Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:36:41

Країни Вишеградської групи підтримують Україну у проведенні реформи місцевого самоврядування

21.04.2015   07:08Агенцiя

Уряди країн Вишеградської четвірки надаватимуть всіляку підтримку проведенню в Україні процесу реформ, зокрема, у розбудові громадянського суспільства в країні, налагодженні його ефективної взаємодії з органами державної влади, проведенні реформ органів місцевого самоврядування. На цьому наголошували заступники Міністрів закордонних справ Польщі, Словаччини, Угорщини та Чехії під час засідання «круглого столу» «Децентралізація та розвиток громад в Україні», яке відбулось 20 квітня у Чернігові у рамках засідання країн Вишеградської четвірки.

За словами заступника Міністра закордонних справ Республіки Польща Конрада Павліка, Уряд України ініціював масштабні та амбітні реформи, кожна з яких є назрілою. Серед реформ чинне місце посідає децентралізація, перші кроки якої в Україні вже зроблено. Децентралізація — це довгий та тернистий шлях і його Україна має пройти без помилок, спираючись на досвід країн Вишеградської групи. Польська модель реформування місцевого самоврядування є для України більш прийнятною та близькою.

На думку заступника Міністра закордонних справ Словацької Республіки Петера Буряна, щоб досягнути європейського рівня процвітання та демократії, Україні потрібно напрацювати власну модель реформування. Через реалізацію низки програм, країни В-4 мають лише покращити координацію зусиль та забезпечити контакти між людьми. І це є найкращими аргументами, щоб народ не боявся процесів реформування.

Між того, молодший заступник Міністра закордонних справ Чеської Республіки Ярослав Лудва зазначив, що його країна пропонує послідовну допомогу Україні в розбудові громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та реформування системі освіти. Надається і фінансова підтримка. На реконструкцію та перетворення в Україні Чехія виділила 2 мільйони євро. Але найбільшим фінансовим донором нашої держави в сфері децентралізації залишається Швеція та Канада. Так, шведсько-український проект підтримки децентралізації реалізовуватиметься в нашій країні у період з 2014 по 2017 роки. Його головна мета — надання практичної підтримки просування реформ на основі досвіду Швеції.

Заступник Голови Верховної Радим України Оксана Сироїд підкреслила, що перші кроки децентралізації в країні вже зроблено. Зокрема, це бюджетна та податкова децентралізація. В Україні також прийнято Закон «Про об’єднання територіальних громад», який дозволить громадам стати багатшими та впливати на добробут свого середовища. Проте, фінансова самостійність та збільшення повноважень для місцевих громад це і зростання відповідальності. На сьогодні, за її інформацією, вкрай необхідно приймати новий закон про місцеве самоврядування, про вибори до місцевих рад. У свою чергу, обласні державні адміністрації повинні забезпечити процес модерації між людьми.

Урядом України вже схвалено методику реформування місцевого самоврядування, що впроваджуватиметься у декілька етапів.

Загалом, у Чернігівській, Полтавській та Хмельницькій областях реалізовуватимуться пілотні проекти співпраці територіальних громад.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини