Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 16:45:21

Про основні аспекти роздержавлення друкованих ЗМІ

17.04.2015   09:01Агенцiя

16 квітня у Чернігівській міській раді відбулась робоча нарада під назвою «Місцеві новини та висвітлення діяльності місцевих органів влади після роздержавлення друкованих ЗМІ».

Участь у нараді взяли редактори комунальних та приватних ЗМІ місцевої сфери розповсюдження, представники та фахівці зі зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради та облдержадміністрації.

Відкриваючи нараду, секретар Чернігівської міської ради Владислав Кухар привітав учасників заходу та побажав їм плідної співпраці. Він підкреслив, що "сьогоднішня дискусія присвячена питанню, яке має історію майже у 20 років – роздержавленню ЗМІ, засновниками яких є органи державної влади та місцевого самоврядування. На цю тему проводилися численні дискусії, парламентські слухання, готувалися законопроекти, але поки що відповідний закон не прийнятий".

В. Кухар зазначив, що у цьому році є реальний шанс прийняття закону про роздержавлення ЗМІ, адже наразі у Верховній Раді зареєстрований законопроект, поданий коаліцією. Він також зауважив, що у процесі відмови органів влади від державних і комунальних ЗМІ може бути доречним досвід європейських держав, насамперед, країн Східної Європи та Балтії.

Генеральний директор УАВПП Олексій Погорелов розповів про перспективи розвитку преси в сучасних умовах й основні аспекти роздержавлення. Він повідомив, що у 2015 році заплановане прийняття Закону України "Про реформування державної та комунальної преси". На сьогодні два законопроекти (урядовий та поданий народними депутатами) проходять підготовку до розгляду в парламенті. Зазначено, що серед авторів цих законопроектів немає одностайності щодо того, як саме має відбутися роздержавлення та як забезпечувати висвітлення роботи місцевих органів влади після реформування.

Керівник юридичного відділу УАВПП Олександр Дяченко поінформував присутніх про юридичні аспекти роздержавлення до та після прийняття Закону про реформування державних та комунальних ЗМІ. Особливе занепокоєння у представників комунальної преси викликали питання щодо збереження майна ЗМІ після роздержавлення, соціальних гарантій для працівників роздержавлених ЗМІ. Крім того, присутніх цікавили питання, у які часові терміни необхідно провести роздержавлення та які існують ризики використання владою прихованих інструментів впливу на реформовані ЗМІ.

Редактор газети «Обрії Ізюмщини» Костянтин Григоренко поділився досвідом самофінансування комунального видання, пошуку додаткових джерел фінансування друкованих та електронних засобів масової інформації.

Ярослав Сухомлин, директор Чернігівської Медіа Групи, висловив своє бачення щодо інформування про діяльність місцевих органів влади та специфіку роботи ЗМІ після роздержавлення.

Учасники дискусії були одностайні у думці, що роздержавлення необхідно проводити якнайшвидше, це сприятиме більш якісній роботі інформаційних видань та їх незалежності від органів влади й інших власників. Більше того, якщо навіть невеличкі районні друковані видання не зможуть вижити без звичної фінансової підтримки, то дуже скоро з'являться нові засоби масової інформації, здатні працювати в умовах конкуренції, переконані представники Асоціації.

Підводячи підсумки наради, організатори підкреслили, що всі рекомендації та пропозиції учасників дискусії будуть враховані під час доопрацювання Законопроекту про роздержавлення. Адже УАВПП представляє інтереси видавців в Громадських радах при Державному комітеті телебачення і радіомовлення України та Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики.

Організаторами заходу виступили: Українська асоціація видавців періодичної преси за підтримки Українського медійного проекту (У-Медіа) та у співпраці з Чернігівською Медіа Групою та Чернігівською міською радою.

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини