загальний рейтинг Олега Миколайовича за лютий-березень дорівнює 15.

Народний депутат Анатолій Євлахов за критерієм «робота в окрузі» посів 22 сходинку загальноукраїнського рейтингу, за критерієм «законотворча діяльність» - 57, а у загальному рейтингу він займає 40 місце.

Презентуючи результати моніторингу, Наталія Висіканець неодноразово наголошувала на тому, що мета проекту не критика та пошук недоліків у діяльності народних депутатів, а необхідність інформування виборців про роботу парламентарів. «Робота, яку здійснюють народні депутати дуже важлива і складна», - зазначила громадський консультант. Вона запросила і депутатів, і їх помічників до налагодження плідної співпраці та пошуку ефективних та дієвих рішень у питаннях комунікацій з виборцями та громадськістю.

Також під час публічної дискусії експерт презентувала інформаційні ресурси, які дозволяють виборцям досліджувати та аналізувати роботу народних депутатів у Верховній раді. Це сайти «Вони працюють для тебе» та rada.oporaua.ua. За допомогою цих інструментів можна відстежувати як голосують депутати Верховної Ради України, з ким вони “дружать” під час голосувань за важливі законопроекти, чи послідовні вони в своїх голосуваннях за окремі «політики», хто і коли з депутатів голосує проти лінії фракції (не так, як більшість депутатів фракції).

Народні депутати – особи публічні. Це не дивно, адже вони обрані народом, а, отже, виборці мають право знати як працює депутат та за які кошти живе. «Цікаво досліджувати декларації парламентарів», - переконаний керівник ГО «Чернігівський освітній центр «Ініціатива» Павло Пущенко. За його словами деякі нардепи з Чернігівщини мають дуже талановитих дружин-підприємиць: «Троє депутатів з Чернігівщини заробляють за київськими мірками взагалі копійки. Але їхні дружини мають великий підприємницький талант і мільйонні обороти. Фактично саме вони утримують тягар сімейного бюджету цих народних обранців». На думку експерта це не зовсім правильно та по-європейськи. «Адже якщо людина заробляє, то вона може показати свої прибутки. А якщо це переписується на дружину, то складається враження, що дехто намагається приховати свої доходи», - сказав він.
Павло Пущенко коментуючи, результати моніторингу ГМ «ОПОРА» зазначив, що дуже важливо результати також аналітичної роботи донести до громадян. «Для звичайних громадян найбільший показник роботи депутата – це що він побудував в окрузі, яку матеріальну допомогу надав під час виборів. Це найчастіше стає найбільш вагомим показником діяльності для виборців. Парламентар може приймати гарні закони, але не роздавати грошей в окрузі, і люди його не оберуть. Останні вибори це підтверджують», – наголосив П.Пущенко.

Політичний оглядач Юрій Паперний вважає, що народні депутати від Чернігівщини не працюють системно в своїх округах. Крім того, формальна інформація про кількість прийомів або зустрічей не завжди цікава пересічному виборцю. Є теми, які набагато частіше викликають зацікавлення і у журналістів, і у електорату. Наприклад, законотворча діяльність (не кількість поданих проектів, а кількість прийнятих законів); яскраві приклади співпраці депутата та громади, на користь останньої; доходи депутатів (реальні та задекларовані); їх особисте життя; як вони працюють з власними структурами (помічниками та партійними осередками). Важливим аспектом, на думку експерта, є представлення депутата як громадянина. «Звичайний виборець практично не знає про особисте ставлення депутата до найбільш резонансних подій в країні, окрузі, районі. Деякі депутати озвучують лише партійні меседжі, а дехто уникає цього через те, що це відбивається на їх рейтингах», - зазначив Ю.Паперний.

Валерій Литовченко, помічник народного депутата Олександра Кодоли розповів, що 209 округ не дуже інтернетизований, але вихід знайдено. У кожному селі біля сільрад встановлені інформаційні стенди, де щомісяця публікуються звіти про діяльність О.Кодоли. Крім того, кожен з народних обранців має можливість прозвітувати про свою діяльність в ефірі обласного телебачення у програмі «Трибуна депутата», а також на радіо. Також помічник повідомив, що Олександр Кодола самостійно веде власну сторінку у мережі Фейсбук, тож виборці можуть спілкуватися з ним там. На думку Валерія Литовченка моніторинговий проект ГМ «ОПОРА» на користь не лише виборцям, а і самим депутатам, адже він тримає їх в тонусі.

Говорячи про діяльність народного депутата Валерія Давиденка, його помічник Микола Торбєєв зазначив: «Депутат не говорить з камерами, він говорить з людьми». За його словами Валерій Давиденко дуже багато уваги приділяє залученню коштів в округ, проводить багато зустрічей зі своїми виборцями та звітує за кожні півроку діяльності. Крім того, звіти про діяльність публікуються у районних засобах масової інформації та у власному бюлетені народного депутата.

Віталій Голець, помічник народного депутата Олега Дмитренка, також акцентував увагу учасників дискусії на тому, що доступ до інтернету є не у кожного виборця, особливо у сільській місцевості. Також він пояснив, чому Олег Дмитренко не має своєї сторінки у мережі Фейсбук: «Була сторінка і Фейсбук, і Вконтакте. Але нещодавно відбулася хакерська атака й зламали коди. Намагалися розміщувати інформацію непристойного характеру. Були спроби зламати електрону пошту. Працюємо над тим, як краще захистити персональні дані».
За словами Віталія Гольця, народний депутат Олег Дмитренко вважає своїм основним завданням законотворчу роботу та намагається у своїй діяльності відійти від популізму та демагогії. Але при цьому обранець щоп’ятниці та щосуботи проводить прийом громадян у приймальнях.

Таким чином, під час публічної дискусії і експерти, і помічники народних депутатів, і представники засобів масової інформації дійшли висновку, що важливо формувати канали донесення інформації про діяльність народних обранців до виборців. А також наголошувати на тому, що депутат – це не благодійник, а громадський діяч, який допомагає у вирішенні проблем округу, лобіює інтереси його жителів, як в парламенті, так і за його межами; є «промоутером» свого округу – залучає інвестиції, сприяє проектам розвитку громад.

Стельмах Оксана
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини