Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 18:07:18

Ініціатива "Угода мерів—Схід" — крок до енергетичної незалежності міст

12.03.2015   10:13Агенцiя

Тема енергозбереження що далі, то стає для всіх українців важливішою й актуальнішою. На сьогодні понад 78% енергії споживається саме в містах. Тому, саме від місцевої влади залежить спроможність організувати нормальне, безперебійне, комфортне життя мешканців цих територій. Таку думку висловив керівник проекту «Угода мерів-Схід» Святослав Павлюк 11 березня під час спілкування з представниками засобів масової інформації Чернігівщини.

Розповідаючи про проект, він зазначив, що все розпочалось, як ініціатива європейських міст скоротити викиди в атмосферу СО2 та зробити своє життя більш комфортним. Ініціативу пізніше підтримала Європейська Комісія.

Загалом, проект «Угода мерів-Схід» розпочав працювати в Україні з 2011 року. Серед 92-х міст-підписантів угоди є два з Чернігівської області — Чернігів і Мена. Зокрема, Мена, за словами Святослава Павлюка, досить успішно розробила план дій енергетичного розвитку. Цього року взяла участь у конкурсі проектів і вже отримала грант від Європейської Комісії у сумі 0,5 мільйона євро.

— Угода мерів не є грантовим механізмом, не роздає грошей, а допомагає містам створити ефективну, діючу структуру управління власною енергетикою. У межах цієї роботи ми допомагаємо написати план та фінансові заявки до міжнародних фінансових структур. Це відкриває двері до участі у багатьох фінансових програмах, грантових конкурсах, - підкреслив керівник проекту.

Участь у цьому проекті дає можливість навчити місцевих службовців вибудовувати систему енергетичного менеджменту, розробити план енергетичного розвитку та хороші інвестиційні проекти і програми для міста, модернізації житлово-комунального господарства, генерації, транспортування і споживання енергії. Заступник міського голови м. Миргород Полтавської області Максим Верещак зауважив, що приїхав до Чернігова, щоб поділитися набутим досвідом участі в ініціативі. Він впевнений, що цей проект є найкращим способом швидше досягти своєї енергонезалежності.

За інформацією професора національної академії державного управління при Президентові України Наталії Олійник, для модернізації житлових будинків в державі потрібно витратити близько 500 мільярдів гривень. Таких коштів в країні немає. Тому на сьогодні необхідно реалізовувати проекти, що фінансуються і державою, і органами місцевого самоврядування, і самими співвласниками будинків.

З метою ознайомлення представників органів місцевого самоврядування з проектом «Угода мерів-Схід», сьогодні організовано проведення регіонального семінару на тему: «Спроможність міст керувати місцевою енергетикою — основа енергетичної незалежності». Можливо, що серед підписантів угоди з’являться нові міста нашої області.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.