Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:15:40

Володимир Івашко: Не треба відволікати аграріїв від збирання врожаю

31.07.2014   15:31

Пора жнив для хліборобів Чернігівщини є своєрідним випробуванням злагодженості дій як господарського комплексу, так і органів влади.

Завдання, поставлене в цьому році в цій складній для держави ситуації – стабілізувати обсяги виробництва зерна на одержаних в попередні роки показниках – а це 3 млн тонн.

Про хід жнив та підготовку до посіву озимих йшлося на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації.

За словами директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександра Савченка, у цьому році холодний червень поряд з двохдекадними дощами липня відтермінували початок збирання на тиждень. А разом із збиральними роботами майже на 21 день.

Сьогодні область має намолоченими понад 500 тис. тонн зерна. Залишилося ще 40% незібраних площ.

70% з 1211-ти наявних зернозбиральних комбайнів працюють більше 10-ти років. З метою поліпшення ситуації та зменшення строків збирання, запобігаючи втратам зерна, передбачається додатково залучити близько 260 зернокомбайнів.

Попереду не менш важлива робота – збирання кукурудзи на зерно.

Відповідно до обласної Програми формування регіональних ресурсів продовольчого зерна, потреба області в продовольчому зерні для виробництва хліба та хлібобулочних виробів на 2014-2015 маркетинговий рік складає 53,7 тис тонн, в тому числі: пшениці – 41,3 тис тонн, жита – 12,4 тис тонн. На сьогодні Програму виконано на 22%.

Але в цю гарячу пору є для аграріїв певні стримуючі фактори, про які говорив голова Чернігівського обласного союзу сільськогосподарських підприємств, директор ТОВ «Козацьке» Бобровицького району Сергій Чубовський.

За його словами, в період жнив значно активізувалася діяльність контролюючих та перевіряючих органів, які заважають роботі сільгосппідприємств та ставлять збиральну кампанію під загрозу зриву. До того ж багатьох працівників, задіяних на збиранні урожаю, було мобілізовано.

На це голова облдержадміністрації відповів, що зараз головне завдання – зібрати врожай вчасно і з мінімальними втратами, тому влада зробить все можливе для нормальної роботи сільгосппідприємств.

– Не треба відволікати аграріїв від збирання врожаю, контролюючі органи та наглядові структури почекають, - підкреслив Володимир Івашко.

Він зауважив: необхідно вжити необхідних заходів, щоб допомогти аграріям довести до кондицій зерно у частині сушіння. Основна маса сушарок в районах на газу і перевести їх на альтернативне паливо швидко не вдасться. А сушити зерно потрібно, особливо зерно кукурудзи.

До того ж зараз треба закласти якісне підґрунтя для майбутнього врожаю озимих культур. І зробити це у відповідності до науково обґрунтованих вимог та згідно з планами нарощування обсягів виробництва.

– Аграрний потенціал області має значні резерви, тому наше завдання – розвивати галузь, використовуючи їх у повному обсязі, - наголосив очільник області.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини