Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:59:53

В Чернігові відбулося громадське обговорення Держбюджету-2015

27.12.2014   14:52

В Чернігові відбулося громадське обговорення Державного бюджету 2015 року, ініційовані фракціями ВО «Батьківщина» у Чернігівській міській та обласній радах.

Представники громадськості, котрі взяли участь у громадському обговоренні Держаного  бюджету  2015 року не раз висловлювали думку про те, що фінансовий документ, який пропонує Уряд на 2015 рік, може спричинити черговий геноцид української нації.

На початку обговорення депутат міської ради В’ячеслав Лебідь дав вичерпну інформацію присутнім  про формування бюджету як такого, а також зупинився на конкретних цифрах, які пропонує Уряд в майбутньому фінансовому році, зокрема й для міста Чернігова.
На його думку, потрібно принципово змінити підхід до формування бюджету. Потрібно виходити з потреб громади, водночас чітко зазначаючи ці потреби, а також говорити про можливості. На жаль, принцип дотаційності, який у нас існував, не стимулює громаду до пошуку ресурсів.  Він навпаки формує у громад споживчий інстинкт. Ми всі сидимо спокійно і думаємо, що в державному бюджеті все закладено. Наприкінці ж року ми починаємо думати, де брати гроші на заробітну плату освітянам, медикам  тощо.

«Якщо уважно прочитати цей документ, то насправді ніякої децентралізації там не побачиш. Всі ці принципи збереглися. Бо що таке децентралізація? Це насамперед більше грошей на місцеві бюджети, які ми зможемо формувати самі, розпоряджатися і власне збільшувати свої доходи.  Втім  у 2014-му власні і закріплені доходи до місцевих бюджетів по Україні становили 114,5 млрд грн, а на 2015 рік залишається лише 104 млрд грн.  Це суттєво менше. То яка це децентралізація?», – зауважив депутат Чернігівської міської ради В’ячеслав Лебідь.

Наступне, у законопроектах пропонується скасувати пільги інвалідів, ветеранів, учасників АТО, і водночас заплановано повернення ПДВ зернотрейдерам у розмірі 4,7 млрд. грн. «Неприпустимо наповнювати бюджет за рахунок освітян, науковців, соціально незахищених громадян. Цими законопроектами пропонується закривати соціальні об’єкти без згоди територіальної  громади, – висловив занепокоєння депутат обласної ради Іван Якуб. – До того ж, я не побачив у цьому Держбюджеті головного – закінчення війни. Пропонується зберегти протягом року військовий збір. Тож завідома ми вже закладаємо кошти на продовження війни. Так виходить?»

Подібна теза пролунала і від голови Чернігівського обласного відділення Українського національного фонду  допомоги  інвалідам Євгена Сонника, який закликав чинну владу припинити знищувати соціальний захист . «Це страшно при демократичному Уряді, – сказав він. – Хочу сказати: нам втрачати нема чого. Тому прошу наших місцевих депутатів довести цей психологічний настрій до Києва, зокрема до Юлії Володимирівни».

Інші колеги Євгена Сонника зауважили, що зараз говоримо про геноцид 30-х років ХХ століття. Але те, що пропонується зараз для соціального сектора – хіба не геноцид?
 «Соціалку обрізали, аграрний сектор обрізали, – констатує депутат обласної ради, голова фракції ВО «Батьківщина» Іван Якуб. – Та я не побачив головного в цьому держбюджеті – припинення війни. Тобто, збережено військовий збір на рік. Що це може означати? Що ми вже завідомо знаємо, що війна триватиме.

Підсумовуючи обговорення, депутат міської ради Андрій Вареник зауважив : «Коли у нас був ефір щодо цієї децентралізації влади на Чернігівському міському телебаченні, то тоді здавалося, що це дуже важливо, зокрема для країні. Тим більше ми будемо пілотною областю, піонерами. Тепер же, ознайомившись із цим Держбюджетом, який пропонує Уряд, вибачте, я не хочу бути піонером».

Зауважимо, що  30 грудня, у вівторок, Парламент має голосувати за Державний бюджет України на 2015 рік.  25 грудня пройшло голосування в першому читанні змін до Бюджетного Кодексу, які  фракція «Батьківщина» підтримала, аби не гальмувати бюджетний процес. Однак в «Батьківщині» мають  багато зауважень до бюджету і до бюджетонаповнюючих законопроектів, які подав Уряд.  З огляду на це фракція «Батьківщини» 23 грудня ініціювала в Києві громадське обговорення державного бюджету України, які наступного дня відбулися в місті Чернігові.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини