Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:27:12

Вдосконалення виборчого законодавства та виховання виборця – шлях до демократичних виборів

04.08.2015   16:04

Представники громадських організацій, медіа та політичних сил Чернігівщини проаналізували та підвели підсумки виборчих перегонів на круглому столі «Адміністративний ресурс і виборець. Реалії виборів округу 205», який відбувся в Дискусійному клубі «Експертна думка» 04 серпня 2015 року.

Центр «Доброчин» здійснював моніторинг виборчої кампанії на проміжних виборах народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 205 шляхом збору інформації про перебіг виборчих перегонів, порушення виборчого законодавства та нечесні методи ведення передвиборчої кампанії. З огляду на перелік методів і засобів передвиборчої боротьби у 205 окрузі, кампанія в цілому є далекою від демократичних принципів і навіть ганебною. Багато хто вважає винними виборців, які є пасивними і дозволяють купувати свої голоси, проте серед причин також недосконалість виборчого законодавства та повсюдна «лояльність» правоохоронних органів, коли вчинені правопорушення залишаються безкарними.

Учасники активно обговорили наступні виклики, які стоять перед суспільством і владою:
- вибори пройшли – що далі?
- політичні амбіції місцевих кандидатів - для чого, коли і для кого 
- пасивність виборця – як її подолати
- скільки коштує сьогоднішній виборець
- напрацювання стратегій протидії адмінресурсу та підкупу в майбутньому
- як розвивати демократію на Чернігівщині.

Напрацьовуючи шляхи протидії використання адміністративного ресурсу в майбутньому, учасники круглого столу зазначили, що особливу увагу потрібно сконцентрувати на таких напрямках як:
- збирання та оприлюднення інформації про порушення
- посилення відповідальності за використання адміністративного тиску
- активний захист порушених прав в судах для створення судових прецедентів
- просвіта і залучення потенційних «бенефіціаріїв» адміністративного ресурсу до активної протидії та захисту свої прав. 

Наразі завдання громадських організацій та медіа – продовжувати суспільний діалог щодо необхідності протидії адміністративному ресурсу та просувати політику чесності і прозорості виборчих процесів та відповідальності за використання адміністративного ресурсу.

Діяльність проходить за підтримки «Міжнародної фундації виборчих систем» IFES.

Наталія Дрозд

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини