Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:42:02

Огляд закону про місцеві вибори: Чернігівський політклуб vs Олександр Черненко

28.08.2015   16:15Агенцiя

8 серпня 2015 року вступила в силу нова редакція закону про місцеві вибори. Чернігівський політклуб попросив нардепа і фахівця з виборчого законодавства Олександра Черненка охарактеризувати нову систему виборів.

25 жовтня чернігівці отримають 4 бюлетені, де проголосують за міського голову, партію/кандидата по місту, партію/кандидата по області, партію/кандидата в районну в місті раду. В результаті місто отримає 42 депутати від партій, які подолають 5% бар’єр.

3 позитивні і 3 негативні моменти закону від Олександра Черненка:

+ Відкриті рейтингові списки, які нікому не гарантують перемогу і зменшують рівень політичної корупції
+ Вибір мерів великих міст в два тури, що робить їх більш легітимними в очах громади
+ Гендерна квота, що дозволяє жінкам реалізувати себе в політиці.


- Складна система, де з округу може бути або декілька кандидатів, або взагалі жодного.
- Відсутність заборони політичної реклами на зовнішніх носіях і в медіа, що зберігає вплив фінансових важковаговиків.
- Можливість відкликання депутатів, що дає поле для маніпуляцій і боротьби з “неугодними”


Підкуп
Вибори по 205 округу гостро підняли питання по підкупу виборців. Олександр Черненко відзначив, що у законі підкуп заборонений і відповідальність за нього підвищується, але пробуксовує механізм покарання. “Ми з громадськими організаціями пропонували, щоб благодійні фонди і громадські об`єднання зі схожою на партійну символіку не могли займатися підкупом. Сподіваюсь, що ці і подібні поправки до закону будуть проголосовані” - зазначив експерт.

Новий закон і молоді партії
Ряд експертів називає поріг 5% високим, що може завадити молодим політичним силам потрапити в місцеві ради. Олександр Черненко не згоден з такою позицією. “Тут або є підтримка нових партій або її немає. Крім того, 5% дозволяє провести до ради не одну людину, а команду, яка матиме шанси реалізувати свою програму” - підкреслив нардеп.

Чи зрозуміють систему виборці?
Система виборів нова і доволі складна, але Олександр Черненко вважає, що для виборця вона не повинна викликати проблем. “Бюлетенів буде ще менше, Виборець голосує одразу і за партію і за людину від неї. Складно буде виборчим комісіям вже на етапі підрахунку”. Проте потреба в просвітницьких заходах є і зацікавлені в них мають бути саме політичні партії.

Відкликання депутатів
Так званий “імперативний мандат” викликав багато питань у експертів. З одного боку він посилює відповідальність за свою політичну діяльність, а з іншого дає поле для маніпуляцій і партійного тиску на депутатів. “Так, наприклад, людина, яка програла, може завтра ж ініціювати відкликання свого опонента. Люди мають давати оцінку депутатам на виборах” - відмітив Олександр Черненко.

Партійна вертикаль
На думку Олександра Черненка закон стимулює відповідальне партійне будівництво і командну співпрацю: “Знову ж таки, одній людині важко впливати на рішення ради. Повинні бути команди зі спільними цінностями та програмою дій”.

Перспективи
Згідно з плану децентралізації, через 2 роки Україна має об`єднати громади і провести нові місцеві вибори. Тож зараз ми обираємо депутатів на два роки.

Крім того, Чернігів має шанс отримати ще одні дострокові парламентські вибори по 206 округу, так як мажоритарник Владислав Атрошенко показує наміри змагатися за крісло міського голови.

Олександр Рись

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини