Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:24:49

Сергій Таран: "Дві найбільші загрози виборам: перша – це підкуп, друга – популізм". ВІДЕО

21.07.2015   12:47

20 липня у Чернігові відбулася прес-конференція політолога Сергія Тарана на тему «Закон про місцеві вибори та децентралізація: нова якість політики?».

Експерт розповів журналістам про децентралізацію, озвучив позитивні та негативні сторони Закону про місцеві вибори, прокоментував п'ять найбільших інтриг закону про місцеві вибори.

- В Україні зараз відбуваються два процеси: перший - децентралізація, другий - боротьба з сепаратизмом та фактично війна. Ці два процеси не поєднуються. Жодна з країн Європи, які проводила децентралізацію та реформи не робила це в умовах війни, - зазначив Сергій Таран.
За його словами ці два процеси мають різні вектори. Але Україна має зробити все це одночасно. Всі країни, які успішно провели децентралізацію у Східній Європі, ніколи не стикалися з подібними проблемами. Наприклад, Польща, яка зараз пишається своєю реформою децентралізації, вони навіть вважають що це їх найкраща реформа. Вони вважають, що найкраща реформа, яка  зробила Польщу Польщею - це передача влади на рівень громад. Інші країни, де відбулася децентралізація ніколи не мали проблем із сепаратизмом.

- Проблеми мав би вирішити закон про місцеві вибори, який теоретично має дати нову якість українській політиці, має запустити більш динамічно місцеву політику, оновити якість української політики, - переконаний Сергій Таран.

Ухвалений закон про місцеві вибори має свої плюси і мінуси. Серед позитивного можливість громадян впливати на партійний список, пошук партіями нових облич та "свіжої крові". Але вже в цьому плюсі є свій мінус. Сергій Таран пояснює:

- Місцева партійна організація двічі подумає чи запрошувати до себе популярних людей в список. Бо ці люди можуть створити їм конкуренцію. Адже одна людина могла роками інвестувати в розвиток партійної структури сили гроші та інші ресурси, піде на вибори, набере популярних осіб вони по рейтингу пройдуть, а ці партійці, які інвестували кошти просто не пройдуть. Тому є великі сумніви, що цей закон стимулюватиме партії шукати нових людей, які у подальшому стануть вагомими конкурентами.

Крім того, закон стимулює конкуренцію не лише між представниками різних політичних сил, а і між кандидатами однієї партії в округах. Тобто кандидат має побороти не лише своїх опонентів, а і перемогти однопартійців в інших округах. Таким чином кандидати будуть воювати на два фронти. І невідомо яка для них боротьба буде гострішою.
На думку політолога питання командності та єдності в  у партіях може буде підірване.

- Ми маємо пам'ятати, що в Україні всі політичні сили і проекти ніколи не гинули через зовнішні чинники. Вони розпадалися через внутрішні суперечки, коли їх  члени сварилися між собою. До українських політичних партій дуже добре підходять слова Володимира Леніна: "Внутрішньополітична боротьба завжди переважає міжпартійну боротьбу". Це калька з висловлювання Дарвіна. Проте для політичних партій завжди на першому місці має бути єдність команди. А у нас політичні проекти живуть не більше 4 років. Новий закон про вибори загострює внутрішньопартійну конкуренцію,  - наголосив Сергій Таран.

При цьому новий закон про місцеві вибори він сприятиме укрупненню політичних сил. Нові політичні проекти, які тільки з'являються, матимуть  менше шансів. А великі партії, які довго живуть в країні, сприяють зміцненню політичної системи. З іншого боку це тактично погано, бо нівелює конкуренцію між політичними силами і консервує той політикум, який є зараз.

Сергій Таран розповів журналістам і про обіцяні п'ять інтриг, які будуть характерні виборчій кампанії на місцевому рівні.

Перша інтрига полягатиме в тому, що насправді місцеві вибори справді матимуть значення. На цих місцевих виборах ми дійсно побачимо, які політичні сили матимуть шанси на наступних парламентських і, головне, президентських виборах. Враховуючи реформу децентралізації, ці вибори матимуть велике значення для українського політикуму.

Друга інтрига - скільки насправді громадян підуть у політику. Це цікаво і на фоні реформи самоврядування, адже передаються повноваження на місця - громадянам - а вони насправді дуже мало цікавляться політикою.

Третя інтрига - наскільки спрацюють дві найбільші загрози: перша - це підкуп, а друга - це популізм. Причому загроза популізму набагато більша, ніж будь-який авторитарний лідер. Тому що, коли авторитарний лідер захоплює владу і утворює диктатуру, то всі знають що з того вийде. А коли популіст втілює інстинкти натовпу, то ніхто не знає до чого це приведе. Майдан 2014 став для всього світу прикладом того, коли диктатор при владі, а Греція 2015 року є демонстрацією того, що буває коли популісти захоплюють владу. До речі, ці два стани можуть постійно заміщувати один одного. І для України дуже важливо вийти з цієї гойдалки.

Четверта інтрига - вибори мерів міст відбуватимуться у два тури. Це цікаво, бо логіка двох турів відрізняється від виборів в один тур. У другому випадку конкурент має найбільший рейтинг. А для першого туру конкурентом стає другий номер, бо треба пройти у другий тур і зібрати голоси інших кандидатів. І це створює зовсім несподівані союзи після першого туру. Я переконаний що це буде зовсім інша динаміка на рівні кожного міста.

П'ята інтрига - конкуренція всередині партійних структур буде не меншою ніж зовні. І для журналістів це означатиме дуже багато цікавого, бо все те, що раніше приховувалося було у вигляді таємної інформації буде у вигляді публічних дискусій, провокацій і також сподіваюся чесної конкуренції.

На думку Сергія Тарана місцеві вибори у 2015 році матимуть зовсім інші дискусії, ніж у 2010 чи 2012 роках. Тоді дебати точилися навколо питань, які розколювали суспільство - вступ до  ЄС чи до митного союзу, до якої церкви ходити, якою мовою говорити. Це абсурдні питання, які розколюють суспільство. Зараз основними темами політики вже не будуть питання ідентичності - це означає те, що суспільство не буде розколюватися. Дискутувати будуть з питань боротьби з корупцією, реформування, тощо. Перше чим буде відрізнятися від кампанії 2010 року - вона буде іншою за змістом. Але на думку політолога основними проблемами місцевих виборів можуть стати підкуп і популізм.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини