Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 05:01:06

Тимчасова контрольна комісія облради займеться питанням дотримання гарантій і прав громадян на своєчасне отримання державних житлових субсидій

21.05.2015   08:25Агенцiя

20 травня, відбулося перше засідання тимчасової контрольної комісії обласної ради з дотримання гарантій і прав громадян на своєчасне отримання державних житлових субсидій та з вивчення законності підвищення тарифів на комунальні послуги для населення.

Як відомо, дана комісія була створена рішенням двадцять четвертої сесії обласної ради шостого скликання 29 квітня поточного року. Її головною метою депутати визначили для себе діяльність, спрямовану на соціальний захист населення Чернігівщини. Зокрема – в питаннях своєчасного і повного отримання державних житлових субсидій та встановлення обґрунтованих, зрозумілих тарифів на комунальні послуги.

В засіданні, яке провів заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, взяли участь безпосередньо члени тимчасової контрольної комісії – депутати які представляють всі постійні комісії обласного представницького органу, перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич, керівники департаментів облдержадміністрації, територіального відділення Антимонопольного комітету України, представники тепло- та енергогенеруючих компаній, громадськість та ЗМІ.

Звертаючись до присутніх, заступник голови обласної ради Валентин Мельничук наголосив, що встановлення Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, нових тарифів в умовах «замороження» заробітних плат та пенсій фактично призводить до переходу значної кількості українців зі статусу малозабезпечених в жебраки. Середнє підвищення тарифів на електроенергію з 1 квітня становить 19%, а до 2017 року вони мають зрости у 3,5 рази.

З 1 травня зросли тарифи на водопостачання та водовідведення, зокрема, в Чернігівській області в середньому на 20%.

Так, ціна за 1 куб.метр води, яка складається з водопостачання та водовідведення становить:
м. Чернігів – 10,75 грн.
м.Ніжин та м.Прилуки – 12,5 грн.
смт.Короп – 19,45 грн.
смт.Козелець та м.Корюківка – 25,0 грн.
смт.Куликівка – 28,0 грн.
м.Семенівка – 30,5 грн.
м.Щорс – 43,0 грн.

Валентин Мельничук навів й інші цифри. За його словами, мінімальні тарифи на газ для населення зросли у 3,3 рази, максимальні - у 6 разів. Граничний рівень ціни на природний газ для суб'єктів господарювання, які виробляють теплову енергію, що використовується для виробництва та надання населенню послуг з опалення та гарячого водопостачання, зріс у 2,2 рази.

В той же час, фактична собівартість видобутку тисячі кубічних метрів газу у 2014 році становила 793,59 гривень. Встановлена в тарифах для населення ціна на газ в літній період в 9 разів більша.

Обговорюючи озвучену інформацію, члени тимчасової контрольної комісії обласної ради висловили глибоку стурбованість динамікою підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, які в умовах катастрофічного падіння рівня життя українців, насамперед, вражають соціально незахищені верстви населення та посилюють протестні настрої в суспільстві.

Депутати висловили консолідовану думку, що газ українського виробництва має бути спрямований на потреби ЖКГ та бюджетних установ, працювати на Україну. З ціни на газ потрібно вилучити корупційну складову, а норми щодо використання тепла на один квадратний метр повинні відповідати державним будівельним стандартам.

Як повідомив заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, усвідомлюючи необхідність приведення тарифів до економічно обґрунтованих розмірів, під час останньої сесії обласна рада вже звернулася до Кабінету Міністрів України з вимогою переглянути тарифи на ЖКХ, зробити їх обґрунтованими, прозорими та реальними. Тепер, за словами керівника, депутати планують ініціювати перегляд Постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо встановлення реальних норм споживання газу та тепла, перевірки розрахункових показників для формування тарифів на житлово-комунальні послуги.

З інформацією про стан надання в області субсидій на житлово-комунальні послуги виступила заступник директора Департаменту соціального захисту населення обласдержадміністрації Інна Снегерьова. За її словами, станом на 1 травня 2015 року в області користуються субсидіями на ЖКГ 49,4 тис сімей. Організаціям, що надають житлово-господарські послуги, відшкодовано 60,6 млн гривень. Субсидії на придбання палива та скрапленого газу призначено 8,7 тис сімей, на загальну суму 11,3 млн гривень.

Як розповіла Інна Снегерьова, управліннями соціального захисту населення області розпочата робота по наданню житлової субсидії за спрощеним порядком громадянам з 1 травня 2015 року. Станом на 15 травня за призначенням житлової субсидії за новим порядком звернулось до управлінь соцзахисту населення області 12,4 тис сімей, в роботі знаходиться 42,3 тис справ. До пенсійного фонду України, Державної фіскальної служби та організацій постачальників послуг надіслано 40,3 тис запитів. Призначено субсидію 1796 особам.

Після жвавого обговорення, участь у якому також взяли присутні на засіданні представники громадських організацій, члени тимчасової контрольної комісії обласної ради інформацію Департаменту соціального захисту населення обласдержадміністрації взяли до відома.

Підводячи підсумок першого (організаційного) засідання тимчасової комісії, заступник голови обласної ради Валентин Мельничук резюмував бачення її роботи на найближчий період. За його словами, необхідно побудувати роботу комісії наступним чином.

1. Отримати всі розрахунки від організацій, що надають послуги в ЖКГ та підняли тарифи на них.

2. Провести економічну експертизу даних розрахунків із залученням громадськості, щоб зробити висновок, чи обґрунтовані вони, чи ні?

3. Вивчити здатність соціальної служби якісно виконувати свої функції в питаннях призначення субсидій. Це питання взяти на жорсткий контроль.

4. Взяти на контроль виконання законодавства, щодо безкоштовного встановлення газових лічильників. Наразі діє закон, який зобов'язує Чернігів газ безкоштовно встановлювати лічильники в помешканнях громадян. Та, як з'ясувалося, в даному підприємстві людям пропонують встановити лічильники за власний кошт та фактично вимагають більше 2000 гривень за цю процедуру. Комісія, разом з громадськістю має докласти всіх зусиль, аби вже в цьому році змусити підприємство-монополіста виконати покладені законом обов'язки.

5. Комісія також повинна висловити свою позицію і щодо кримінальних справ, які наразі порушені відносно посадових осіб пов'язаних з ЖКГ міста та області.

6. Комісія повинна висловити позицію і щодо Народного Віче, яке буде проводитися 22 травня у Чернігові і стосуватиметься тарифного питання.

7. Члени комісії повинні визначитися з пропозицією, що надійшла від громадськості, щодо створення «Комітету соціального захисту населення». Це питання напряму пов'язане з субсидіями і можливими порушеннями прав громадян. Даний комітет мав би стати своєрідним майданчиком для об'єднання зусиль депутатів, партій, громадських організацій та пересічних громадян для вирішення вкрай важливого питання – жоден громадянин не має залишитися один на один з проблемами пов'язаними з наданням чи не наданням субсидій.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.