Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:47:08

Ефективний діалог між соціальними партнерами – шлях до злагоди і добробуту

18.06.2014   07:33

В області налагоджена та продовжується спільна робота соціальних партнерів (влади, роботодавців та профспілкових об`єднань), яка спрямована на забезпечення реалізації державної політики у сфері соціально-трудових відносин, оплати і належних умов праці, зайнятості населення, розширення сфери охоплення працівників колдоговірними регулюваннями.

Про реалізацію положень Генеральної угоди, виконання сторонами соціального партнерства зобов’язань регіональної угоди та заходи щодо забезпечення легалізації виплати заробітної плати йшлося на спільному засіданні територіальної тристоронньої соціально-економічної ради та обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості, яке відбулося 17 червня під керівництвом заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації Сергія Журмана.

Як зазначав Сергій Журман, незважаючи на складну ситуацію в країні, в області, зокрема, впродовж минулого року докладались зусилля для підтримання та недопущення зниження соціально-економічного розвитку, матеріального добробуту громадян, стабілізації ситуації в усіх сферах життєдіяльності регіону. Завдяки залученню інвестицій було збережено фінансову стабільність промисловості області. Реальному сектору економіки надано фінансово-кредитну підтримку на суму понад 4,6 млрд грн.

Спостерігалися позитивні тенденції і на ринку праці. За направленням служби зайнятості впродовж 2013 року отримали роботу майже 22 тисячі громадян. Підвищився рівень середньої заробітної плати до 2504 грн. Вже за січень-квітень 2014 року середня заробітна плата в області склала 2518 грн., що перевищує її розмір за відповідний період попереднього року на 6,8%.

Загалом у рамках взятих зобов’язань не відбулося погіршень в освіті, охороні здоров’я, культурі в частині необґрунтованого скорочення закладів. Вживалися також заходи щодо сприяння розвитку соціально-культурних та духовних потреб населення, забезпечення ефективної діяльності культурних, спортивних, дитячих і молодіжних установ та організацій.

Проте, за інформацією Сергія Журмана, відповідно до проведеного аналізу стану виконання положень Генеральної угоди та зобов’язань регіональної невиконаними залишаються завдання з ліквідації боргів із виплати заробітної плати та недотримання термінів виплати заробітної плати в бюджетній сфері. Сума заборгованості із заробітної плати працівникам підприємств-боржників продовжує збільшуватися. Станом на 01.05.2014 вона становила 20,1 млн грн., що на на 3,6 млн грн. більше ніж на початок року.

На сьогодні в області налічується 52 підприємства, що мають борги перед своїми працівниками та сконцентровані вони переважно у трьох містах: Чернігові, Ніжині та Прилуках.

Окрім того, ряд роботодавців області допускають інші порушення трудового законодавства, про що свідчать обстеження підприємств. З початку року органами праці проведено понад 450 обстежень суб’єктів господарювання, за результатами яких внесено ряд пропозицій та рекомендацій щодо усунення виявлених порушень.

Тому, на переконання заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації, соціальним партнерам області необхідно й надалі активно співпрацювати, робити лише виважені кроки та докласти максимум зусиль, аби виконати зобов’язання як Генеральної, так і регіональної угод у повному обсязі.
 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини