Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 09:29:59

Микола Силенко: "Коли починалася реформа, експертне середовище пропонувало більш виважено підійти до бюджетної децентралізації"

17.03.2016   11:58Агенцiя

15 березня регіональний консультант з бюджетних питань Асоціації міст України Микола Силенко провів семінар з питань децентралізації для секретарів сільських та селищних рад Чернігівської області.

Під час виступу експерт розповів присутнім про зміни до Конституції України в частині децентралізації. Він зазначив, що такі зміни необхідно внести якомога швидше. Експерт зауважив, що в основу змін до Конституції закладено принцип субсидіарності, за яким держава спрямовуватиме кошти на той рівень самоврядування, де найбільш ефективно можна забезпечити надання послуг для людей.

«Наприклад, в містах обласного значення виконавчу владу здійснюють обрані посадові особи і президентської вертикалі тут не має. А якщо говорити про райцентр, то голова райради і є  влада, але повноважень не має. І цей парадокс постійно підкреслюють європейські партнери. Саме  адміністративно-територіальна реформа зможе вирішити цю проблему. Тобто, наділити такими ж функціями громади. Щоб перейти на модель повсюдності місцевого самоврядування, потрібні зміни до Конституції України», - зазначив Микола Силенко.

Він розповів присутнім про ті зміни, які пропонуються у проекті, а саме: з’являється таке слово як «громада»; особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах (Донецька і Луганська області) будуть визначатись окремим законом.

Консультант розповів про п’ять вже створених об’єднаних територіальних громад – Десна, Кіпті, Вертіївка, Макіївка, Парафіївка та ті, що готові до процесу об’єднання – Талалаївка, Лосинівка, Батурин, Мрин.

І особливу увагу у своєму виступі Микола Силенко акцентував на бюджетних питаннях.

«Коли починалася реформа експертне середовище пропонувала бути обережними з бюджетною реформою», - зазначив консультант.

Всім присутнім Микола Силенко показав бюджетне становище (в громадах) до процесу об’єднання та після нього. Зауваживши, що після об’єднання матеріальне становище громад покращилося.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.

Міжнародні донори розглядають можливість створення на Чернігівщині сучасного закладу пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації 08:17

Над проєктом створення клініки пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації працює Благодійний фонд «Місія солідарності».

26 квітня: цей день в Україні і світі

26 квітня: цей день в Україні і світі 08:13

ДЕНЬ 793 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 793 RUSSIAN AGRESSION

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.