Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 06:40:53

Віктор Геращенко: У команді Соколова немає олігархів і популістів, а є господарники, які працюють на результат

12.10.2015   08:01Агенцiя

Чернігів, як і вся Україна, переживає непрості часи. Економічний спад, гострий дефіцит бюджетних коштів і спроби олігархату залізти в кишеню до громади.

Нині, як ніколи, доля нашого міста залежить від кожного з нас. Точніше – від нашого вибору. Підім’яти під себе обласний центр хоче мільйонер, але ж олігарх завжди думатиме про прибуток, а не про місто. А популістські обіцянки – це лише слова. Один із загрозливих варіантів – чернігівським виробникам хліба «перекриють кисень», тож багато містян втратять робочі місця, бо доведеться звільнити ринок збуту для київського. Крім цього, є ще багато сфер діяльності, які олігархат хоче прибрати до своїх рук.

 

Зберегти та примножити нажите громадою здатні лише фахівці, які роками разом із чернігівцями робили все можливе, щоб наше місто розвивалося. І нині вони об’єдналися. Голова правління ПАТ «Чернігівоблтеплокомуненерго». Віктор Геращенко – один із тих хто увійшов до партії «Наш край».

– Вікторе Михайловичу, чому саме «Наш край»?

– Ця партія об`єднала мерів міст, які мають досвід управління великим і складним комунальним господарством. Водночас «Наш край» – це партія місцевих лідерів, які своєю працею довели право бути депутатами обласної й інших місцевих рад. До неї ввійшли не олігархи, а господарники, ті, хто створює робочі місця та сплачує податки на розвиток Чернігівщини. Це – люди практики, незаангажовані політикою, виробничники, вчителі, медики, фінансисти. Їм щодня доводиться ухвалювати рішення, за якими стоять люди. Зусилля місцевих членів партії більше спрямовані на регіональний розвиток, адже за умови децентралізації це дасть вагомі результати. Вони не виголошують гучних гасел, вони показують справами, що можуть зробити для своєї громади!

 Про лічильники і тарифи

 - До речі, поговорімо про реальні справи. Сьогодні городян, крім виборів, активно цікавить стан тепломереж, котелень. Адже опалювальний сезон от-от розпочнеться – а саме від ситуації в цій сфері залежить, чи теплими будуть чернігівські оселі.

 - До 2002 року в більшості районів Чернігова не було гарячої воли. У червні 2002-го, майже одразу після обрання Олександра Соколова мером міста, Чернігів підключили до гарячого водопостачання. Завдяки Олександру Соколову тарифи в Чернігові незмінні з 2012 року і є мало не найнижчими у країні. На сьогодні на балансі нашого підприємства є 99 котелень, які забезпечують населення теплом і гарячою водою. У нас завжди вчасно розпочинається опалювальний сезон. За той час, коли на посаді міського голови працює Олександр Соколов, систему теплокомуненерго оновлено на 50 %: побудовано 17 котелень, реконструйовано 20, зокрема з повною заміною обладнання на італійське та німецьке. Не було приватизовано жодного метра інженерних комунікацій – вони залишаються власністю громади. Критикувати – легко, важче працювати на результат. Жителі мікрорайону ЗАЗ, певно, і досі пам’ятають, як після розвалу підприємства все, що можна, порізали на метал і люди лишилися без тепла. Стан був критичний, керівництво міста доклало чимало зусиль, щоб відновити котельню. Тільки кілька років тому жителі вулиці Малиновського (поблизу фабрики «Сіверянка») нарешті отримали тепло. Там звели нову газову котельню. Будівництво перемичок між котельнями міста дало змогу в літній період економити природний газ і водночас забезпечувати споживачів гарячою водою. А встановлення частотних приладів на обладнання сприяло енергозбереженню. Прокладено 12 кілометрів нових тепломереж, що знизило втрати тепла до 8 % за визначеної норми 13% (зазвичай втрати враховано в тарифі).Обсяг виконаних робіт дав можливість не підвищувати тарифи протягом кількох років.

Сьогодні ми працюємо над безкоштовним встановлення вузлів обліку тепла в багатоквартирних будинках. Уже 37 будинків Чернігова обладнані цими приладами. У жовтні оснастимо будинки за адресами Проспект Перемоги 170 і 184, вулиця Освіти, 80, вулиця Доценка, 30. Розпочата мількою владою річна програма – діє. Навіть початок опалювального сезону не вплине на перебіг робіт. Що дають вузли обліку? Умовно кажучи, це ваги для продажу товару. Лічильник не економить тепло, він показує мешканцям фактичне споживання тепла, а це дає можливість оцінити витрати та стимулює займатися енергозбереженням. Зокрема, утеплювати оселі. Саме утеплення житла дає до 40 % економії витрат на тепло. Це стосується кожної родини. Це гроші споживачів. У перспективі плануємо вийти на стовідсоткове забезпечення лічильниками всіх обслуговуваних нами будинків. Ми працюємо без галасу і піару.

– Вікторе Михайловичу, агітатори олігархату у дворах розповідаюсь про те, що мер Соколов і його команда підвищують тарифи. Водять пенсіонерів протестувати під міськраду. Використовують людей як знаряддя для досягнення своїх цілей.

- Єдиний комунальний тариф, до якого має стосунок місцева влада, – квартплата. Люди мають знати, що решту визначають у Києві. Навіть вкажу конкретну адресу: вулиця Смоленська, 19. Там розташована Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Сподіваюся, що при децентралізації з`явиться можливість розгляду питань тарифікації на місцевому рівні. Економічно обґрунтовані тарифи дадуть можливість максимально ефективно продовжити модернізацію котелень і теплових мереж.

Є молодий, густонаселений район Масани. Там хочемо збудувати нову котельню. Це задум команди чинного міського голови Олександра Соколова. Як паливо використовуватимемо газ, видобутий на полігоні твердих побутових відходів. Для цього плануємо пробурити від 54 до 60 свердловин.

Про транспорт

– Вікторе Михайловичу, ви очолювали тролейбусне управління. Тож можете бути експертом із питань комунального транспорту. Нині в Чернігові жваво обговорюють, що в разі приходу бізнес-мера ця галузь буде комерціоналізована, і пенсіонерам доведеться забути про безкоштовний проїзд.

–  Наявність тролейбусів – це насамперед чисте місто. Екологія для здоров`я людей має велике значення. Коли я керував управлінням, на лінії щодня виходили понад сто тролейбусів. Нині – значно менше. Але міська влада максимально використовує фінансові можливості, щоб зберегти соціальний транспорт для громадян, забезпечити дачні перевезення. Чернігів – єдине місто в Україні, де організовано 14 дачних маршрутів із визначеними днями для перевезення пільгових категорій. За останні роки закуплено понад 20 нових тролейбусів, чимало автобусів. Слід розуміти, що при децентралізації всі компенсації, субвенції тощо мають розподілятися в інтересах громади. Тобто йти тим перевізникам, які сплачують усі податки до місцевого бюджету, дбають про соціальний захист працівників. Зароблене громадою має працювати на неї. Забезпечити це здатні тільки ті люди, які роками займаються цими питаннями. У рамках програми розвитку «Чернігівська перспектива» є домовленості міського голови з парламентським бюджетним комітетом про виділення місту 60 мільйонів гривень на розвиток електротранспорту і транспортної структури загалом. Разом із Європейським банком реконструкції та розвитку і Європейським інвестиційним банком готується Програма розвитку електротранспорту. Гранти буде використано на придбання рухомого складу та реконструкцію доріг, модернізацію тролейбусної лінії до Масанів по вулиці 50 років ВЛКСМ.

 Про успіхи і плани

– Вікторе Михайловичу, ви маєте досвід управління житлово-комунальною сферою області, працювали заступником голови облдержадміністрації. Що вдалося зробити?

- Тільки за 2013 рік завдяки реалізації різних програм іпотечного кредитування 222 молоді родини змогли отримати житло в Чернігові, Бахмачі, Острі та інших населених пунктах. Тоді як раніше щасливчиками ставали 2-3 сім’ї на рік. Це результат державного підходу з втілення програм соціально-економічого розвитку регіону, базований на місцевому бюджеті. Що сьогодні непокоїть населення? Наші дороги, вулиці, дахи – весь житлово-комунальний сектор. Цікавить людей і децентралізація – як вона вплине на їхнє життя.? Тому треба реалізовувати розпочаті програми, ухвалювати нові комплексні для покращення життя чернігівців. Успішне втілення програм можливе лише за умов залучення інвестицій і цільового розподілу фінансів, їх реалізації досвідченими господарниками. Команда саме таких фахівців, на мою думку, зібралася в «Нашому краї».

Вислів «Кадри вирішують усе» не втратив актуальності і понині. Довіряти депутатський мандат слід тим, хто справами, а не словами щоденно доводить своє прагнення зробити Чернігів кращим.

Галина Літненко

PR

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини