Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:46:45

Підсумки спостереження: результати паралельного підрахунки голосів ОПОРИ

28.10.2014   11:21Агенцiя

У Дискусійному клубі "Експертна думка" 27 жовтня відбулася прес-конференція "Позачергові парламентські вибори: підсумки спостереження ОПОРИ".

У післядень голосування громадянська мережа ОПОРА та Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень на фінальній прес-конференції оприлюднили кількісну явку виборців та результати голосування на позачергових парламентських виборах, згідно зі швидким статистичним підрахунком голосів, представили підсумки моніторингу, а також повідомили про порушення, які були зафіксовані на виборчих дільницях Чернігівщини.

Із загального, Громадянська мережа ОПОРА заявляє, що хід голосування на позачергових виборах народних депутатів України відбувся в штатному режимі без інцидентів, які б могли поставити під сумнів легітимність виборчого процесу в цілому.

Явка на виборах на рівні 51,2 % (за даними паралельного підрахунку ОПОРИ, прогнозована похибка не перевищує 1,9 %) є досить високою, враховуючи фактор бойових дій на Сході, що свідчить про інтерес громадян до участі у політичних процесах.

Абсолютна більшість кандидатів була у рівних умовах, хоча ведення виборчої агітації в окремих районах Донецької та Луганської областей значно ускладнилось виступами незаконних збройних формувань за підтримки регулярної армії Російської Федерації. Відповідно, кампанію не можна називати цілком вільною в межах країни. ОПОРА вважає раціональним рішення ЦВК не проводити голосування у 15 одномандатних мажоритарних виборчих округах (9 - Донецька, 6 - Луганська область), зважаючи на відсутність контролю влади держави Україна над цими територіями та неможливість забезпечити на них законний виборчий процес.

26 жовтня спостерігачі ОПОРИ фіксували такі порушення на дільницях: спроби видачі бюлетенів без паспорта (12,9 % дільниць), присутність сторонніх осіб на дільницях (6,8 % дільниць), спроби незаконного голосування (6,3 % дільниць), спроба винесення бюлетеня за межі дільниці (4,1 %), порушення таємниці голосування (3,9 %), фотографування виборчого бюлетеня (2 %), спроба вкидання пачки бюлетенів (1,8 %), роздавання грошей та подарунків серед виборців (1,5 %).

Якщо порівняти динаміку та тип порушень з останніми черговими виборами 2012 року та позачерговими виборами в 5 проблемних округах 2013 року, то спостерігачі констатують зменшення фактів контрольованого голосування та спроб шахрайства у ході дня виборів. Це свідчить про зниження впливу адміністративного ресурсу та підкупу на виборців. Тим не менше, всі факти, зафіксовані спостерігачами та журналістами, повинні розслідуватись правоохоронним органами з метою профілактики порушень в перспективі та покарання винних за незаконні дії.

Зокрема, на Чернігівщині найпроблемнішими, за словами координатора виборчих програм в Чернігівській області Євгена Романенка, були округи № 206 та № 207. Так, вночі з 26 на 27 жовтня довготерміновий спостерігач мережі ОПОРА став свідком непоодиноких випадків грубого порушення виборчого законодавства, як то наявність неопломбованих скриньок та перепис протоколів просто у залі окружвиборчкому. Підрахунок голосів на виборчому окрузі № 207 ще продовжується. Там спостерігачі фіксують невиправдані повідомлення щодо замінування приміщення для засідань ОВК № 207, а також наявність "журналістів спортивної статури" в день виборів на території округу.

Спостерігачі ОПОРИ продовжують працювати на окружних виборчих комісіях, де фіксують системні порушення процедури передачі протоколів з ДВК на ОВК, наявність у членів комісій дільничного рівня печаток, хоча останні повинні залишатись у приміщенні для голосування, або ж уточнення даних протоколів у незаконний спосіб. Підсумки етапу встановлення результатів голосування та роботу ОВК окремо досліджують наші спостерігачі. Висновки буде оприлюднено одразу по завершенню етапу прийому протоколів від ДВК до ОВК.

Крім того, ОПОРА організувала паралельний підрахунок голосів на основі статистичної вибірки дільниць, з яких спостерігачів отримують репрезентативний результат виборів за списками політичних партій (в багатомандатному мажоритарному виборчому окрузі). Дослідження здійснювали 1477 спеціально навчених спостерігачі ОПОРИ. Активісти відслідковували весь процес голосування, процедуру підрахунку та фіксували фактичні дані з протоколів, результатам яких довіряли. ППГ не є опитуванням, а точним методом оцінки результатів з первинним протоколів ДВК, які отримуються з дільниць, обраних за соціологічною вибіркою.

Дані отримані на основі 1473 із 1477 дільниць, які потрапили до вибірки (99.7%, 791384голосів). ОПОРА має 99% впевненості, що коли ЦВК оголосить остаточні результати, то вони виглядатимуть так:

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ - це сфера діяльності мережі, спрямована на об'єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.

Website: http://oporaua.org/ Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora
Twitter: https://twitter.com/opora (@opora)
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини