Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 11:03:04

Якісні дороги на Чернігівщині — цілком реально

19.09.2015   12:23Агенцiя

Перспективи розвитку транспортної інфраструктури Чернігівської області опрацьовували на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань транспорту, що відбулося 18 вересня у Чернігівській ОДА

Народні депутати, столичні та обласні посадовці Державного агентства автомобільних доріг безпосередньо перед засіданням оглянули ділянку автодороги Київ-Чернігів, поблизу села Красилівка Козелецького району. Тут триває ямковий ремонт асфальтового покриття струменевим методом.

 

— Нам показали сьогодні роботу механізму для обробітку тріщин на дорогах, — поінформував на початку засідання голова комітету Ярослав Дубневич. — Це система автоматичного вприскування. При правильному застосуванні можна таким чином продовжити життя дороги на 10 і більше років. Якщо ж вчасно не ремонтувати тріщини — автошлях вже дуже скоро потребуватиме капітального ремонту.

Член комітету з питань транспорту, народний депутат Владислав Атрошенко, на запрошення якого комітет і прибув до Чернігова, детально охарактеризував стан дорожньої та транспортної мережі області. Він навів окремі факти, які наочно ілюструють відсутність належного фінансування доріг, особливо — місцевого значення. Так, у 2015 році на фінансування дорожніх робіт із державного бюджету передбачено 129 мільйонів гривень, з них 11 мільйонів на автодороги місцевого значення. А реальна потреба становить 1 мільярд 400 мільйонів. Тож, за словами нардепа, не дивно, що більшість автошляхів у катастрофічному стані, належним чином не доглядаються.

— Згідно нормативів, капітальний ремонт автодоріг місцевого значення потребує 430 мільйонів, у той час як по факту у 2015 році на ці роботи не заплановано жодної копійки. На поточний ремонт — також жодної копійки. А на експлуатаційне утримання передбачено лише 1,5% від реальної потреби, — каже Владислав Атрошенко.

Причина такого стану дорожньої галузі — відсутність коштів з державного бюджету, а також нестача коштів з місцевих бюджетів на ремонт доріг, які знаходяться у комунальній власності. Тож нардеп пропонує створити державний та територіальний дорожні фонди. Серед джерел наповнення фондів — акцизний податок на паливно-мастильні матеріали. 40% цих коштів мають надходити до територіального фонду. Крім того, акцизний податок з реалізації нафтопродуктів і скрапленого газу можна перерозподілити між бюджетами міст, сіл та селищ з тим, щоб через обласний бюджет спрямовувати кошти на ремонт доріг за межами населених пунктів.

Начальник Служби автомобільних доріг в Чернігівській області Володимир Гузема презентував перспективний план ремонту окремих доріг на Чернігівщині. Автошляхи Талалаївка – Ічня – Тростянець – Сокиринці (з під’їздом до історико-культурного заповідника «Качанівка»), Борзна – Ічня – Прилуки, Бобровиця - Новий Биків – Ічня — на ремонт покриття цих автодоріг потрібно 585 мільйонів гривень. При цьому, пріоритет надається дорогам, які дозволять покращити доїзд туристам до пам’яток культурного значення.

Члени комітету кажуть, що проблеми області їм зрозумілі. І у першу чергу працюватимуть для виділення коштів на експлуатаційне утримання доріг, на що у цьому році потрібно додатково 40 мільйонів гривень.

— Держава кошти виділити може. Але область, у свою чергу, також має працювати, готувати інфраструктурні проекти, працювати щодо розвитку туристичної галузі, — каже голова комітету Ярослав Дубневич.

Також на засіданні комітету обговорили можливість відновлення прямого залізничного сполучення Чернігова із західними регіонами, зокрема зі Львовом.

За інформацією представника Південно-західної залізниці, прямого сполучення між Черніговом та Львовом немає з 2005 року. Причина — немає пасажирів. Пробували вирішувати проблеми з причіпними вагонами. Втім, і такий варіант виявився збитковим. Як виявилось, пустити потяг — не проблема. Тим більше, що пасажирських вагонів вистачає. Однак, потрібно розуміти, чи будуть громадяни користуватись цим потягом.

Також комітет вивчає питання забезпечення правопорядку на станціях Чернігівської області в умовах реформи (а фактично – ліквідації) лінійних відділів міліції на залізниці. У черговий раз народні депутати обговорили і місцеву залізничну лікарню, яку згідно новацій у законодавство передають на баланс міського бюджету.

Всі проблемні питання коментували заступник міністра інфраструктури Микола Снітко, перший заступник голови Державного агентства автомобільних доріг України Євгеній Барах.

У підсумки комітетом ухвалені рішення щодо всіх питань, що обговорювались.

Департамент інформаційної діяльності
 та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА

 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.