Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 16:50:56

Податкові перевірки: змінюємо підходи

02.07.2015   11:26Агенцiя

Питання податкової реформи, налагодження партнерських взаємовідносин між владою та суб'єктами господарювання, створення простих і прозорих умов оподаткування сьогодні особливо актуальні в Україні.

Одним  із  основних  завдань  проведення  податкової  реформи  в  Україні  є  не  тільки досягнення  стабільності  правових  норм, поступове  зниження  податкового  навантаження, запровадження  оптимізованих  моделі  та  системи  податкових  відносин,  але  й  збільшення податкових  надходжень  до  бюджетів  та  державних  цільових  фондів. Виконання  цього завдання можливе лише за умови чіткого дотримання податкової дисципліни. Без ефективної  системи  податкового  контролю  як  однієї  із  важливих  гарантій  і  передумов забезпечення  публічних  інтересів  держави, належна  податкова  дисципліна  та  збільшення рівня податкових надходжень є неможливими.

Тому сьогодні  змінено і удосконалюються підходи до організації і проведення документальних перевірок, підвищуються  вимоги  до  попереднього  відбору  суб’єктів  підприємницької  діяльності  для перевірок,  впроваджуються у життя нові критерії відбору платників для включення до плану - графіка  проведення  документальних  перевірок.

„Пріоритетними у податковому контролі є перевірки ризикових груп суб’єктів господарської діяльності. Так план – графік формується виключно з  ризикових  суб’єктів господарювання з використанням Автоматизованої  системи  по  відбору  платників  до  перевірки” – зазначив начальник управління податкового аудиту ДПІ у м. Чернігові Максим Пушкар.

Оптимізація контрольно-перевірочної роботи сприяла зменшенню кількості планових перевірок  суб’єктів  господарювання.

Зі слів  податківця з початку року підрозділами податкового контролю юридичних осіб ДПІ у м. Чернігові проведено  26 планових та 143 позапланові перевірки суб’єктів господарювання – юридичних осіб.

За результатами проведених перевірок:
- донараховано узгоджених податкових зобов’язань на суму понад 14 млн. грн.;
- із донарахованих сум забезпечено надходженнями до бюджету  у сумі майже 6 млн. грн.;
- упереджено  незаконне  відшкодування  з  бюджету  податку  на  додану  вартість  майже 94 млн. грн.,  у т.ч. на розрахунковий рахунок – 93 млн. грн.;
- зменшено безпідставно задекларовані платниками податків збитки на суму близько 0,5 млн. грн.;

«Однією з найпоширеніших типових схем  ухилення від оподаткування  є  залучення  підприємств  з  ознаками „сумнівності”, транзитних підприємств  для збільшення цін придбання на товари (роботи, послуги), перерахування коштів на  „фіктивні” підприємства з  подальшим  банкрутством  останніх  і  віднесенням  заборгованості  до  складу  витрат», – відмітив Максим Пушкар.

Слід зазначити, що зміни, запроваджені Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VІІІ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" торкнулися  і порядку проведення контролюючими органами перевірок суб`єктів господарювання.

Зокрема, у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України.

Зазначене обмеження не поширюється:
- з 1 січня 2015 р. на перевірки суб’єктів господарювання, що ввозять на митну територію України та/або виробляють та/або реалізують підакцизні товари, на перевірки дотримання норм законодавства з питань наявності ліцензій, повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску, відшкодування податку на додану вартість;
- з 1 липня 2015 року на перевірки платників єдиного податку другої і третьої (фізичні особи - підприємці) груп, крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі, за винятком платників єдиного податку, визначених пунктом 27 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, з питань дотримання порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій.

«Контрольно-перевірочна робота податківців і надалі буде спрямована на збільшенні надходжень до бюджету за рахунок детінізації економіки, боротьби з «податковими ямами» та незаконним обігом підакцизних товарів. Разом з тим необхідно і досягти того, щоб податки добровільно сплачувалися платниками з відчуттям відповідальності»,- резюмував Максим Пушкар.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.