Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 13:40:54

На вибори доведеться брати лупу – презентували бюлетень для голосування 26 липня

16.07.2015   23:41Агенцiя

16 липня в дискусійному клубі «Експертна думка» відбувся круглий стіл на тему «Вибори, як інструмент демократії».

Представники Комітету виборців України Олексій Кошель та Наталія Линник розказали чого чекати через 10 днів в день виборів, презентували макет бюлетеня в 1 метр довжиною та закликали громадян йти на вибори з окулярами та збільшувальним склом.

На виборах у Чернігові уже побито 2 антирекорди України: зареєстровано 127 претендентів на пост народного депутата, з котрих наразі лишився 91, нагадав очільник КВУ Олексій Кошель.

Така кількість кандидатів є результатом роботи політичних технологій, метою котрих є утруднення процесу волевиявлення виборців та затягування процесу підрахунку голосів уже після закінчення голосування громадян. «Досвід роботи на виборах попередніх років показує, що 26 липня ми побачимо надзвичайно низьку явку виборців», - поділився Олексій Кошель та додав, що заниження явки – це теж виборчі технології, мета котрих відбити у більшості населення бажання йти на дільниці, а привести туди тільки своїх прихильників. «Не допустіть, щоб меншість вирішувала долю всіх!» - звернувся він до виборців з закликом прийти на дільниці.

Олексій Кошель відмітив появу технологій силового характеру – в окрузі почалися пікети, псевдозамінування, погрози агітаторам, загострилося протистояння між лідерами виборчих перегонів. Саме тому він звернувся до очільників УМВС з проханням в день виборів посилити охорону ДВК та патрулювання вулиць. «Досвід показує, що проблеми виникають при перевезенні документації щодо результатів голосування», підкреслив Кошель. Також гендиректор КВУ звернувся і до кандидатів в депутати, підкресливши важливість того, щоб на дільницях не було їх представників у формі чи з характерним виглядом, а також псевдожурналістів.

Наталія Линник, заступник Генерального Директора КВУ, показала посібник, розроблений спеціально для працівників міліції ще на минулих парламентських виборах. У ньому вказані типові ситуації порушення порядку в день тиші та в день виборів, зокрема, що роботи при пошкодженні бюлетеня чи скриньки, при виявленні випадків агітації, видачі бюлетеня без паспорту, нападі на дільницю, псевдозамінуваннях тощо. «Тоді відповідні навчання  пройшли 20 тисяч правоохоронців», - повідомила Наталія Линник.

Також представниця КВУ презентувала макет бюлетеня для голосування, розробленого Центральною виборчою комісією. Він має 1 метр в довжину, а інформація про кандидатів надрукована дуже дрібним шрифтом, таким, що навіть людям з хорошим зором важко зорієнтуватися. «Виборцям з проблемами зору варто взяти з собою окуляри чи лупу, а членам дільничних виборчих подбати про наявність відповідних засобів на дільницях», - наголосила пані Наталія.

Представники КВУ зробили акцент на випадках прямого та непрямого підкупу виборців, а також наголосили, що окрім морально-етичного обов’язку є ще й кримінальна відповідальність для обох сторін. Так, виборці, що хочуть продати свій голос, ризикують отримати штраф розміром 3-5 тисяч грн., або 2 роки позбавлення волі. Спікери закликають всіх учасників виборчого процесу свідомо підходити до вибору депутата Верховної ради та дотримуватись законів України.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.