Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 10:54:27

Сосниця ініціювала процес об’єднання

09.04.2016   12:41

7 квітня у Сосницькій селищній раді відбулася зустріч з питання об’єднання згідно перспективного плану.

На зустріч були запрошені консультанти Офісу реформ у Чернігівській області, сільські та селищні голови, які є у перспективному плані щодо формування Сосницької територіальної громади.

Починаючи зустріч голова Сосницької селищної ради Андрій Портний надав слово консультантам Офісу реформ у Чернігівській області, які розповіли про децентралізацію.

Консультант з бюджетних питань Микола Силенко надав інформацію присутнім про здобутки реформи, а саме:
1. В Україні сформовано 159 об’єднаних територіальних громад (ще 10 громад провели перші вибори 27 березня 2016 р.).
2. Всі об’єднанні територіальні громади перейшли з 1 січня 2016 р. на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом України.
3. Виділено 1 млрд. грн. субвенції з Держбюджету на покращення інфраструктури ОТГ. (Чернігівська обл. – 32,0 млн. грн.).
4. Цільові гранти і конкурси для об’єднаних громад.
5. Наявність ресурсу в бюджетах громад для виготовлення проектів та здійснення капітальних видатків.
6. Перехід до стратегічного планування розвитку громад.
7. Закон України «Про співробітництво територіальних громад».

Також, експерт розповів про бюджети об’єднаних територіальних громад. Він порівняв загальний обсяг бюджетів сільських та селищних рад, які ввійшли до складу ОТГ (на 2015 рік) зі загальним обсягом місцевого бюджету ОТГ (на 2016 рік). Він показав, як змінилися цифри цих бюджетів.

Однак, найбільше присутніх здивувала інформація, яку надав Микола Силенко щодо субвенцій. Він у своєму виступі розповів про субвенції на формування інфраструктури громад у Чернігівській області продемонструвавши їх у цифрах. Після чого він показав слайд порівнявши суми субвенцій п’яти областей України, тим самим довів присутнім на скільки це важливо для об’єднаних територіальних громад.

«Жодна з об’єднаних територіальних громад Чернігівщини сьогодні не показує нестачі у бюджеті за цей рік. У них не відбулося звільнення людей, ті люди які працювали до об’єднання перейшли працювати у вже об’єднану територіальну громаду», - зазначив Микола Силенко.
Його слова доповнила консультант з правових питань Ірина Кудрик.

«Кожен з ваших фахівців зможе знайти робоче місце в новій об’єднаній територіальній громаді. Теперішні голови у майбутньому можуть стати старостами. Староста – це людина, від якої залежить прийняття виконкомом рішення. Виконком – це робочий орган, який надає пропозиції голові. А старости і будуть членами виконкому», - зазначила вона.

«Якщо ми об’єднаємося, то нам потрібно буде знаходити компроміс. Ми з Вами, сільськими та селищними головами, будемо виконкомом, який буде приймати рішення на користь своїх жителів», - зауважив Сосницький селищний голова Андрій Портний.

Після невеликої дискусії щодо процесу об’єднання, Ірина Кудрик розповіла про процедуру об’єднання територіальної громади.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини