Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:30:25

Через два з половиною роки в Україні відновили призов на строкову військову службу

03.04.2015   07:31Агенцiя

Після довгої перерви на Чернігівщині, як і в усій державі, стартував весняний призов. Триватиме ця кампанія аж до завершення травня, і за цей час наша область має направити до війська 700 юнаків віком від 20 до 27-ми років.

Вадим Лільчицький, заступник комісара обласного військкомату: «Разом з тим, хочу зазначити, що повістками для проходження медичної комісії в районних та міських військкоматах ми будемо викликати і 18-річних хлопців. Для визначення ступеню їх придатності».

За словами військових, весняний призов, традиційно, йде «зі скрипом». Шалених черг з бажаючих служити не має, а призовники намагаються прикритися тим, що не отримували повісток, хоча за законом вони повинні прибути на збірні пункти у десятиденний термін після оголошення відповідного наказу Президента, незалежно від того отримали вони оповіщення чи ні. Воєнкоми закликають не плутати повістки на мобілізацію та строкову службу, адже у перших дійсно потрібно розписуватися, у других — ні. Не варто забувати і про відповідальність за ухиляння: від трьох до п’яти років позбавлення волі.
Одна з причин низької активності, кажуть армійці — страх батьків, що зовсім юне чадо опиниться в зоні проведення антитерористичної операції.

Вадим Лільчицький: «Хочу заспокоїти батьків та родичів. Відповідно до рішення РНБО та указу Президента України військовослужбовці строкової служби в зону АТО не плануються та не будуть відправлятися. Вони проходитимуть навчання та службу військових частинах та відповідних військових формуваннях».

Серед новацій весняної кампанії — подовження строку служби до 18-ти місяців, а для тих, хто має вищу освіту — до 12-ти. Призивати до лав Збройних Сил будуть усіх: і депутатів, і чиновників. А от хто, цьогоріч, точно не піде до війська то це студенти стаціонару, вчителі, які працюють у сільській місцевості, та молоді батьки.

Вадим Лільчицький: «Якщо хлопець, дійсно, одружений і вони з дружиною чекають на дитину, то під час виклику до військкомату він повинен мати довідку з пологового будинку про стан дружини. Відповідно до цієї довідки він отримає відстрочку до моменту народження дитини. А коли маля народиться призовник отримує ще одну відстрочку до набуття дитиною 3-х років».

Стосується це і тих, хто вже має дитину віком до трьох років. Втім, навіть якщо призовник не має причин для відтермінування служби, це не означає, що він обов’язково піде в армію. Військово-лікарські комісії відбраковують близько 20% юнаків за станом здоров’я, а кожен десятий просто не проходить психологічний відбір.

Вадим Лільчицький: «Нажаль, морально психологічний стан хлопців залишає бажати кращого. Найчастіше проблеми виявляють у хлопців з сільської місцевості. З призовниками, як і з мобілізантами працюють психологи. Попередні тестування у районах проводять психологи волонтери і більш поглиблено хлопців перевіряють в обласному центрі із залученням спеціалістів з Асоціації псих одрами».

Втім, військові кажуть, що це лише попередні спостереження і про результати говорити зарано.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини