Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:15:33

Наука – для держави. А коли вже держава для науки?

16.05.2015   12:18Агенцiя

На цьому питанні ще раз наголосити напередодні Дня науки, який відзначається у третю суботу травня. Адже з розвитком саме науки нерозривно пов’язана розбудова України. Та не зважаючи на усі труднощі, вітчизняні науково-дослідні установи успішно працюють, і навіть інколи самі заробляють на власну діяльність.

Одна з них – Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва. До речі, дві розробки його фахівців цього року представлено на здобуття державної премії в галузі науки і техніки.

«Виживаємо і навіть трохи розвиваємось», — так скромно каже про роботу Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва його директор Віталій Волкогон. А цій потужній науковій установі є чим пишатися. Наприклад, за останні п’ять років лише мікробних препаратів рослинницького спрямування впроваджено у виробництво на площі близько 500 тисяч гектарів. А це означає, що для держави зекономлено 50 тисяч тонн аміачної селітри і стільки ж фосфорних добрив. Крім цього у інституту є ряд інших унікальних і не менш важливих розробок. Дві з них цього року претендують на здобуття державної премії. А деякі з результатів досліджень досить важко оцінити з фінансової точки зору. Віталій Волкогон, директор Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН: «Дослідження в напрямку збереження біосферного благополуччя – як його оцінити фінансово? Дослідження, орієнтовані на відтворення і збереження родючості ґрунтів, шляхи зменшення емісії парникових газів, інші розробки – їх досить багато».

Здійснює інститут і консультаційну діяльність аграріїв, він входить до центру наукового забезпечення АПК області. І сам заробляє на власний розвиток, впроваджуючи наукові розробки у виробництво, адже фінансування від держави недостатньо. До речі, у такий складний для держави час установі вдалося уникнути скорочень працівників. Тож труднощі чернігівських науковців не лякають. Запевнила нас у цьому і завідувач лабораторії екології ґрунтових мікроорганізмів Любов Токмакова. «Є мета і завдання і ми їх виконуємо», — каже про роботу своїх співробітників. Розробок багато, та найбільше пишаються тут двома унікальними препаратами — «Альбобактерин» і «Поліміксобактерин». До речі, саме вони наближають інститут до здобуття державної премії, адже питання фосфорного живлення рослин зараз як ніколи актуальне – в Україні його природних джерел фосфору фактично немає.

Мікробні препарати широко використовуються в органічному землеробстві, тому що не тільки ефективні, а й безпечні. Для удосконалення технології вирощування овочів в лабораторії ґрунтової мікробіології розробили препарат «Біогран».

Розробка новітніх методів оздоровлення сільськогосподарських рослин, мікробілогічних препаратів для їх захисту, систем діагностики вірусів, добрив – це робота фахівців інституту.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини