Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 05:07:43

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ архієпископа Чернігівського і Ніжинського ЄВСТРАТІЯ

06.01.2015   14:58Агенцiя

боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Дорогі браття і сестри!
ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

«З нами Бог! Розумійте, народи, і покоряйтеся, бо з нами Бог. Почуйте всі до країв землі. Могутні, покоряйтеся. Бо хоч ви й знову повстанете, знову подолані будете. І коли раду задумаєте, зруйнує Господь. І що ви проголосите, не здійсниться вам. Погрози ж вашої не боїмося і не захитаємось. Господа Бога нашого будемо боятися і Він буде нам на страх. Бо Отроча народилося нам, Син і дано Його нам…»

Цими пророчими словами Церква нагадує нам про непереможну силу Господньої правди, яка звершується, незважаючи на всі намагання начальника зла – диявола та його слуг протистояти Богові. Всі наміри та намагання сильних світу цього, якщо вони противні Божій правді, руйнуються. І тимчасовий їхній успіх обертається для нерозкаяних грішників осудженням і вічною погибеллю. Це є істина, яка не лише проголошена у Священному Писанні, але і стверджена тисячоліттями людської історії.

Перемога правди звершується не нашою, людською силою, але силою Божою. «З нами Бог!» – проголошуємо ми, але це є так лише тоді, коли і ми самі – з Богом. Коли ми виконуємо Його заповіді, втілюємо Божу правду в своє власне життя.

Ми святкуємо Різдво Христове, нагадуючи собі, що Син Божий прийшов у цей світ, воплотився і став людиною, щоби спасти кожного з нас. Не все людство загалом, але кожну особу, кожного, хто у духовній боротьбі зі злом стоїть на Божому боці та підкорюється волі Творця. Різдво Христове і все, звершене Богом для нашого спасіння, відкриває двері до раю для всіх людей, але увійдуть у блаженне вічне життя лише ті, хто з допомогою благодаті переможе зло в самому собі.

Цьогорічне Різдво ми зустрічаємо у важких умовах зовнішньої агресії. Але ми знаємо, що на боці українського народу правда, а тому – з нами Бог, з нами буде і перемога. Мир повернеться на українську землю – не стільки силою зброї, скільки силою нашої непереможної любові до Батьківщини, силою взаємної допомоги, підтримки, силою любові до ближнього і самопожертви.

У ці дні ми можемо почути питання – чи можливо святкувати в час горя та війни? Не тільки можливо, але й необхідно, бо християнське святкування – це не стільки привід для розваг та веселощів, скільки нагода навернутися до Бога, утвердитися у правді, освятитися Господньою благодаттю.

Тому, попри сумні спогади про трагічні події року минулого, про загиблих за волю і незалежність України, попри страждання, яких і досі зазнають багато наших співвітчизників – ми дякуємо Богові за те, що дав нам силу вистояти перед задумами могутніх та зруйнував владу сильних світу цього. І понад усі наші земні прохання про особисті потреби у ці святі дні ми просимо нашого Творця про головне – про мир на українській землі та про мир у наших душах і серцях.

У ці святкові дні сердечно вітаю з Різдвом Христовим і Новим роком дітей Православної Церкви – побожних пастирів, ченців і мирян Чернігово-Сіверського краю, як тих, хто належить до Київського Патріархату, так і братів та сестер з Московського Патріархату, і всіх християн. Вітаю також державну і місцеву владу, військовослужбовців та правоохоронців, які несуть служіння українському народу.

Радіймо і веселімося, бо попри всі земні скорботи дійсно маємо радість велику –
ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

ЄВСТРАТІЙ,
архієпископ Чернігівський і Ніжинський
Різдво Христове 2014/2015 рр.
м. Чернігів

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.