Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:36:34

Про підсумки роботи Чернігівського міського управління юстиції за 2013 рік

24.07.2014   06:44Агенцiя

Діяльність Чернігівського міського управління юстиції регламентується Положенням про районні, районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні, міжрайонні управління юстиції, затвердженого наказом Міністерства юстиції України юстиції України 23.06.2011 №1707/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.06.2011 за № 760/19498.


Організаційно штатна структура

У складі Чернігівського міського управління юстиції функціонують: відділ організаційного, кадрового та правового забезпечення, реєстраційна служба (до складу якої входять відділ державної реєстрації актів цивільного стану, відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, сектор легалізації об’єднань громадян, відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців) та відділи державної виконавчої служби (Новозаводський, Деснянський та Центральний).

Гранична чисельність Чернігівського міського управління юстиції станом на 31 грудня 2013 року становила 157,5 штатних одиниць, станом на 05 травня 2014 року — 150 (скорочено (7,5) 1 посаду провідного спеціаліста відділу організаційного, кадрового та правового забезпечення, 2,5 посади прибиральника службових приміщень відділу державної реєстрації актів цивільного стану, 1 посаду робітника з комплексного обслуговування й ремонту будинків, споруд і обладнання, 2 посади головного спеціаліста відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, 1 посаду державного реєстратора відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців).

За 2013 рік до Чернігівського міського управління юстиції надійшло 127 звернень (з яких 62 заяви та 65 скарг). Повторних звернень на розгляді не знаходилось.

Надання юридичної допомоги населенню здійснювалося під час проведення особистого прийому громадян керівництвом управління. Протягом 2013 року на особистому прийомі у керівництва було прийнято 755 осіб.

Протягом 2013 року до Чернігівського міського управління юстиції надійшло одне депутатське звернення.

Управлінням юстиції проводиться постійна робота по виконанню вимог Закону України «Про звернення громадян», робота зі зверненнями громадян постійно обговорюється на оперативних нарадах Чернігівського міського управління юстиції, на яких приймаються відповідні рішення щодо усунення недоліків в цьому напрямку роботи.

Щодо правової роботи

В 2013 році з напрямку правової роботи Чернігівським міським управлінням юстиції було проведено 11 перевірок стану правової роботи та систематизації в територіальних органах центральних органів виконавчої влади на державних підприємствах, установах і організаціях. З них: 9 планових, 2 позапланові (у тому числі 3 спільні, 5 контрольних). За результатами всіх проведених перевірок виявлено 21 порушення.

Проведено 12 стажувань працівників юридичних служб та юрисконсультів територіальних органів центральних органів виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій міста.

Всього в 2013 році Чернігівським міським управлінням юстиції проведено 9 семінарів, з них 4 постійно діючих семінарів для працівників юридичних служб; 5 семінарів для інших категорій працівників.

Для надання методичної допомоги в 2013 році розроблено 5 методичних рекомендацій з напрямку правової роботи.

Охоплено правовим обслуговуванням:
1 - державна адміністрація;
16 - територіальних органів центральних органів виконавчої влади;
З - органи місцевого самоврядування;
32 - державні підприємства, установи, організації.

Налічується юрисконсультів:
10 - в державній адміністрації;
56 - в територіальних органах центральних органів виконавчої влади;
8 - в органах місцевого самоврядування;
46 - на державних підприємствах, установах, організаціях.

Всього на території міста знаходиться 3609 підприємств, установ та організацій усіх форм власності.

Інформація про роботу громадських приймалень щодо правової освіти

Протягом 2013 р. до громадською приймальнею з надання безоплатної первинної правової допомоги було надано 216 консультацій. В ході роботи «гарячої телефонної лінії» -126. Надано 12 допомог у складанні заяв, скарг, інших документів правового характеру у відповідності до Законів України «Про звернення громадян», «Про державну виконавчу службу», Сімейного та Цивільно- процесуального кодексів України.

Інформація про правоосвітні та правовиховні заходи

З метою реалізації Національної програми правової освіти населення, затвердженої Указом Президента України № 992 від 18 жовтня 2001 року, Програми правової освіти населення Чернігівської області, затвердженої розпорядженням голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 23 травня 2006 року № 226, відповідних наказів Міністерства юстиції України, Головного управління юстиції у Чернігівській області та плану роботи Чернігівського міського управління юстиції на 2013 рік, проводилась робота по здійсненню правоосвітніх та правовиховних заходів серед дітей, молоді, громадян, в трудових колективах.

Працівниками ЧМУЮ проведено правоосвітніх та правовиховних заходів: 5 в ДНЗ, 2-ЗНЗ, 15-ВНЗ, 2-ЗК, 51-ТК

Кількість заходів проведених на правову тематику

Протягом 2013 року міським управлінням юстиції проведено 58 виступів у місцевих ЗМІ, з них на обласному радіо - 4, телебаченні - 13, у газетах 41. Інформаційні повідомлення та роз’яснення чинного законодавства висвітлювались на сторінках газет «Чернігівські відомості», «Гарт», Деснянська правда», «Главная Черниговская газета», «Афіша», «7 Дней», «Дитинець», «Деснянка вільна», «Черниговские новости» та в ефірах Чернігівської обласної державної телерадіокомпанії програми «Телеоб’єктів», студії «Діалог», «Інформ», телерадіокомпанії «Дитинець» та в інформаційних випусках обласного радіо.

В трудових колективах міста Чернігова проведено 51 виступ на теми: «Речові права та їх обтяження, що підлягають державній реєстрації», «Особливості державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Видача свідоцтва про право на спадщину за законом та заповітом на нерухоме майно та здійснення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно», «Порядок підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я» тощо.

Також, проведено низку правоосвітніх заходів у формі навчання щодо новацій у законодавстві з питань надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців через поштові відділення УДППЗ «Укрпошта».

На правову тематику проведено 32 семінари. Так, спільно з Головним управлінням юстиції для громадських організацій міста Чернігова (22.11.2013) проведено семінар - тренінг на тему: «Реалізація Закону України «Про громадські об’єднання». Також спільні семінари проводились з управлінням Пенсійного фонду на тему: «Звернення стягнення на пенсію боржника» (07.06.2013), з ПАТ «ПриватБанк» (11.09.2013) та інші.

Інформація з деяких напрямків правової освіти населення

Упродовж року управлінням проведено 90 заходів, спрямованих на підвищення правосвідомості громадян, якими було охоплено 1274 осіб. Робота проводилась у формі виступів, лекцій, семінарів, тренінгів, навчань.

З метою підвищення правосвідомості населення міста Чернігова управлінням було розроблено 11 методичних посібників на теми: «Основні права дитини», «Порядок подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі до вищих навчальних закладів», «Умови прийому до вищих навчальних закладів України в 2013 році» та ін. Зазначені методичні посібники було розповсюджено під час проведення правоосвітніх заходів в трудових колективах, під час проведення тижнів права, присвячених Міжнародному Дню захисту дітей та проголошення Загальної декларації прав людини, правових виставок дитячих малюнків, юридичної літератури на тему: «Закон та дитина» на базі Управління та бібліотеки - філії №4, перевірок стану правової освіти в навчальних закладах, прийому громадян в громадській приймальні та виїздів консультативних пунктів.

В зв’язку зі змінами у законодавстві проводились правоосвітні заходи, присвячені актуальним питанням сьогодення: державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, громадських об’єднань, діяльності державної виконавчої служби, системи безоплатної правової допомоги, сімейного, спадкового права, соціального захисту громадян та інші.

Крім цього, Управлінням було забезпечено виконання доручення Головного управління юстиції від 23.09.2013 №1.2-19/3664 щодо проведення конкурсу адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної допомоги.

Зокрема, 26 - 30 вересня 2013 року спільно з головою адвокатського об’єднання «Чернігівська обласна колегія адвокатів», завідувачами Деснянської юридичної консультації № 1, Новозаводської юридичної консультації № 2, було проведено зустрічі та бесіди з адвокатами міста Чернігова, під час яких їх ознайомлено з відповідною інформацією та зразками документів, що подаються для участі у конкурсі. Крім того, дана інформація та зразки документів оприлюднені на веб - сайті адвокатського об’єднання «Чернігівська обласна колегія адвокатів».

Управлінням проведено 7 перевірок стану правової освіти у начальних закладах, з них 6 у ДНЗ, 1 у ЗНЗ. У відповідності до плану роботи управління на 2013 рік спільно з управлінням освіти Чернігівської міської ради проведено планові перевірки стану правового виховання дошкільнят ДНЗ №65, ДНЗ №69, ДНЗ №4. У ДНЗ № 61, ДНЗ № 77, ДНЗ №7 проведені цільові перевірки.

Загалом, за звітний період було вивчено та здійснено 2 узагальнення позитивного досвіду стану правової освіти та правового виховання у ДНЗ №7/ ДНЗ № 69.

Згідно з планом роботи управління на 2013 рік проведено планову перевірку стану правової освіти у Чернігівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №27.

Протягом звітного періоду було здійснено 3 перевірки в органах виконавчої влади, на державних підприємствах, установах, організаціях (в управлінні Пенсійного фонду України в м. Чернігів, Чернігівському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, на державному підприємстві «Учбово - курсовий комбінат» корпорації «Укрбуд»).

На виконання плану роботи на 2013 р. міським управлінням юстиції проведено низку правоосвітніх заходів у формі правових тижнів, присвячених Міжнародному дню захисту дітей, до Дня Конституції України, до Дня Державного прапора та 22-річниці Незалежності України, до Дня юриста України та з нагоди проголошення Загальної Декларації прав людини.

Традиційно до кожного тижня права проводились виставки малюнків дітей працівників управління на правову тематику: «Мої права», «Права очима дітей», «Україна - держава моя!», «Людина має право на ...»

Щодо забезпечення виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб)

Протягом 12 місяців 2013 року Деснянським відділом державної виконавчої служби ЧМУЮ підлягало виконанню 39400 виконавчих документів. Завершених виконавчих проваджень 27614. Фактично виконано 6695. Стягнуто виконавчого збору на суму 1252790 грн.

Новозаводським відділом державної виконавчої служби ЧМУЮ підлягало виконанню 38678 виконавчих документів. Фактично виконано 5070. Стягнуто виконавчого збору на суму 663160 грн.

Центральним відділом державної виконавчої служби підлягало виконанню 43991 виконавчих документів. Фактично виконано 7640. Стягнуто виконавчого збору на суму 1187140 грн.

Показники роботи відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби

Всього за 2013 рік відділом набрано 89194 архівних актових записів.

Протягом 2013 року відділом із 949 проведених обрядів державної реєстрації шлюбу було проведено 949 обрядів у приміщенні відділу: 33 обряди - у вихідні дні та 916 обрядів у робочий день.

Державна реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців

На виконання підпунктів 1-4, 7-8 пункту 28 розділу 1 Закону України від 16.10.2012 № 5461- І V «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Міністерства юстиції, Міністерства культури, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, а також Державного космічного агентства» з 1 липня 2013 року до структури Чернігівського міського управління юстиції приєднано відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Так, з липня по грудень 2013 року державними реєстраторами відділу проведена державна реєстрація 178 новостворених юридичних осіб та 670 фізичні особи-підприємці.

Також за цей період проведена державна реєстрація змін до установчих документів 438 юридичних осіб та внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців змін до відомостей про юридичну особу, що не пов’язані зі змінами в установчих документах - 534 записи, внесення змін до відомостей щодо фізичних осіб-підприємців - 924 записи.

Проведено підтвердження відомостей щодо 690 юридичних осіб, включення відомостей до ЄДР щодо 48 юридичних осіб та 144-х фізичних осіб - підприємців. Внесено записів щодо відсутності підтвердження відомостей та відсутності юридичної особи за місцезнаходженням щодо 86-ти юридичних осіб. Внесено відміток про подання фінансової звітності щодо 517-ти юридичних осіб.

Проведена державна реєстрація припинення 85 юридичних осіб та припинення підприємницької діяльності 731 фізичної особи-підприємця.

У зв’язку зі зміною місцезнаходження та місця проживання взято на облік 49 юридичних осіб та 23 фізичних особи-підприємців.

Заявникам видано 1058 виписки, 538 довідки, 5712 витягів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно

Зареєстровано заяв, запитів - 18396. Видано: витягів (за заявою про надання інформації з Державного реєстру прав) - 146,

інформаційних довідок з Державного реєстру прав - 9684. Всього розглянуто заяв та запитів - 17835.

Легалізація об’єднань громадян

У 2013 році Чернігівським міським управлінням юстиції розглянуто:
документи щодо легалізації (реєстрації) об’єднань громадян - 36,
документи щодо легалізації шляхом письмового повідомлення про заснування - 26,
документи щодо реєстрації змін до статутів об’єднань громадян - 3,
документи щодо зміни в складі керівних органів - 72,
документи щодо зміни назв - 12,
документи щодо зміни юридичної адреси -21,
документи щодо скасування записів про легалізацію - 58.

Впродовж звітного періоду було 2 відмови у прийнятті повідомлення про зміни у складі керівного органу. Також, в 2013 році було направлено на доопрацювання документи 1-го громадського об’єднання. Протягом звітного періоду Чернігівське міське управління юстиції виступало відповідачем у суді за 1-м позовом.

Всього за звітний період було проведено 12 планових та 46 позапланових перевірок.

При проведенні перевірок виявлено відсутніх за юридичною адресою 17 структурних утворень політичних партій, про що складено акти про відсутність організацій за місцезнаходженням, які направлено за адресою відповідних політичних партій.

Найбільш типовими порушеннями в діяльності об’єднань громадян є порушення періодичності проведення засідань вищого, виконавчого та контролюючого органів об’єднань громадян; недотримання строків переобрання голів об’єднань громадян визначених статутом.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини