Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:24:08

Опозиційний блок вимагає від влади запобігти зриву децентралізації і провести конституційну реформу у встановлені терміни

29.05.2015   13:26Агенцiя

Опозиційний блок вимагає від парламенту, керівництва країни невідкладно приступити до внесення змін до Конституції України, що стосуються, в першу чергу, децентралізації держуправління.

Вони обіцяли провести децентралізацію на виборах. Вони обіцяли децентралізацію, коли отримали кермо влади. Вони обіцяли провести її до кінця 2015 року, підписуючи Мінські угоди. Але сьогодні, у переддень літа, ці обіцянки залишаються порожнім звуком, а сам процес знаходиться під загрозою зриву.

Влада дозволила собі неприпустиму повільність у реформуванні Основного закону країни. Саботуючи конституційний процес, нинішні правителі поставили під загрозу зриву виконання Мінських домовленостей, загальмували політичне врегулювання збройного конфлікту на Донбасі і, зациклившись на риториці війни, створили реальну загрозу міжнародної ізоляції України.

Проігнорувавши вимогу Опозиційного блоку негайно провести Конституційну реформу, дати місцевому самоврядуванню всі необхідні інструменти для управління на місцях, коаліція фактично поклала в довгий ящик децентралізацію. І тим самим обдурила очікування українців на життя по-новому в територіальних громадах та регіонах.

Рік тому, щойно ставши президентом, Петро Порошенко представив проект зміни Конституції. Йому знадобилося всього кілька днів від оголошення про проект до його подання. Тим часом, створена у квітні цього року президентом Конституційна комісія належної оперативності не виявила: тільки зараз, всього лише за півтора місяці до закінчення сесії парламенту, вона оголосила про готовність представити напрацювання щодо зміни Конституції України. При цьому відомо, що проект конституційних змін, що стосується більш чіткого розподілу повноважень між центральною владою та органами місцевого самоврядування, вимагає тривалого вивчення та обговорення, оскільки зачіпає положення 11 статей Основного закону.

Цілком очевидно, що терміни, обіцяні самим Порошенко в Мінську, - завершити реформу до кінця року, - виглядають як не цілком реальні. Починається літня частина сесії Верховної Ради, під час якої за півтора місяці депутати повинні двічі проголосувати за проект Конституції, а Конституційний суд в проміжку між цими голосуваннями - розглянути проект. Свої висновки про проект повинна встигнути зробити і Венеціанська комісія.

Вважаючи питання децентралізації життєво важливим для України, «Опозиційний блок» вимагає прискорити конституційний процес. Уже найближчого вівторка, 2 червня слід прийняти звернення парламенту до Конституційної комісії з тим, щоб не пізніше 15 червня представити проект до парламенту. Відразу після надходження документа у ВР його необхідно відправити до Конституційного суду з проханням розглянути як першочерговий і не пізніше 16 липня проголосувати за проект у першому читанні.

Виконання такого графіка дозволить зробити децентралізацію частиною Конституції вже восени. Тільки неухильне його виконання дасть регіонам шанс на нормальний розвиток, а Україні - на мирне життя.

Прес-служба Опозиційного блоку

PR

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини