Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:36:57

Об’єднати зусилля заради збереження країни

20.10.2014   20:35Агенцiя

Виборча кампанія на фінішній прямій. Уже цієї неділі, 26 жовтня, виборці обиратимуть своїх представників у владі. Важливо, аби ці вибори пройшли чесно і прозоро. У цьому зацікавлені всі.

ТОЧКА ЗОРУ. Термінове проведення парламентських виборів було конче необхідне з багатьох причин. Одна з них – провести в законний спосіб відбір тих, хто справді гідний бути в парламенті. Інша – не дати реваншувати представникам старої влади.

Швидкої люстрації влади вимагає український народ. Зміни парламентського складу хоче і Президент України. Логічно, бо після зміни глави держави, нічого іншого не залишалося, як у демократичний спосіб змінити Раду.

За цим рішенням стоїть не лише питання звільнення Верховної Ради  від «одіозних» політичних діячів, а і збереження країни в цілому.

На виборі громадян, без сумніву, відіб’ються події Революції Гідності, ситуація на сході країни. Російська агресія поставила Україну та її громадян в умови, коли за незалежність, унітарність, європейські цінності треба боротися. І це теж мають усвідомлювати всі, хто прийде на виборчі дільниці, аби скористатися своїм конституційним правом.

Нинішня ситуація в країні змусила також демократичні сили спільно стати на захист країни. Проти загрози втрати держави демократичні сили об’єднали свої зусилля, як того вимагає час і громадяни.

Штаби демократичних сил узгодили єдиних кандидатів щодо майже тридцяти мажоритарних округів на виборах. Відомо, що демсили погодилися та поступилися власними амбіціями заради перемоги сильнішого кандидата на багатьох виборчих округах. Таке ж об’єднання відбулося і в 207 окрузі, що на Чернігівщині.

Цей округ чи не найбільший в Україні. В його межах – аж 255 виборчих дільниць! Але особливість цього округу навіть не в цьому, а в тому, що незважаючи на близьке сусідство з «дружньою» Росією, виборці округу налаштовані проукраїнськи.

Відтак, більшість мешканців підтримують політику Президента і готові віддати свої голоси за його однойменний Блок. Тому цифри підтримки кандидатів від Блоку Петра Порошенка по цьому округу цілком тотожна загальноукраїнській цифрі – 33,5% голосів виборців.

Такі настрої розуміють усі кандидати від демократичних сил на цьому окрузі. Тому вже 8 жовтня кандидат-самовисуванець Григорій Божок зняв свою кандидатуру на користь кандидата від Блоку Петра Порошенка Анатолія Євлахова. А заяву про підтримку єдиного кандидата від демократичних сил підписали двоє самовисуванців Григорій Божок, Андрій Жадченко та кандидат від Народного фронту Сергій Сергієнко.

По цьому ж округу висувається одіозний регіонал Ігор_Рибаков – відомий скупник «тушок» у Верховній Раді. Консолідовані дії демократичних сил мають не дати йому вкотре посісти у кріслі депутата.

Об’єднання зусиль ідеологічно близьких політичних сил на виборах вже відбувалися в історії сучасної України. Однак головне, щоб демократичні сили знайшли компроміс уже в стінах Верховної Ради, створивши коаліцію, аби забезпечити прийняття необхідних країні рішень та реалізації таких довгожданих реформ.

З приводу цього наполягає і Президент України. Після зустрічі глав держав Європейського Союзу, України і Росії в Мілані Петро Порошенко наголосив на координації зусиль у новій Верховній Раді.

«Я б хотів, щоб вибори пройшли чесно і прозоро. Я б хотів, щоб у Верховній Раді була коаліція в 300 голосів, до якої б увійшли всі, хто поділяє наші принципи», – сказав він.

Об’єднання в коаліцію, на думку Президента, має відбутися на основні таких принципів і критеріїв: європейська інтеграція, підтримка «Стратегії реформ-2020», швидке і ефективне запровадження судової реформи, боротьба з корупцією, поліпшення інвестиційного клімату та інших речей, «без яких Україні не вижити».

Президент заперечив можливість створення коаліції, як це робилося раніше, для дерибану посад.

Думки експертів з приводу якості нової Верховної Ради та тривалості її існування різняться. Однак, здебільшого всі сходяться на думці, що у стінах Ради з’явиться майже 70% нових облич.

Люди пояснюють це просто: до Верховної Ради мають пройти незаплямовані політики, не пов'язані з корупційними схемами, здатні працювати на користь країни та громадян. Людям набридли одні й ті ж політики, які вже не один десяток років у різний спосіб отримують тепле місце у Верховній Раді

Центр стратегічних досліджень

PR

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини