Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 03:44:01

Робоча група з підготовки пропозицій щодо облаштування обласного реабілітаційного центру для учасників АТО провела своє чергове засідання

02.04.2015   09:40Агенцiя

1 квітня відбулося засідання робочої групи з підготовки пропозицій щодо облаштування обласного реабілітаційного центру для учасників АТО та членів їх сімей.

Провів засідання заступник голови обласної ради та голова робочої групи Валентин Мельничук. Участь у заході також взяли голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Валерій Зуб, голова постійної комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів Арсен Дідур, начальник управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації Петро Гармаш, директор Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Олег Русін та інші.

Валентин Мельничук нагадав присутнім, що це вже третє засідання робочої групи, на яких, з урахуванням всіх пропозицій і зауважень, неодноразово наголошувалось, що створення реабілітаційного центру, як комунального закладу, потребує значних фінансових асигнувань, які в обласному бюджеті на даний час відсутні.

Разом з тим, за словами керівника, для надання спеціалізованої реабілітаційної допомоги особам, які залучалися та брали безпосередню участь в антитерористичній операції на сході України, створено Центр медичної реабілітації на базі комунального лікувально-профілактичного закладу «Обласний госпіталь для інвалідів та ветеранів Великої Вітчизняної війни» та Центр психіатричної реабілітації на базі комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» відповідно на 20 ліжок кожний.

Про реабілітацію учасників АТО в Центрі психіатричної реабілітації розповів головний лікар комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» Володимир Ященко. Як вже зазначалося, з 30 вересня минулого року працює Центр для лікування та реабілітації учасників АТО. За період його існування госпіталізовано близько 240 учасників бойових дій, проліковано та виписано – 207, перебуває на лікуванні станом на сьогодні – 34, повторно звернулися за допомогою більше 40 чоловік. Середня тривалість перебування на лікуванні становить 36 ліжко-днів. Госпіталізація до Центру здійснювалась за направленнями військового госпіталю, військових частин, лікарів-психіатрів районів області. Разом з тим працює служба і з психолого-соціального відновлення учасників АТО.

За словами головного лікаря, тільки завдяки співпраці адміністрації психоневрологічної лікарні з «Асоціацією Психодрами», Чернігівським осередком психологічної кризової служби, Єдиним волонтерським центром, Українською Православною Церквою Київського Патріархату, спілкою «Ділові жінки Чернігівщини», підприємцями та всіма небайдужими людьми вдалося досягти високих результатів при наданні допомоги бійцям антитерористичної операції.

Керівник лікувального закладу підкреслив, якщо вчасно не проводити психологічну реабілітацію для учасників АТО, то для них війна триватиме все життя, і це, в свою чергу, в майбутньому матиме колосальні наслідки для суспільства в цілому.

Головний лікар комунального лікувально-профілактичного закладу «Обласний госпіталь для інвалідів та ветеранів Великої Вітчизняної війни» Володимир Товчига поінформував присутніх про реабілітацію учасників АТО в Центрі медичної реабілітації. Основною ж проблемою для її проходження залишається відсутність довідок учасників бойових дій.

Члени робочої групи також обговорили питання щодо виділення приміщення, необхідного для створення реабілітаційного центру. Зокрема, Валерій Зуб запропонував варіант двох можливих реальних закладів, де можна працювати у відповідному напрямку. Це - залізнична лікарня та обласний госпіталь для інвалідів та ветеранів Великої Вітчизняної війни, умови перебування в яких, на даний час найкращі.

Голова ради Чернігівської міської асоціації «Конкордія» Віктор Мозговий акцентував увагу на необхідності підготовки правової основи, кадрового потенціалу, зокрема, навчанні психологів, підвищенні їх кваліфікації та визначенні місця розташування реабілітаційного центру.

Серед іншого було запропоновано організувати навчання психологів в інституті післядипломної освіти та надіслати головним лікарям центральних районних лікарень листи щодо необхідності подальшого фінасування лікування учасників АТО відповідно до встановлених державою норм.

На завершення засідання робочої групи Валентин Мельничук наголосив, що на наступному засіданні заслуховуватимуться пропозиції щодо виконання наданих сьогодні доручень.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини