Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:07:17

Допомога бійцям АТО – спільна справа влади і громадськості

09.10.2015   12:42Агенцiя

За час проведення АТО мобілізовано кілька тисяч мешканців Чернігівської області. Частину з них демобілізовано. 131 боєць загинув, хоробро відстоюючи мирне життя країни.

Соціальний захист і реабілітація учасників АТО – завдання «номер один» як для представників органів влади, так і для всієї громади. На цьому акцентував особливу увагу Президент України Петро Порошенко, давши доручення в кожній області найближчим часом створити Центри допомоги учасникам АТО.
За задумом Глави держави, така установа має діяти за принципом «єдиного вікна» і координувати в регіоні надання допомоги демобілізованим бійцям.

На Чернігівщині у цьому напрямі є серйозні напрацювання, у тому числі - спільно з волонтерськими організаціями. Фактично, центр допомоги воїнам АТО уже діє більше року у форматі Єдиного волонтерського центру, розташованого у приміщенні Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації (вул. Гетьмана Полуботка, 70). Діяльність такого волонтерського підрозділу у партнерстві з органами влади дозволяє оперативно та ефективно спільно вирішувати багато питань. Окрім того, голова ОДА призначив радника з питань волонтерства - Сергія Воробйова, представника Єдиного волонтерського центру.

Так, спільними зусиллями вдається вирішувати питання, пов’язані з матеріально-технічним забезпеченням бійців, наданням психологічної, правової допомоги учасникам АТО та членам їх родин. Особливою справою волонтерів та представників влади стала турбота про членів родин військовослужбовців, які загинули під час АТО. Як підтвердження цьому – неодноразові обласні заходи в рамках акції «Родинне коло Чернігівщини», відкриття на Красній площі Чернігова меморіальних стендів загиблим бійцям, видання книги пам’яті загиблих героїв Небесної сотні та воїнів – учасників антитерористичної операції з Чернігівщини.

В області на виконання Указу Президента України від 18 березня 2015 року № 150 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції» здійснюється соціально-медична реабілітація бійців АТО, їх першочергове забезпечення технічними засобами реабілітації, санаторно-курортним лікуванням.

На базі Чернігівського обласного госпіталю ветеранів війни та Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні діють Центри реабілітації для учасників АТО на 20 ліжок у кожному закладі. Наразі в цих центрах пройшли реабілітацію 389 учасників АТО, 16 бійців зараз перебувають на лікуванні. З метою надання належної психологічної реабілітації учасникам АТО у військовому госпіталі введено посаду психолога.

На сьогодні із 13 учасників АТО, які потребують технічних та інших засобів реабілітації, семеро повністю ними забезпечені (у тому числі четверо –протезно-ортопедичними виробами). На облік для забезпечення санаторно-курортними путівками поставлено 170 бійців, 30 з них вже отримали путівки.
Учасники АТО поступово забезпечуються житлом. Із 35-и родин інвалідів АТО та загиблих учасників АТО, які перебувають на квартирному обліку, шість найближчим часом отримають житло в селищі Козелець та місті Остер. У планах — виділення квартир і в місті Чернігові.

Ветеранам АТО надаються послуги із працевлаштування, професійної підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації. Так, у поточному році послугами служби зайнятості в області скористалися 562 демобілізовані військовослужбовці. Роботу знайдено для 109-ти, зокрема 62-ох – скеровано на започаткування власної справи. 69 осіб залучено до тимчасової зайнятості, 75 – направлено на профнавчання.

Учасникам АТО та їх сім’ям надається соціальна підтримка. Зокрема, 2985 родин мобілізованих отримали матеріальну допомогу на суму 3 мільйони 645 тисяч гривень, допомогу по господарству - 498 родин, допомогу із доставкою дров, твердого палива та скрапленого газу - 712 родин.
У цьому році оздоровлено 855 дітей учасників АТО.

Спільно з перевізниками вирішено питання безкоштовного проїзду по території області членів родин військовослужбовців, які загинули в АТО.
Налагоджено автобусне перевезення військовослужбовців та правоохоронців до місця проходження служби і у зворотному напрямку. За період з вересня 2014 року по жовтень 2015 року здійснено більше 110 рейсів, перевезено більше 5 тисяч бійців.

У Департаменті соціального захисту населення ОДА запроваджено роботу телефонної «гарячої лінії» для роз’яснень щодо застосування трудового законодавства, швидкого реагування на проблеми бійців АТО та їх сімей.
У вересні цього року затверджено Програму соціальної підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей в Чернігівській області на 2015-2016 роки. Документом передбачено фінансування на загальну суму 850 тисяч гривень, зокрема, на оздоровлення дітей учасників АТО, передачу компонентів донорської крові.

Практично в усіх районах області прийнято місцеві програми соціального захисту учасників АТО.

У найближчих планах - посилення взаємодії волонтерів, представників органів влади всіх рівнів, силових структур, представників громади, засобів масової інформації у питаннях соціального захисту та моральної підтримки ветеранів АТО.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини