Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:57:31

Родинне тепло і затишок - кожній обездоленій дитині

30.09.2014   07:14Агенцiя

Забезпечити кожну дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування родинним теплом і затишком – таке важливе завдання поставлено перед службою у справах дітей обласної державної адміністрації.

На передодні Дня усиновлення, який вже четвертий рік поспіль відзначається в Україні 30 вересня, керівник цієї служби Людмила Зеленько поспілкувалась з представниками засобів масової інформації під час чергового брифінгу, який відбувся 29 вересня.

Говорячи про реалізацію права кожної обездоленої дитини на виховання в сім’ї, вона повідомила, що на даний час в області сімейними формами виховання (опіка, піклування, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім'ї) охоплено майже 86% дітей цієї категорії. До кінця поточного року планується влаштувати у сім’ї громадян до 87% дітей такої категорії.

Такому результату, на її погляд, сприяє виконання заходів регіональної цільової Програми розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, подолання дитячої безпритульності та бездоглядності на 2011-2016 роки.

Пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на сьогодні в Україні, і зокрема в області, визнано усиновлення. Так, протягом останніх п’яти років українцями усиновлена 201-а дитина-сирота. Упродовж 2014 року усиновлено 31 дитину.

Для цього в області сформована база потенційних кандидатів в усиновителі, яка налічує 24 подружні пари. З ними ведеться постійна робота з підбору дітей-сиріт.

- Упродовж минулого та поточного років, жодної дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, в області не влаштовано до загальноосвітніх шкіл інтернатів системи освіти, — підкреслила Людмила Зеленько.

Найбільш же поширеною формою сімейного виховання в регіоні є опіка (піклування). На сьогодні під опікою, піклуванням перебуває 1585 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

З кожним роком зростає кількість дітей, які виховуються у прийомних сім’ях (ПС) та дитячих будинках сімейного типу (ДБСТ). На сьогодні 207 прийомних сімей та 17 будинків сімейного типу загалом виховують 443 дитини. Тільки у цьому році на Чернігівщині створено 3 дитячі будинки сімейного типу та 14 прийомних сімей. І до цих форм сімейного виховання влаштовано 42 дітей.

Як зазначила директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Кот, пошуком і підготовкою кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі, підвищенням їх виховного потенціалу, соціальним супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу займається саме її установа.

Тільки протягом першого півріччя поточного року за Програмою підготовки кандидатів в опікуни, піклувальники, прийомні батьки та батьки-вихователі в області пройшли навчання та отримали рекомендації 13 родин та 3 особи. Окрім того, було підготовлено 35 потенційних опікунів та піклувальників, підвищено виховний потенціал 65 прийомних батьків, батьків-вихователів.

- Ці навчання дають змогу оцінити виховний потенціал кандидатів та сприяють набуттю навичок, якими мають володіти майбутні батьки для того, щоб в подальшому знаходити порозуміння з прийомними дітьми, вміти спрямовувати власний досвід та знання на створення найкращих умов для життя вихованців, активно співпрацювати із соціальними працівникам, - зауважила вона.

Серед іншого Людмила Зеленько повідомила, що наразі в області з’явилась ще одна категорія дітей, які потребують соціального захисту – переселенці зі сходу країни. Так, на території Бобровицького району вже мешкають 3 прийомні сім’ї та 1 будинок сімейного типу. Усім їм було своєчасно надано всіляку допомогу, зокрема, психологічну, матеріальну, забезпечення одягом, влаштування діточок до садочків та шкіл тощо.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини