Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:40:41

У другому турі треба вигравати чесно, - політологи

03.11.2015   06:52Агенцiя

2 листопада у прес-центрі «Місцеві вибори 2015. Чернігівщина» відбувся брифінг на тему «Виборчі перегони та їх реалії». У заході взяли участь відомі українські політологи Володимир Цибулько та Олексій Голобуцький.

Тиждень тому 25 жовтня в Україні відбулися вибори до місцевих рад різних рівнів, а також вибори міських голів. У містах з населенням більше 90 тисяч мешканців, якщо жоден з кандидатів на посаду міського голови не набрав більше 50%, то вибори відбуваються у два тури. Політолог Володимир Цибулько прокоментував це так: «Обираємо міських голів великих міст, як Президента, у два тури. У Польщі посада мера міста так і називається Президент міста».
 
За його словами новий закон про місцеві вибори фактично перевів статус міських голів  з господарників у формат політиків. У ряді міст 25 жовтня відбулися досить цікаві сценарії. Є міста, де у другий тур вийшли абсолютно нові люди. Наприклад, у Івано-Франківську у другому турі змагатимуться Ігор Насалик і представник «Свободи» Руслан Марцінків, усунувши від боротьби діючого міського голову. А є міста з іншим сценарієм, де у другому турі  за перше місце будуть боротися діючий міський голова і його опонент. «У Чернігові ми спостерігаємо протистояння минулого і майбутнього, різних стилів управління, різних цінностей, а також формування образу міста, як перспективного чи неперспективного», - зазначив Володимир Цибулько.

На його думку сьогодні постає питання «чи готова влада зі старим керівництвом, з дуже звичними обличчями у міській раді запропонувати новий сценарій розвитку Чернігова чи потрібні нові обличчя?» Чи містяни отримають конфліктну міську владу? Політолог переконаний, що міста, які потрапляють в подібні ситуації, дуже швидко втрачають в плані перспективного розвитку. «Ми зараз на порозі або консервації місцевого кланового переділу у Чернігові, або на порозі абсолютної зміни внутрішніх балансів, зміни політичної еліти в місті. І очевидно, зміни структури економіки на користь більш високотехнологічної та ефективної», - вважає Володимир Цибулько.

На його думку місто мало можливість розвиватися досить динамічно, але дійсність наводить смуток: Чернігів входить у п’ятірку міст з найвищими тарифами, а за рівнем заробітної плати та доходів населення у п’ятірку найбідніших міст. «Це та ситуація, яка ставить громаду Чернігова перед вибором або консервувати цю ситуацію, або змінити її та реалізувати інші сценарії, за яких будуть сформовані більш конкурентні умови для бізнесу та життя громади», - переконаний В.Цибулько. На думку політолога можливості Чернігова та області використовуються в середньому на тридцять відсотків.

За словами експертів місцеві вибори – це вибори дуже осмислені. Під час загальнонаціональної виборчої кампанії дуже легко повірити у шквал агітаційної реклами, особливо з телеекрану. І зробити вибір. А місцеві вибори – це вибори досвіду. Особливо за новим законом: політична сила мала б привести свого виборця на дільницю за руку.

Виборчі кампанії чистими не бувають. І кожного разу всі експерти, громадські спостерігачі заявляють про те, що вибори були брудними. Політтехнолог Олексій Голобуцький прокоментував це так: «Ми постійно чуємо оцінки кожної виборчої кампанії, що це була найбільш брудна виборча кампанія. Але ця кампанія так само брудна і така ж нечиста як і всі попередні».

За його словами у Чернігові звичайна виборча кампанія, коли є два конкуренти – діючий мер і політик. Сценарій боротьби двох основних конкурентів експерт описав наступним чином. В першу чергу, з боку діючого міського голови виборцю вбивається в голову, що будь-які зміни, то є найгірший хід розвитку міста. Далі за рахунок чорного піару доводять виборцю, що опонент міського голови - це чужа людина, навішують на неї різноманітні «ярлики». І в певний момент відбувається банальний примітивний підкуп виборців. «Наприклад, у Чернігові це роздача так званої «соціальної допомоги» з місцевого бюджету. Нічого оригінального ні діючий мер, ні влада не придумали, - це відбувається по всій країні», - наголосив О.Голобуцький.

На думку політтехнолога другий тур виборів у всіх містах буде відбуватися наче під мікроскопом, до цих подій буде прикута увага як експертів так і спостерігачів, журналістів, тощо. Тому ті моменти, які «зіграли» у першому турі, у другому застосовувати буде набагато складніше. «У другому турі потрібно вигравати чесно», - переконаний Олексій Голобуцький.

На думку експертів другий тур виборів міського голови стане таким собі лакмусовим папірцем для громади Чернігова. Чи чернігівці згодні «законсервуватися» і чекати змін в усій країні, чи вони готові змінити життя на краще і стати таким прогресивним містом як Вінниця, Львів чи Івано-Франківськ?

Прес-центр «Місцеві вибори 2015. Чернігівщина»

Останні новини Чернігівщини

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини