Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 22:48:59

Перші 10 днів виборчої кампанії: чернігівські реалії

17.09.2015   16:55Агенцiя

Під такою назвою 16 вересня у прес-центрі «Місцеві вибори 2015. Чернігівщина» відбулося експертне обговорення.

В ході роботи експерти та журналісти розглянули питання, що стосуються основних політичних гравців виборчих перегонів в Чернігові та області, перших порушень, висвітлення виборів у ЗМІ та дізналися реальну цифру виборців в області.

Начальник відділу адміністрування реєстру виборців Чернігівської ОДА Валерій білоокий повідомив, що станом на 1 вересня 2015 року у державному реєстрі зареєстровано 852,3 виборців. Ця цифра зараз уточнюється і на момент дня голосування може змінитися.

За його словами взяти участь у виборах можуть ті, хто є у списках. Тому тим виборцям , хто не отримає запрошення варто перевірити себе у реєстрі виборців, звернувшись до відділу адміністрування.

Валерій Білоокий також зазначив, що відповідно до Закону про місцеві вибори не застосовується стаття, яка дозволяє тимчасово змінювати місце голосування. Саме під цю категорію підпадають переселенці і тому вони не мають права голосу. Також не голосуватимуть військовослужбовці, які перебувають на строковій службі, громадяни, які перебувають за кордоном, ув’язненні та особи, яких суд визнав не дієздатними.

Політичний оглядач Юрій Паперний зазначив, що найбільш активними учасниками виборчих перегонів показали себе потенційні кандидати на мерське крісло у Чернігові. На його думку виборча кампанія має декілька інтриг, починаючи з розподілу округів та закінчуючи несподіваними об’єднаннями учасників. Експерт вважає, що зараз деякі політичні сили відчувають кадровий голод, який може посилитися під час формування дільничних виборчих комісій.

Координатор виборчих програм ГМ «ОПОРА» в Чернігівській області Євгеній Романенко повідомив, що в області зі стартом кампанії почали роботу довготермінові спостерігачі ОПОРИ. Вони аналізують роботу партій та кандидатів під час виборчих перегонів, фіксують порушення, тощо. За словами Євгена Романенко, протягом перших десяти днів високої виборчої активності зафіксовано не було. Всі події в основному розгортаються у містах Чернігів, Ніжин та Прилуки. «Спостерігачами ОПОРИ були зафіксовані порушення, які вказують на недобросовісність ведення кампанії. Наприклад, зіпсована зовнішня реклама», - сказав Євген Романенко.

Про висвітлення виборів у районних та обласних газетах Чернігівщини розповіла координатор прес-центру Оксана Стельмах. За її словами однією з цікавих тенденції цьогорічної кампанії є те, що практично відсутня інформація про діяльність провладних партій, які входять до коаліції. Серед позитивних новацій, які помічені у районних газетах, це введення рубрики «ВИБОРИ-2015», яка інформує виборців про політичні події у районі.

На думку політтехнолога Віктора Віниченка, штаби не розрізняють місцеву та загальноукраїнську кампанії. Свої слова він підтвердив, розгорнувши видання однієї з політичних партій. «Якщо замінити слово «Чернігівщина» на іншу область, то це ж видання можна роздавати і там», - переконаний експерт. На його думку головна проблема більшості штабів – це питання контенту та змісту. Адже те, що цікавить міського виборця не цікавить сільського, вірно і навпаки.

Учасникам обговорення було запропоновано зробити прогноз результатів виборів до обласної та міської ради. А після 25 жовтня буде визначено переможця цього політичного тоталізатора.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини