Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:16:20

Розмова про новий законопроект щодо порядку продажу права оренди на землю

09.08.2014   08:13

Землеупорядники та аграрії області обговорили законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку продажу права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення».

8 серпня, Головне управління Держземагентства України у Чернігівській області провело засідання «круглого столу», з метою широкомасштабного та публічного обговорення зазначеного законопроекту.

Серед присутніх — представники центрального апарату Держземагентсва України та Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, керівники Головного управління Держземагентства України у Чернігівській області та його територіальних підрозділів, а також керівники територіальних підрозділів АПР, райдержадміністрацій та сільськогосподарських підприємств.

Під час засідання учасники обговорили мету, завдання та результати земельної реформи. Було розглянуто позитивні та негативні сторони орендних відносин на прикладі області.

— Відсутність дієвого механізму продажу права оренди на земельну ділянку має невтішні наслідки, — каже представник центрального апарату Держземагенства України Олександр Краснолуцький. — Зокрема, це додаткові витрати, зниження інвестиційної привабливості. Та найстрашніше — споживче ставлення до землі, виснаження її.

Детальніше ознайомитися із законопроектом можна на сайті Держземагенства України або за посиланням http://land.gov.ua/zakonotvorcha-diialnist/633.html?view=normativeact.

Також, заслухано звіт голови Державного агентства земельних ресурсів України за результатами «ста днів» діяльності. Цей звіт було виголошено представником зазначеної структури.

Презентуючи зміни, які передбачені проектом Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку продажу права оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення», начальник департаменту землеустрою, використання та охорони земель Держземагентства України Олександр Краснолуцький підкреслив, що від реалізації цієї законодавчої ініціативи виграють усі сторони земельних відносин.

Оскільки законопроектом встановлюється мінімальний термін оренди земель сільськогосподарського призначення не менше 14 років, що відповідає двом циклам сівозмін, то це сприятиме збереженню родючості земель. Планується запровадити новий механізм відчуження права оренди на земельні ділянки сільгосппризначення. Передбачено недопущення скуповування земель сільськогосподарського призначення державної власності через заборону продажу земель сільгосппризначення.

Також важливо, що законопроект дозволить врегулювати питання можливості розірвання орендодавцем в односторонньому порядку договорів оренди у разі несвоєчасної виплати орендної плати,

Учасники «круглого столу», серед яких були представники територіальних громад області, сільські та селищні голови, озвучали актуальні запитання та певні зауваження стосовно документу, розробленого та ініційованого Держземагентством. Начальник департаменту землеустрою, використання та охорони земель Держземагентства України Олександр Краснолуцький запевнив, що окремі порушені проблемні питання будуть внесені до законопроекту.

Під час заходу також виступили заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Тетяна Мілютенко та в.о. начальника Головного управління Держземагентства в області Олександр Колотілін.
 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини