Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:42:16

"Безстрашна Маша" під час форсування Дніпра врятувала 112 поранених. ВІДЕО

08.05.2015   13:53Агенцiя

Герой Радянського Союзу Марія Захарівна Щербаченко народилася на Чернігівщині. Тут в голодному 1933 році вона втратита батьків і старшого брата, а з двома іншими братами, що залишилися в живих пішла працювати в колгосп.

В 1942 році Маруся і її однолітки копали окопи вздовж лінії фронту, яка проходила по Сіверському Донцю.

"Ми були худесенькі і малесенькі, нас від вітру хитало, - витирає сльози Марія Захарівна. - Тоді у нас на руках були кров"яні мозолі. А спини так боліли, що ми не могли розігнутися. Ми копали, не шкодуючі сил, а коли починався обстріл, ховалися в окопи. Сиділи, згорнувшись клубочками, затамувавши подих. Я тоді для себе вирішила, що обов"язково піду на фронт."

З воєнкомату направили Марію в стрілецький полк. На фронті юна Марія працювала санітаркою. Під кулями вона рятувала поранених.

"Я пам"ятаю свого першого пораненого, - згадує бабуся. - Коли тривали обстріли - земля здригалася. Під час одного такого я сиділа в окопі та потім помітила, що на поверхні лежить солдат. Я ні хвилинки, не вагалася - підповзла до нього. Німими руками ледве розкрила індивідуальний пакет і зробила перев'язку. Хоч сама боялася крові. Я навіть, коли курку різали - тікали від такого видовища." Так розпочалися подвиги Марії з Чернігівщини. А потім, під час форсування Дніпра, з-під куль, вона на собі винесла стошістнадцять поранених. Самостійно переправляли їх через Дніпро в медичні пункти. 

За проявлену міжність і відвагу Марії Захарівні присвоєне почесне звання Героя Радянського Союзу. Відзначена почесною нагородою Міжнародного Червоного Хреста- Медаллю імені Флоренс Найтингейль. На одній стороні цієї медалі вигравіювано "Мадам Марії Щербаченко 12 травня 1971 року". Героїня не дуже багатослівна. Вона не хоче згадувати про минуле, адже скільки б років не пройшло, глибокі рани війни не загоюються.

Нині вже більше двадцяти років наша героїня живе в столиці. Та про подвиги і відданість Маріїї Щербаченко чернігівці пам"ятають й до нині. В переддень святкування Великої Перемоги Марія Захарівна вдяглася в найкраще вбрання - вона зустрічає гостей. Народний депутат із Чернігівщини Владислав Атрошенко приїздить до неї не вперше, а тому в  цьому дом його зустрічають, як рідну людину. "Я чекала вашого приїзду, - з усмішкою відкриває двері  Марія Захарівна. - З кожним вашим візитом і нашим з вами спілкуванням, я наче переношусь на свою малу Батьківщину."

Зі своїм земляком Владиславом Атрошенко Марія Захарівна довго спілкувалася. За чашкою чаю вони обговорили найболючіші проблеми старенької.

Народний депутат розуміє, що ветеранам потрібна не тільки матеріальна підтримка. Їм потрібне спілкування і увага

"Для них же не головне подарунки і квіти, - розповідає Владислав Атрошенко . - Для стареньких, ветеранів головне увага. Хоч я намагаюся допомагати всіляко: надати їм гідні умови для медичного обслуговування. Діагностики ті лікування. Бо для мене це - спрaва честі. І допоки у  мене вистачить сил, я буду це робити."

PR

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини