Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:21:29

Сесія облради затвердила майже півсотні рішень

18.06.2014   07:31

17 червня відбулася двадцята сесія обласної ради шостого скликання.

Відкриваючи пленарне засідання, голова обласної ради Микола Звєрєв попросив присутніх вшанувати пам'ять загиблих військових, які віддали своє життя, захищаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави на сході України, в числі яких і наш земляк, капітан 13-го Чернігівського батальйону територіальної оборони Олексій Коновалов, який 12 червня трагічно загинув у зоні антитерористичної операції, хвилиною мовчання.

Також до початку розгляду питань порядку денного сесії, Микола Звєрєв нагородив переможців обласного конкурсу на кращу сільську, селищну і міську раду краю, що проводиться за ініціативи обласної ради в рамках Програми розвитку місцевого самоврядування в Чернігівській області на 2013-2015 роки. Зазначимо, що в переможний фінал у трьох номінаціях вийшло 9 базових рад. За підсумками роботи у 2013 році лауреатами стали: в І категорії (сільська рада з кількістю населення до 1000 жителів): за зайняте 1 місце – Дорогинська сільська рада Ічнянського району, за 2 місце – Савинська сільська рада Срібнянського і за 3 місце – Спаська сільрада Сосницького районів. В ІІ категорії (сільська, селищна, міська рада з кількістю населення понад 1000 жителів) нагороди відповідно до зайнятих місць отримали: Бахмацька сільська рада Бахмацького району, Новобасанська сільська рада Бобровицького та Анисівська сільська рада Чернігівського районів.

В ІІІ категорії (селищна, міська рада, що є адміністративним центром району) нагороджено відповідно: Семенівську, Носівську і Городнянську міські ради. Кожному з керівників вищезгаданих територіальних громад Микола Звєрєв вручив дипломи переможців. Очолювані ними ради також отримають за перемогу призові грошові фонди на втілення власних соціальних проектів.

А далі депутати обласної ради доповнили та затвердили порядок денний і часовий регламент сесії та приступили до обговорення і прийняття відповідних рішень.

В числі перших народні обранці розглянули бюджетні питання - «Про звіт про виконання обласного бюджету за І квартал 2014 року» та «Про внесення змін до рішення обласної ради від 30 січня 2014 року «Про обласний бюджет на 2014 рік», а заодно прийняли Звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо нестачі коштів у місцевих бюджетах Чернігівської області, яке було ініційоване на президії обласної ради і підготовлено Департаментом фінансів облдержадміністрації спільно з постійною депутатською комісією з питань бюджету та фінансів. Окрім того, народні обранці напрацювали ще одне проблемне Звернення до парламенту і уряду України - щодо врегулювання питань, пов’язаних із затримкою проходження платежів в органах Державного казначейства та можливості обслуговування бюджетних установ через рахунки державних банків.

Потім на сесії було заслухано інформацію керівника управління МВС України в Чернігівській області Олега Демченка про стан законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності органів внутрішніх справ на території області, яка внесена для розгляду на сесії відповідно до пункту 36 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Прийнявши відповідне рішення з цього питання, депутати внесли зміни до обласної Програми оздоровлення та відпочинку дітей Чернігівської області на 2011-2015 роки «Веселкове літо», затвердженої рішенням обласної ради від 25 березня 2011 року, та заодно прийняли Програму охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки. Остання, до речі, виступає практичним інструментом реалізації стратегічних завдань у сфері екологічної безпеки. Адже серед низки екологічних проблем, які мають місце в області, особливо гостро стоїть проблема поводження з відходами, які є одним з найбільших забруднювачів навколишнього середовища та негативно впливають на всі його компоненти. Ситуація ускладнюється і тим, що зберігається значний розрив між обсягами накопичених відходів та обсягами їх знешкодження і використання.

Програма містить у собі сім стратегічних цілей: підвищення рівня суспільної екологічної свідомості; поліпшення екологічної ситуації та підвищення рівня екологічної безпеки; досягнення безпечного для здоров’я людини стану навколишнього природного середовища; інтеграція екологічної політики та вдосконалення системи інтегрованого екологічного управління; припинення втрат біологічного та ландшафтного різноманіття і формування екологічної мережі; забезпечення екологічно збалансованого природокористування; удосконалення регіональної екологічної політики.

Одночасно як додатки до вищезгаданої Програми депутати прийняли рішення - «Про затвердження переліку видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2014 рік» та «Про затвердження додаткового переліку видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2014 рік».

Ще одним цікавим екологічним документом було рішення «Про розширення мережі природно-заповідного фонду Чернігівської області», яке надасть Придесенню статусу регіону з однією з найбільш численнішою в Україні кількістю природних заповідних зон. Згідно з цим нормативним актом, до згаданого фонду включені: лісові заказники місцевого значення «Конторщина» (площею 321 га) та «Прибори» (71 га) Козелецького району; лісовий заказник місцевого значення «Лисенки» (26,2 га) Корюківського району; гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення «Болото Кораблище»(10 га) Ріпкинський району; ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Дерева садиби П.Г.Березовського» (0,05 га) та лісовий заказник місцевого значення «Олишівська дача» (понад півтисячі га) Чернігівського району.

Зазначимо, що відповідно до Закону України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року» відсоток територій та об’єктів природно-заповідного фонду області повинен досягнути у 2015 році 10 %, а у 2020 році 15 %. А отже число заказників і надалі розширюватиметься.

В числі важливих питань, розглянутих на сьогоднішньому пленарному засіданні, було і затвердження рішень «Про створення комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради» та про призначення на посаду керівника комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради її депутата Анатолія Володимировича Мороза. Як наголосив голова обласної ради, з прийняттям цих документів, врешті-решт, вгамуються багаторічні пристрасті навколо цього природного лісокомплексу. Наголосимо, що затвердження вказаних рішень регламентовано законами України "Про місцеве самоврядування в Україні" та "Про природно-заповідний фонд України" та обумовлено необхідністю створення природоохоронного рекреаційного об'єкта регіонального значення, забезпечення умов для організованого відпочинку населення, збереження природних комплексів та об'єктів у природному стані.

На додаток до вищезгаданих документів було прийнято і рішення «Про клопотання до Чернігівської міської ради щодо надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для функціонування регіонального ландшафтного парку «Ялівщина».

Відповідно до нього, обласна рада вирішила: порушити перед Чернігівською міською радою клопотання про надання комунальному закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок орієнтовною площею 168,7 га із земель запасу комунальної власності територіальної громади м.Чернігова для функціонування регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» з подальшою передачею зазначених земельних ділянок до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області. А також рекомендувала міським народним обранцям протягом 2014 року утриматися від прийняття рішень щодо передачі у приватну власність, надання в оренду та зміни цільового призначення земельних ділянок в межах територій лісопарку «Ялівщина», згідно з планом-схемою у клопотанні Чернігівської міської ради від 13.06.2013 №3-20/784 про створення регіонального ландшафтного парку «Ялівщина»...

Цього ж сесійного дня депутати обласної ради погодили ліміти використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійсненні побічних лісових користувань на 2014 рік, розглянули і затвердили цілий блок питань щодо управління комунальною власністю, кадрових призначень, депутатських запитів, а також на завершення пленарного засідання заслухали низку заяв та звернень.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини