Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 09:23:39

Угода з Європейським Союзом у дії

08.07.2014   12:21Агенцiя

Більше тижня Україна живе у новому вимірі. Президентом підписано Угоду з Європейським Союзом про зону вільної торгівлі.

Україна відкриває ринок для європейських товарів. Європа надає свій для українських. Економісти прогнозують здешевлення імпортних товарів. А вітчизняні підприємства, які орієнтовані на експорт до Європи, зможуть наростити обсяги виробництва. Особливо ті, які роками вибудовували економічні відносини з європейськими країнами.

— Експорт до країн Європи зростатиме. І вже зростає. Нещодавно оприлюднені статистичні дані щодо зростання експорту товарів з Чернігівщини до ЄС на рівні 30%.
— З іншого боку, знизився експорт до Російської Федерації. Є проблеми у ряду молокопереробних підприємств області у зв’язку з забороною імпорту до Росії. Наприклад, Менський сир, який більш ніж на 90% орієнтований на російського споживача.
— Зрозуміло, що тут крім економічних є і політичні чинники. Адже такі кроки сусідньої держави ми неодноразово спостерігали протягом останнього року, — каже Анатолій Мельник, партійний організатор Партії розвитку України у Чернігівській області.
— Частина виробників на Чернігівщині вже кілька років займається підготовкою до виходу своїх товарів на ринки Європи. А деякі тільки почали цю роботу. Скільки знадобиться часу і коштів для модернізації економіки України? Якою буде ціна адаптації вітчизняних товарів до стандартів і регламентів ЄС?
— Уряд має дати відповіді на ці запитання. І не тільки відповіді — термінова допомога таким підприємствам потрібна вже зараз, — наголошує Анатолій Мельник.

Кабінет Міністрів повинен вже зараз діяти і «пом’якшити» наслідки відкриття зони вільної торгівлі з ЄС для окремих галузей. Наприклад, для Чернігівщини особливо актуальним є захист молокопереробних заводів та підприємств харчової промисловості.

А громадськість має отримати повну інформацію про умови підписання Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Адже Україна повинна захищати національного товаровиробника, а не європейського.


Іван Литвин

PR

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.

Міжнародні донори розглядають можливість створення на Чернігівщині сучасного закладу пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації 08:17

Над проєктом створення клініки пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації працює Благодійний фонд «Місія солідарності».

26 квітня: цей день в Україні і світі

26 квітня: цей день в Україні і світі 08:13

ДЕНЬ 793 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 793 RUSSIAN AGRESSION

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.